Op deze pagina staan alle bij ons bekende kunst en cultuur aanbieders van Venray. Ben je dus op zoek naar iets of iemand of wil je graag meer informatie over de culturele activiteiten in Venray. Dan ben je op deze pagina goed. Ben jij een aanbieder in Venray en sta je er nog niet bij? Meld je snel via de Community.
Ad is van alle markten thuis. Je kunt bij hem terecht voor bandcoaching, voor gitaarlessen, voor licht & geluid, als muzikant, voor het componeren van muziekstukken en voor agentschap. Hij is Musicus/ Bandcoach/ Muziekdocent/ beheert Agentschap, licht & geluid en is Componist. Bij A.W. Music kun je terecht voor veel uiteenlopende muzikale domeinen. Voor rock, gitaar noem maar op!
Wil je iets te weten komen over de geschiedenis van Oirlo? Dan ben je bij Stichting Ald Oeldere aan het goede adres. Wil je oude foto's uit Oirlo bekijken of misschien wel toevoegen aan je collectie? Wil je een rondleiding langs alle monumenten/ geschiedenishighlights? Neem dan contact op met de Stichting.
Vanuit de Oirlose dorpsraad ontstond in 1980 het idee om de historie van het Venrayse kerkdorp Oirlo in al haar facetten te onderzoeken en vast te leggen. In het najaar van 1980 werd door de dorpsraad een informatieavond georganiseerd voor Oirlonaren en oud-Oirlonaren, die zich wilden gaan verdiepen in de historie van Oirlo. Tweeëndertig personen namen deel aan deze bijeenkomst. Twaalf personen werden bereid gevonden om een historische werkgroep op te richten.
Tijdens de oprichtingsvergadering op 9 december 1980 werd er door de aanwezige twaalf personen een bestuur gekozen en werden de doelstellingen van Werkgroep Ald Oeldere vastgesteld. In 1991 werd de werkgroep omgezet in een stichting.
In het 40-jarig bestaan heeft Stichting Ald Oeldere zich bezig gehouden met diverse activiteiten.
Zingen in een dol enthousiast mannenkoor onder begeleiding van een zeer gedreven dirigent werkt verslavend. Zingen is de taal van het hart: dat is wat de Aostrumse Zangkompeneej doet. In 2012 is deze naam officieel vastgelegd.
Het repertoire van het koor is zeer uitgebreid. Het omvat vooral populaire liederen. Muzikale medewerking verleent het koor bij kerkdiensten en metoptreden in zieken- en ouderenhuizen. Tevens neemt het koor op uitnodiging deel aan openbare concerten in de regio Limburg en Noord-Brabant.Eind maart, begin april van elk jaar organiseert het koor haar eigen Lenteconcert, waar meerdere koren uit de nabije en verre omtrek hun stemmen laten klinken. In het najaar wordt het “Korentreffen” georganiseerd in de zaal van Café “Back In Time”. Het koor repeteert wekelijks op de woensdagavond in de zaal van café 'Back In Time' te Oostrum.
De Archeologisch Werkgroep Venray (AWV) heeft als doel het zorg dragen voor het archeologische erfgoed van Venray en omstreken.
Onder zorg dragen voor verstaan we:
- Het verzamelen van alle gegevens die kunnen wijzen op de aanwezigheid van vroegere menselijke activiteiten
- Bestuderen, determineren en bepalen van de belangrijkheid van vondsten en locaties
- Opgraven van bedreigde archeologische sites
- Het inmeten van sporen
- Het in kaart brengen van archeologische sites
- Gebruik maken van historisch kaartmateriaal en foto's
- Het doen van vondstmeldingen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ten behoeve van het geautomatiseerde Archeologisch Informatiesysteem ARCHIS2
- Het beheren en onderhouden van het archeologisch depot van het Venrays Museum
- Het verspreiden van de kennis over ons archeologisch erfgoed aan onderwijsinstellingen en de inwoners van de gemeente Venray
Het doel van het Archief Koninklijke Harmonie Euterpe is het verzamelen, archiveren en digitaliseren van het historisch materiaal, vanaf de oprichting in 1860. Uit de historische documenten blijkt dat de Koninklijke Harmonie Euterpe zeer waarschijnlijk eerder is opgericht, namelijk in 1838. Daarnaast zorgt het Archief Koninklijke Harmonie Euterpe voor een representatieve selectie hieruit, die ter beschikking gesteld wordt voor publicatie via RooyNet.
