Culttouren

 

Ben jij een liefhebber van kunst èn wandel je graag? Dan zijn de verschillende 'culttouren' iets voor jou! De drie culttouren, elk ongeveer 3,5 km lang, verbinden wat Venray laat groeien en bloeien: Psychiatrie, Religie en Onderwijs. In een kader van kunst en cultuur belichten ze het bijzondere dat Venray te bieden heeft. 

Startpunt van elke route is het Venrays museum aan het plein voor de Grote Kerk St. Petrus Banden. Bij het VVV-kantoor in de Grotestraat (Vivara pand) is een gratis pocketversie te verkrijgen dat je op pad helpt. De pocketversie bevat ook informatie hoe je de digitale app  kunt downloaden. Deze app voorziet je, visueel en auditief, van relevante informatie over wat je onderweg tegenkomt.  Het cultuurhistorisch museum presenteert, naast een permanente tentoonstelling over het Venrays erfgoed, interessante wisselexposities. De routes van de drie culttouren voeren je door het gezellige winkelgebied en langs gastvrije horecapleinen, waar het na een leuke wandeling goed toeven is. 

De app is ontwikkeld op het IZI platform. IZI omvat ook een groot aantal andere wandelroutes door heel Nederland en kan zowel on- als offline gebruikt worden. 

De routes

Overige routes

Virtuele kunstwerken 

Behalve door de beelden, monumenten en andere bezienswaardigheden zijn de routes ook verbonden door virtuele kunstwerken. Deze kunstwerken hebben betrekking op de plek waar je ze aantreft maar bestaan alleen digitaal. Je hebt dus een smartphone nodig om ze te bewonderen. 

Waarom virtuele kunstwerken en waarom passen die zo goed bij Venray?
De drie pijlers van Venray, psychiatrie, religie en onderwijs, kenmerken zich alle drie als 'mindthings'. Mentale modellen zijn hierbij de hoofdmoot. Zo passen virtuele kunstwerken perfect in het plaatje. 

Hoe zijn de virtuele kunstwerken tot stand gekomen? 
Een aantal kunstenaars zijn aan de slag gegaan en hebben zich laten inspireren door de mentale modellen en processen van het Venrayse DNA. In duo's hebben ze op een aantal plekken, verspreid over de drie routes, van iets alledaags iets bijzonders weten te maken in de vorm van een virtueel kunstwerk. Zo zijn er video's, gedichten, schilderijen, teksten en tekeningen gemaakt op plekken waar je normaal gesproken misschien voorbij zou lopen. Bij elk virtueel kunstwerk op de route tref je een QR-code aan. Met een opgeladen smartphone op zak kun je ze eenvoudig gaan ontdekken. 

De virtuele kunstwerken die je op de route aantreft, zijn gemaakt door de duo's Arnoud Rigter en Jo-An Westerveld, Karin Bartels en Wim Moorman, Saskia Martens en Tamara Martens. Het concept 'virtuele kunstwerken' leent zich voor uitbreiding en vernieuwing. Daarmee blijft de route verrassend en actueel. 
Heb jij op- of aanmerkingen voor de culttouren? Neem dan contact met ons op! 

© 2024
Created by LR Internet