Welkom op de HaFa-pagina voor de muziekverenigingen in de gemeente Venray. Jaarlijks stelt gemeente Venray een subsidie beschikbaar om muziekonderwijs voor de HaFa leerlingen te realiseren en naar een hoger niveau te tillen. Onder de noemer FMV steunpunt faciliteert en organiseert Geert Jacobs samen met ons gestructureerd onderwijs, verzorgd examens, én examinatoren waardoor wij samen muziekonderwijs beschikbaar maken voor alle kinderen van Venray. Op deze pagina hebben we algemene informatie verzameld waarvan wij denken dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de verenigingen. Mocht je zelf een goed idee hebben voor een vereniging of ontbreekt er iets of iemand, neem dan even contact met ons op.
Graag willen we de werkwijze aan je uitleggen in het volgende document:
* Wil je weten wat de collega's organiseren, klik hier.
Verenigingen Gemeente Venray
Historie van onze Fanfare
De fanfare van Muziekvereniging “De Peelklank” werd opgericht in 1947.
In december 1946 kwam in Ysselsteyn het idee naar voren, te komen tot de oprichting van een fanfare. Ongeveer 60 personen, veelal jongeren, waren aanwezig op de vergadering voor belangstellenden. Pascher Har en Wim de kapper kwamen met het idee om Tinus Wismans te benaderen als voorzitter. Er werd een voorlopig bestuur benoemd, waaronder o.a. Gerrit Deters. Deze gaf meteen zijn drie zoons Piet, Jean en Theo op als lid. Dhr. Evers, onderwijzer, werd bereid gevonden de eerste repetities te geven in de vorm van het leren van noten. Louis Kusters en Gerrit Deters namen dit later van hem over.
Door middel van een rondgang bij alle gezinnen, kreeg men de nodige financiën bijeen. Van het bijeengebrachte geld konden 25 instrumenten worden gekocht. In de beginperiode moesten vaak twee muzikanten een instrument delen. Het is zelfs voorgekomen, dat men noodgedwongen muzikanten moest vragen thuis te blijven wegens gebrek aan instrumenten.
In 1947 was de definitieve oprichting van fanfare ‘De Peelklank’ een feit. Dhr. Donkers werd benoemd als dirigent.
In 1952 nam de fanfare onder leiding van dirigent Dietz voor de eerste maal deel aan een concours. De leden gingen allemaal met hun instrument onder de arm op de fiets naar het concoursterrein in Horst. Het bestuur verkoos de rit per taxi af te leggen, maar arriveerde pas toen het korps al op het podium zat. Ook als het korps een serenade moest brengen, gingen de muzikanten meestal per fiets. De fiets werd dan enkele honderden meters voor aankomst in de beek achtergelaten. Het laatste stuk marcheerde men al blazend naar de plaats, waar de serenade moest worden gebracht.
Na succesvolle deelname aan diverse concoursen, had de fanfare inmiddels de tweede afdeling bereikt. Het concours van 1960 ligt sommige leden nog vers in het geheugen. Men had van tevoren alle partijen van de te spelen stukken ingezameld, die één persoon onder zijn beheer hield. Toen de leden op het podium hadden plaatsgenomen, brak er grote paniek uit: de bewuste persoon had de hele map met muziekstukken vergeten en moest dus als een dolleman terug naar Ysselsteyn. Het is misschien overbodig te vermelden, dat dit optreden een fiasco werd en resulteerde in een tweede prijs.
Ook tijdens optredens buiten, ging er nog wel eens iets mis. Zo liep de fanfare eens in een processieoptocht. Tijdens deze processie kwam een flinke regen- en onweersbui opzetten. De hele processie viel uiteen en iedereen vluchtte de nabijgelegen huizen in om te schuilen. Verder kwam het ook wel voor, dat de fanfarestoet vooraf werd gegaan door een aantal paarden. Helaas kon men deze, mogelijk door de klanken van de muziek, niet altijd in bedwang houden. Gevolg was, dat de paarden midden tussen de fanfare belandden.
Onder elkaar had men vaak de grootste lol. Tijdens een concert in Meterik trachtte de dirigent wanhopig aan te geven, dat Theo harder moest spelen. Maar hoe deze ook zijn best deed, er kwam geen geluid. Pas later kwam hij er achter dat een van de andere muzikanten een pak shag in de beker van zijn instrument had gestopt.