Ondanks de hoge leeftijd van de harmonie is het historisch archief van de vereniging nog betrekkelijk jong. Toen de harmonie zich in 2010 opmaakte voor de viering van het 150-jarig bestaan, werd onder leiding van Twan van Els een werkgroep ingesteld die tot taak had het uitbrengen van een jubileumboek, het organiseren van een expositie en het uitbrengen van de DVD met beelden uit het Venrays culturele leven. Deze werkgroep heeft bijna twee jaar lang materiaal verzameld en gedigitaliseerd waarbij men gebruik mocht maken van de faciliteiten in het Erfgoedhuis van het Historisch Platform Venray. Herman van de Steeg werkte twee jaar lang aan een unieke database, maar het werk is nog lang niet klaar. Wekelijks komt een werkgroepje bij elkaar om archiefmateriaal te selecteren, te scannen en te beschrijven, een klus die veel tijd vergt.
De cursus Keramiek van Arjen Bakermans is toegankelijk voor beginners en gevorderden. Arjen is professioneel keramist met veel kennis over keramische kleurtechnieken. In de lessen komen allerlei thema's en technieken aanbod maar zal hij ook aansporen tot nemen van eigen initiatief en vrijheid met altijd dat steuntje in de rug of het duwtje om een grens over te gaan. Ontspannend en uitdagend. Zin? Neem contact op!
Zo geeft Arjen de cursus keramiek en boetseren. Een cursus waarin je leert werken met klei en verschillende kleurtechnieken van glazuur tot metaaloxides. In de cursus Keramiek en boetseren leer je op verschillende manieren een beeld, kop, vaas, schaal of zelf bedachte vorm te maken van klei en deze in te kleuren met kleurstoffen als glazuren, pigmenten, oxides en engobes. Je krijgt uitgebreid les in het gebruik van deze stoffen alsmede in het bekijken en beoordelen van de vorm, de verhouding, spanning en ritme in de totale lijn het beeld, de manier waarop je een vorm kunt opbouwen: als massieve vorm, met platen of repen, stukjes, met gietklei, middels een gipsmal of bekisting. De cursus is gericht op het maken van een keramisch sculptuur uit de hand, niet met behulp van draaischijf maar er wordt zeker gebruiksgoed gemaakt zoals borden, schalen en vazen.
Medio oktober 2022 is het nieuwe boek van Arjen uitgekomen. Wil je hier meer over weten? klik op het boek.
Ars Musica is een vocaal ensemble van 37 actieve zangers en zangeressen in Venray. Ze zijn in 2023 vijftig jaar oud, opgericht op 28 maart 1973. Ervaren, muzikaal gepokt en gemazeld, maar nog jong genoeg om steeds te vernieuwen. Ze zingen met plezier en hechten aan kwaliteit. De muzikale lat ligt op een hoog, maar met voldoende oefening voor iedereen haalbaar niveau.
Ars Musica wil graag nieuwe leden verwelkomen. Dinsdagavond is onze vaste repetitie-avond van 20:00 tot 22:15 uur. Geïnteresseerd? Neem dan gerust contact met ze op door HIER te klikken. Vermeld in de mail wel even je naam, adres en telefoonnummer en als onderwerp geef je aan dat je lid wilt worden. Of kom gewoon een paar keer kijken op dinsdagavond om van de sfeer en zang te proeven
Ontspannen op een fijne manier met of zonder partner? Bij Beatz 'n Style kun je op een ontspannen en gezellige manier leren dansen. Beatz 'n Style is gespecialiseerd in stijldansen, zoals de foxtrot, rumba en chachacha. Zowel voor beginners, als gevorderden en meerdere leeftijdscategorieën.
