Culttouren

Ben jij een liefhebber van kunst èn wandel je graag? Dan zijn de verschillende 'culttouren' iets voor jou! De drie culttouren, elk ongeveer 3,5 km lang, verbinden wat Venray laat groeien en bloeien: Psychiatrie, Religie en Onderwijs. In een kader van kunst en cultuur belichten ze het bijzondere dat Venray te bieden heeft. 

Startpunt van elke route is het VVV-kantoor op het plein voor de Grote Kerk St. Petrus Banden. Bij het VVV-kantoor is een gratis pocketversie te verkrijgen dat je op pad helpt. De pocketversie bevat ook informatie hoe je de digitale app kunt downloaden. Deze app voorziet je, visueel en auditief, van relevante informatie over wat je onderweg tegenkomt. In het gebouw van het VVV-kantoor vind je ook het Venrays Museum. Dit cultuurhistorisch museum presenteert, naast een permanente tentoonstelling over het Venrays erfgoed, interessante wisselexposities. De routes van de drie culttouren voeren je door het gezellige winkelgebied en langs gastvrije horecapleinen, waar het na een leuke wandeling goed toeven is. 

De app is ontwikkeld op het Izi platform. Izi omvat ook een groot aantal andere wandelroutes door heel Nederland en kan zowel on- als offline gebruikt worden. 

De Routes

Culttour Geel brengt je van het centrum naar het Odapark, het museum en de beeldentuin. Via het Kennedyplein en het Keizershof brengen de gele bijtjes je weer terug naar het centrum. 

Culttour Groen neemt je via de Engelse Tuin mee naar het Annapark en langs de Lourdesgrot en de gemeentetuin terug naar het centrum. 

Route Blauw voert via de Paterskerk naar het Servaashof met de belevingstuin en het Museum Psychiatrie om via de Dr. Poelsstraat terug te komen bij de achterkant van de Grote Kerk St. Petrus Banden. Via het Kevin van de Rijdtplantsoen beland je dan uiteindelijk in het Venrays Museum. 

Overige Routes

De historische route brengt je op verschillende plekken in het Venrayse centrum. Twaalf elektriciteitskasten zijn voorzien van oude afbeeldingen en vertelt je wat een hoogtepunt is van die straat. Aan de linker- of rechterkant van kast is een stuk tekst te zien en dit gaat over de afbeelding. Natuurlijk kun je ook in de Izi-app aanzetten en op deze manier de route wandelen en beluisteren. 

De route van de Engelse Tuin leidt je langs alle beelden en verhalen die er te vinden zijn in de Engelse Tuin. Meerdere kunstenaars hebben hun werken in de Engelse Tuin gestald en achter alle kunstwerken schuilt een verhaal. Klik op de link of scan de QR-code en geniet van de verhalen achter de kunstwerken. 

.

Virtuele kunstwerken 

Behalve door de beelden, monumenten en andere bezienswaardigheden zijn de routes ook verbonden door virtuele kunstwerken. Deze kunstwerken hebben betrekking op de plek waar je ze aantreft maar bestaan alleen digitaal. Je hebt dus een smartphone nodig om ze te bewonderen. 

Waarom virtuele kunstwerken en waarom passen die zo goed bij Venray?
De drie pijlers van Venray, psychiatrie, religie en onderwijs, kenmerken zich alle drie als 'mindthings'. Mentale modellen zijn hierbij de hoofdmoot. Zo passen virtuele kunstwerken perfect in het plaatje. 

Hoe zijn de virtuele kunstwerken tot stand gekomen? 
Een aantal kunstenaars zijn aan de slag gegaan en hebben zich laten inspireren door de mentale modellen en processen van het Venrayse DNA. In duo's hebben ze op een aantal plekken, verspreid over de drie routes, van iets alledaags iets bijzonders weten te maken in de vorm van een virtueel kunstwerk. Zo zijn er video's, gedichten, schilderijen, teksten en tekeningen gemaakt op plekken waar je normaal gesproken misschien voorbij zou lopen. Bij elk virtueel kunstwerk op de route tref je een QR-code aan. Met een opgeladen smartphone op zak kun je ze eenvoudig gaan ontdekken. 

De virtuele kunstwerken die je op de route aantreft, zijn gemaakt door de duo's Arnoud Rigter en Jo-An Westerveld, Karin Bartels en Wim Moorman, Saskia Martens en Tamara Martens. Het concept 'virtuele kunstwerken' leent zich voor uitbreiding en vernieuwing. Daarmee blijft de route verrassend en actueel. 
Heb jij op- of aanmerkingen voor de culttouren? Neem dan contact met ons op! 

.

.

.

.

.

.

.

Een samenwerking met: 

Nieuws & updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en meer...

Created by