Als dieptepunt in het bestaan van de fanfare kan het aantal leden van 18 genoemd worden. Het hoogtepunt is ongetwijfeld het behalen van de landskampioenschaptitel in 1992 in de afdeling uitmuntendheid, onder leiding van dirigent Geert Jacobs.
De Peelklank
Info over Koninklijke Harmonie Euterpe Venray
Op dit moment zitten er in het grote orkest ca 45 spelende leden, maar er zijn nog plaatsen in het orkest beschikbaar, zoals, klarinet, saxofoon, trompet, bariton en (melodisch) slagwerk. Geïnteresseerd?
Kom luisteren op de repetitie! Daarnaast is er ook een opleidingsorkest. Betekenis "Euterpe": In de Griekse mythologie is Euterpe een godin, Zij is - als dochter van Zeus en Mnemosyne; de godin van de herinnering- geboren in Pierië aan de voet van de Olympus. Er zijn negen muzen, allen beschermster van een bepaald gebied van de wetenschap of kunst en zij worden vaak met een specifiek attribuut afgebeeld. Euterpe is een van deze negen muzen en betekent “Verblijdende”, de muze van muziek, vaak afgebeeld met dubbele fluit (een aulos), maar soms ook met een enkele fluit of ander instrument.
Euterpe
Muziekvereniging Moed en IJver is opgericht in 1918 en ontstaan uit de toenmalige zangvereniging. Al honderd jaar zijn we verbonden met Blitterswijck. Onder het motto “wij zijn van en voor het dorp!” zorgen wij voor een passende muzikale omlijsting bij van tal van dorpsactiviteiten. Wij doen ons best om ons aan te passen aan de huidige tijd. We zorgen voor een wisselend repertoire, dat aantrekkelijk is voor het publiek en onze muzikanten. Wij houden van samenwerken. Binnen ons dorp natuurlijk met de plaatselijke verenigingen, buiten het dorp vooral met andere muziekverenigingen.
Moed en ijver
Harmonie St. Catharina
Harmonie St. Catharina is een bloeiende vereniging. Het is het hart voor de amateur blaas- en slagwerkmuziek in de gemeenschap. Voor al haar onderdelen geldt dat we op een zo plezierig mogelijke manier gezamenlijk muziek willen maken voor jong en oud.
Ook voor de gemeenschap van Leunen, Veulen en Heide staan wij paraat. We verzorgen bij diverse gebeurtenissen een muzikale noot. Denk hierbij aan de begeleiding tijdens het defilé van de avondvierdaagse, 1e communie en intocht van Sinterklaas. Bij belangrijke dorpsgebeurtenissen, jubilea, 50-,60- jarige huwelijken en bij Koninklijke onderscheidingen verzorgen we in onderling overleg een serenade of opluistering. Maar ook bij droevige gebeurtenissen, zoals herdenkingen van gevallen slachtoffers door oorlogen, conflicten en vredesmissies verzorgen wij een gepaste muzikale opluistering.
Harmonie St. Catharina is een veelzijdige vereniging die volop in beweging is.
Sint Catharina
HET BEGIN
In Venray bestond in de jaren 1950 het Sint Antoniuspatronaat. Het doel van het patronaat was om opgroeiende jongens van de straat te houden. Men organiseerde vele recreatieve activiteiten en beschikte tevens over een wandelclub, zeer toepasselijk “Ambulo” (Ik wandel) genaamd. In die tijd namen veel wandelverenigingen slaginstrumenten mee op hun tochten. “Ambulo” wilde niet achterblijven en besloot een drumband op te richten. Op 22 juni 1959 werden de beginstenen gelegd voor wat later M.M.S.K. St. Petrus’ Banden zou worden.
De belangstelling voor de nieuwe vereniging was overweldigend. Door de grote toestroom aan leden werd de drumband meteen aangevuld met jachthoorns, trompetten en sousafoons. De naam waaronder men zich in die tijd presenteerde was “Jachthoorn- en Trompettenkorps St. Petrus’ Banden”. De repetities vonden in 1959 op iedere woensdag en zondag plaats, iets dat tot 2010 ongewijzigd is gebleven. De muzikale leiding was in handen van dhr. Sraar Bakens, die met veel enthousiasme zijn muzikanten begeleidde in de patronaatsgebouwen. De succesvolle start werd een jaar later bekroond met het eerste uniform, bestaande uit beige broeken, rode jassen en zwarte baretten.
MMSK St. Petrus’ Banden
Geschiedenis
De Oostrumse muziekvereniging Sub Matris Tutela, werd in januari 1918 op initiatief van Edmond Vandevenne als fanfare opgericht en in 1927 omgezet in een harmonie. De naam Sub Matris Tutela betekent Onder Moeders Bescherming en refereert daarmee aan het feit dat Oostrum al meer dan 650 jaar een Maria bedevaartsoord is.
Bij de oprichting telde de vereniging 24 leden. Nu, 100 jaar later, bestaat de vereniging uit zo'n 70 leden. De muziekvereniging bestaat uit een harmonieorkest (40 muzikanten), slagwerkers die optreden samen met slagwerkers van Concordia Wanssum, leerling-muzikanten die deelnemen aan het gemeentelijke leerlingenorkest No Limit en leerling-tamboers die samen met leerling-tamboers van Concordia Wanssum de slagwerkgroep Beat-It vormen. Daarnaast heeft de vereniging nog diverse buitengewone leden.
Het orkest staat onder leiding van dirigent Hub Nickel. Daarnaast heeft onze muziekvereniging ook een actieve slagwerkgroep in samenwerking met de slagwerkgroep van Concordia Wanssum. Deze groep staat onder leiding van instructeur Harrie van Otterdijk.
Het harmonieorkest heeft in 2003 in de 3e divisie deelgenomen aan het bondsconcours van de KNFM in de Maaspoort in Venlo. De concoursdeelname werd beloond met een score van 91,92 punten en dat betekende een 1e prijs met promotie naar de 2e divisie en lof der jury. Vier jaar daarna, op 4 november 2007, werd opnieuw deelgenomen aan een concours en beoordeelde de jury tijdens het concours in Noordwijkerhout het optreden van de harmonie met 85,67 punten, een 1e prijs met promotie naar de hoogste divisie in de Nederlandse blaasmuziek, de 1e divisie. In 2010 werd deelgenomen aan het Tema Entertainment Toernooi (Tielen-Toernooi) gevolgd door een optreden bij Kunstfactor Life! in de Brakke Grond in Amsterdam. In 2014 kwam het harmonieorkest op het concours in Veldhoven uit in de 2e divisie. In samenwerking met zusterverenigingen in de gemeente Venray is werd in 2017 het gezamenlijk opleidingsorkest No Limit opgericht. Leden in opleiding (jong en oud) van de deelnemende verenigingen kunnen hier de eerste ervaringen opdoen met het samenspel. No Limit treedt regelmatig op oa bij Kiendermök, eigen concerten en tal van gelegenheden in het Venrayse. In 2018 vierde SMT haar 100-jarig jubileum.Na tal van activiteiten voor jong en oud werd het jubileumjaar afgesloten met een schitterend evenement Magnifique dat met 800 bezoekers een fantastisch succes werd. Vanwege Covid lagen de optredens daar een tijdje stil. In 2022 kon er voor het eerst weer worden gemusiceerd in het openbaar.
SMT Oostrum
Info over Fanfare
Fanfare Dorpsklank werd opgericht in 1977. Uit een peiling in het dorp bleek dat er behoefte was aan een eigen muziekvereniging voor het opluisteren van Kerkelijke en Wereldlijke gebeurtenissen. De vereniging ging voortvarend van start o.l.v. Jan Bartels uit Meerlo. In de loop der jaren nam de Fanfare deel aan diverse concoursen en wedstrijden. Zo behaalde men diverse promoties en kampioenschappen en in 1993 o.l.v. dirigent Chris Cuppen het Wereldkampioenschap in de afdeling Uitmuntendheid tijdens het 12e Wereld Muziek Concours in Kerkrade. De fanfare komt uit in de 4e Divisie (voorheen 1e afdeling). Tot begin 2009 stond deze o.l.v. dirigent Martijn Pepels. Eind januari 2009 is "het stokje" overgedragen aan Robert Theeuwen uit Helenaveen.
De huidige dirigent is Maarten Rijs.
Dorpsklank
St.Oda Merselo – Muziek maak je samen!
Al sinds 1918 is fanfare St.Oda een vereniging die niet weg te denken is uit Merselo. Naast muziekopleidingen via de vereniging, hebben wij een actieve drumband, jeugddrumband en fanfare. Allemaal onder leiding van enthousiaste instructeurs/dirigenten. Jaarlijks verzorgen wij optredens in eigen dorp, gemeente, provincie en zelfs in het buitenland!
Jeugddrumband De jeugddrumband is een groep van enkele enthousiaste jonge drumleerlingen. Ze leren, naast de individuele muziekopleiding, ook in groepsverband de fijne kneepjes van het drumvak. Dit gaat samen met enkele optredens, waarin ze kunnen laten horen wat ze al kunnen. Samen muziek (leren) maken, dát staat centraal.
Drumband De drumband is een gevarieerde groep met (volwassen) slagwerkers. Jaarlijks verzorgt de drumband diverse eigen optredens/concerten waarbij steeds meer melodische slagwerkinstrumenten gebruikt worden. Een voorbeeld van een jaarlijks terugkerend concert is Drumsensation; een uitwisseling met andere drumbands. Daarnaast is de drumband samen met de fanfare aanwezig bij diverse optochten en serenades in het dorp.
Fanfare De fanfare maakt muziek in het “klassieke” genre (denk aan een mars of de wat ‘zwaardere’ muziek), maar ook in het “populaire” genre (denk aan popmuziek). Gedurende het jaar brengen ze tijdens meerdere concerten deze gevarieerde muziekstukken ten gehore. De fanfare is daarnaast samen met de drumband aanwezig bij diverse optochten en serenades in het dorp.
Verbinding met basisschool De Lier We vinden het onze taak om muziek bij kinderen onder de aandacht te houden en hen te stimuleren muziek te maken, want muziek maken maakt slim! We werken daarom samen met basisschool De Lier. Zo werken we samen aan verschillende muzikale projecten, zoals een musical. Daarnaast geven we blaasworkshops, om de leerlingen warm te maken voor de (blaas)muziek.
Enthousiast of wil je meer weten? Iedereen is welkom tijdens onze repetities om te komen kijken én luisteren of om de sfeer te komen proeven. Want wij zijn altijd op zoek naar nieuwe muzikanten. Beginner, herintreder of jarenlange ervaring. Saxofoon, drums of xylofoon. Dit maakt voor ons niet uit, als je maar met plezier muziek maakt! Niet muzikaal aangelegd? Ook als bezoeker van onze optredens zien we je graag verschijnen!
Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op onze website www.stodamerselo.nl, ons volgen op Facebook (Fanfare St. Oda Merselo) en Instagram (st.oda.merselo), binnenlopen bij een repetitie of contact opnemen met Vera Michels (secretariaat@stodamerselo.nl).
Een muzikale groet en hopelijk tot ziens!
St. Oda Merselo
Muziekvereniging O.L. Vrouwe Gilde Holthees - Smakt werd 16 september 1917 opgericht. Toentertijd als fanfare zijnde. Sinds 2015 zijn we een muziekvereniging. De reden van deze wijziging is dat er meer mogelijkheden zijn om diverse instrumenten toe te laten binnen de vereniging. Een voorbeeld hiervan zijn een aantal klarinettisten die zich sinds enige tijd hebben aangesloten.
De Muziekvereniging is lid van de Bossche Bond en komt uit in de 5e Divisie. De doelstelling is het beoefenen van amateuristische blaasmuziek waarbij plezier en prestatie hand in hand moeten gaan.
Het muziekgenre bestaat met name uit film-, pop- en (lichte) concertmuziek. Tijdens de concerten brengen we deze muziek ten gehore. Er wordt ook niet voorbijgegaan aan de muziek van de jaarlijkse feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Carnaval. We organiseren ook weleens een groot themaconcert. Hierbij zoeken we de samenwerking op met anderen muziekverenigingen of solisten. Dit heeft tot nu toe geresulteerd in geweldige verrassende concerten om naar te kijken en te luisteren!
Houdt onze website in de gaten voor de aankondiging van een nieuw concert!
OLVG Holthees Smakt
Ons Genoegen is in 1908 opgericht als een wielerclub. Er was in die tijd nog geen sprake van een muziekvereniging. Het hebben van plezier en het wedstrijdfietsen was belangrijk, waardoor al snel een zangafdeling werd gevormd binnen de fietsclub. Niet alleen het wedstrijdfietsen was belangrijk maar ook het plezier erin, wat al snel leidde tot een zangafdeling binnen de fietsclub. In deze zangclub zaten leden uit Oirlo, Klein-Oirlo en Castenray.
In 1927 werd er besloten om de vereniging om te zetten in een fanfare. In 1964 werd de drumband opgericht waarna Ons Genoegen statutair werd omgezet in een muziekvereniging gericht op een bredere muzikale en culturele invulling van de verenigingsactiviteiten.
Fanfare en drumband hebben in de vele jaren van het bestuur van de muziekvereniging deelgenomen aan diverse concours en optredens.
In 2008 bestond muziekvereniging Ons Genoegen 100 jaar, dit werd groots gevierd met een jubileum jaar. Het hoogtepunt van dit jaar was het jubileumweekend waar onder andere de band Krezip en Gebroeders Ko op kwamen treden. Ook werd dat jaar een galaconcert gehouden in de Schouwburg van Venray.
Ons Genoegen
Fanfare Concordia heeft in het jaar 2001 haar 125-jarig bestaan gevierd. We zullen u hieronder in het kort de geschiedenis van Fanfare Concordia uit de doeken doen, alleen over het ontstaan en de eerste jaren van de fanfare is maar weinig opgeschreven en dat weinige is door de oorlog grotendeels verloren gegaan.
Door overlevering is ons toch wel een en ander uit de beginjaren van Concordia bekend. Omstreeks de zestiger jaren van de 19e eeuw (1800-1900) bestond er in Wanssum en Meerlo een zangvereniging, waaruit het muziekgezelschap gegroeit is. Dirigent was de heer Biermans. De heer Biermans was het hoofd van de school in Meerlo. Het repetitielokaal was halverwege de weg Wanssum-Meerlo bij Nadus in het veld. Deze zangers schijnen al aardig voor de dag te zijn gekomen, want op de festivals in Wessem en Vlodrop oogstten zij veel succes, vooral met het nummer “Pepita”.
Fanfare Concordia omstreeks 1900
Later schijnt er roet in het eten te zijn gekomen en zijn ze op niet geheel vreedzame wijze gescheiden. Het harmonium is uiteindelijk terecht gekomen bij Roelvekobus van “den Helling”. Toen deze stierf, kon hij er al met één vinger op spelen.
Wanssum is daarna overgaan tot het oprichten van een fluitcorps. De instrumenten bestonden uit aarden fluiten (occarino’s). Hoe die fluitpartij geklonken heeft, is niet te zeggen. Eindelijk werd het besluit genomen een fanfare op te richten. Snel daarna arriveerden de koperen instrumenten, zo gloednieuw van de fabriek, in Wanssum. Dat was een gebeurtenis en in het jaar 1876 op een schone zomerdag stond geheel Wanssum buiten, want met een klaterende mars trok “Concordia”door de Wanssumse straten.
Concordia
Het Muziekkorps
Het tamboer- en pijperkorps van de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray is net als de schutterij in 1975 weer nieuw leven in geblazen na een tijd van rustig bestaan. Dat dit niet van een leien dakje ging zal niemand verbazen, maar met wat oudere muzikanten kwam er in het begin toch een aardig korps op straat, welk vooral getrokken werd door de familie Volleberg.
Het korps werd in 1978 uitgebreid met fluiters, waardoor het toen een tamboer- en fluiterkorps werd. In 1988 werd de voormalige 'Drum en showband Venray' door de schutterij overgenomen, waardoor het ledenaantal fors toenam. Het fluiterkorps concept is na een aantal jaren niet haalbaar gebleken, waardoor het korps is doorgegaan als tamboerkorps. Dit korps staat momenteel hoog aangeschreven in de schutterswereld, als men de totaal uitslag van de laatste jaren van het Oud Limburgs Schuttersfeest bekijkt eindigen ze altijd bij de beste tien voor van alle divisies.
Het muziekkorps behaalde ook op andere muziektoernooien uitstekende resultaten, zo werden ze winnaar van het Jordaanfestival in Amsterdam en tweemaal wonnen ze het Almere muziek festival. Ook bij buitenlandse optredens waren ze zeer succesvol.
Verder wordt er opgetreden op de bondsschuttersfeesten, waarbij het diverse malen is gejureerd als beste muziekkorps in de optocht en met het terreinoptreden. Sinds drie jaren heeft het muziekkorps een forse uitbreiding gehad met nieuwe jeugdleden, die de toekomst van de drumband zeker zeer veilig stellen. Dit betekent wel dat het muziekkorps tijdelijk mindere resultaten boekt, maar blijkt dat de jeugd zeker weer gaat zorgen voor de hoge klasseringen.
Het muziekkorps kent een interne opleiding tot tamboer en dit geldt zowel voor jeugd als volwassen personen.
Zandakker
Een aantal orkesten uit gemeente Venray heeft sinds de zomer de handen ineen geslagen om een regionaal jeugdorkest te formeren. Zondag 2 september vond in Oirlo de allereerste repetitie plaats van jeugdorkest No Limit. Kinderen uit Oirlo, Leunen, Oostrum en Castenray zijn hier samengebracht om muziek te spelen en van elkaar te leren.
“Vandaag gaan we beginnen op nul”, opent Gerard Alofs, de dirigent van het jeugdorkest, de eerste repetitie. “Het is spannend, omdat we met allemaal nieuwe mensen zijn en met nieuwe stukken. No Limit doet me denken aan ‘unlimited’en dat is ook wat dit jeugdorkest is. Er zijn geen grenzen, misschien ga je wel een keer een andere partij spelen dan je gewend bent of een ander instrument. Dat gaan we samen uitzoeken. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen.”
Eén van de projectleden is Pieter Kwaspen. Hij legt uit waarom er een jeugdorkest voor verschillende dorpen is opgezet. “Het aantal leerlingen dat een blaasinstrument of fluit wil bespelen, loopt de laatste jaren terug. Hierdoor zijn de jeugdorkesten klein en werd het steeds lastiger voor ze om te bestaan”, vertelt hij.
“Leunen en Oostrum hadden vorig jaar al een gezamenlijk jeugdorkest, maar merkten ook dat er steeds minder animo voor was. Zo ontstond het plan om No Limit uit te breiden. Het doel is uiteindelijk om de jeugd te stimuleren om naar het grote orkest te gaan, maar voor nu richten we ons op het samen spelen en van elkaar leren. We hopen dan ook dat we in november ons eerste concert kunnen spelen.”
Het orkest wordt ondersteund door Cultura Venray. “Toen wij het probleem van de jeugdorkesten te horen kregen hebben we een gesprek georganiseerd tussen enkele initiatiefnemers uit de orkesten van Oirlo, Leunen, Venray, Castenray en Oostrum”, vertelt Marloes Kempkens van Cultura Venray. “Zij hebben het idee om een regionaal jeugdorkest te organiseren opgepakt en zijn verder gegaan, maar wij hebben geholpen waar kon. Nu zijn er ongeveer 35 kinderen die meedoen. We hebben een mix van fanfare- en harmonieinstrumenten, wat het geluid zo mooi maakt. Vorige week hebben we al een kennismaking gehad met Crazy 55 in het centrum van Venray. Daar moesten de kinderen in vijf groepen opdrachten uitvoeren en konden ze kennis maken met de anderen en met de dirigent.”
De jonge orkestleden zijn enthousiast over de eerste repetitie. Zo vertelt Jean uit Leunen: “Voor een eerste repetitie ging het goed. Zelf speel ik ook in de grote harmonie dus dit is wennen, maar wel leuk.” Isa uit Leunen speelde ook mee. “Het was tijdens de repetitie nog een beetje rumoerig omdat het allemaal nieuw is. Maar als we wat meer kunnen oefenen en meer samen hebben gespeeld denk ik wel dat dat goed gaat komen.”
Ook dirigent Gerard was tevreden. “Het is nog een beetje aftasten en met het spelen van nieuwe muziek is het altijd een beetje rommelig. Maar ik heb hoge verwachtingen van deze groep. Uiteindelijk gaan we zo breed mogelijk muziek spelen en mogen de kinderen ook zelf kiezen. Door alle klankkleuren samen kan het uniek gaan werken en daar ben ik wel benieuwd naar. Ik hoop dat we een groep van ongeveer veertig tot vijftig personen kunnen samen krijgen en dat we niveau op kunnen bouwen. Dat we de kans krijgen om mensen solo’s laten spelen en dat iedereen veel ervaring op doet.”