Ook kun je terecht voor het leren van een openingsdans voor jullie huwelijk. In 6 lessen, van elk 75 minuten, leer je de basispassen en een enkele variatie in de meest gangbare dansen, zoals swingfox, cha cha, wals en jive.
Behoud, restauratie en onderhoud beelden van de St. Petrus Banden Kerk. Ook houden ze zich bezig met het inzamelen van gelden hiervoor.
Het doel van de stichting is:
1. Het realiseren van de restauratie, het behoud en het onderhoud van de beelden van de Sint Petrus Bandenkerk te Venray
2. Studie ten behoeve van de beoogde restauratie, de instandhouding en het onderhoud van die beelden
3. Het inzamelen van gelden voor de restauratie van de beelden en het vormen van fondsen voor onderhoud op langere termijn
4. Voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord
BiblioNu verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray. De bibliotheek is er voor iedereen, jong en oud. Ook als je geen lid bent van BiblioNu kun je kranten lezen, tijdschriften bekijken, een tentoonstelling bezichtigen, surfen op internet en gebruik maken van gratis WiFi. Naast romans vind je boeken over diverse onderwerpen, tijdschriften, dvd’s en luisterboeken. Voor slechtzienden heeft BibioNu een collectie grote letterboeken.
De bibliotheek in Venray heeft verschillende faciliteiten:
Er worden voortdurend diverse activiteiten georganiseerd in de Bibliotheek. Klik hier voor een een actueel activiteiten overzicht.
Wij zijn een bigband met een heel breed repertoire waarbij je kunt denken aan swing, pop, rock, latin, dixie, Nederlands- en Duitstalige feestmuziek. Niks is voor ons te gek! De meeste van onze nummers zijn bewerkt en gecomponeerd door arrangeur Rob van Reijmersdal. Dit zorgt ervoor dat de bigband in de loop van de jaren een geheel eigen sound heeft ontwikkeld.
Bigband Flavour uit Venray bestaat uit 24 muzikanten en twee vocalisten en wordt professioneel begeleid door Wim Hamans. Je kunt ons boeken voor (bedrijfs)feesten, braderieën en evenementen. Daarnaast kijken we ook terug op een aantal succesvolle optredens op wijnfeesten en volksfeesten in Duitsland.
Dat onze eigen sound met ons enthousiasme door het publiek goed ontvangen wordt, kunnen we zeggen na de reacties die we ontvingen over onder andere de uitverkochte theatershows ‘Flavour Goes Continental’ en ‘Venray de Musical’ die we -beide twee keer- hebben geproduceerd en opgevoerd in de Schouwburg van Venray. Ook onze meest recente show ‘Uut de Pieël Live’ is weer een geweldig succes geweest en we kunnen alvast verklappen dat deze voor herhaling vatbaar is! Daarom zijn wij druk bezig met de voorbereidingen hiervan. Voor meer nieuws houd de website in de gaten.
Bliss staat voor het diepste geluk door je hart te volgen. Het is de missie van Bliss om anderen te inspireren dit diepste geluk te ervaren door je hart te volgen. Bliss is een modern kunstatelier in Wanssum en biedt unieke workshops, cursussen en trainingen aan voor bedrijven, scholen en particulieren in een unieke en rustgevende omgeving.
Bliss is een modern kunstatelier gelegen middenin de prachtige natuur van het Noord-Limburgse Wanssum en wordt gerund door kunstenares en docente kunstvakken Bianca Ambrosius. Bliss is het diepe geluk dat je ervaart als je je hart volgt en dat is precies de missie die Bianca wil uitvoeren in haar kunstuitingen. Bianca Ambrosius haalt haar diepste geluk uit het creëren van kunst. Schilderen voor anderen en creatief werken mét anderen. Ze wil anderen inspireren hun hart te volgen om ook dit dieper geluk en deze unieke kunstbeleving in een rustgevende en inspirerende omgeving te kunnen ervaren. Bij Bliss word je begeleid om het beste uit jezelf te halen. Als je schildert vanuit je hart, kom je steeds dichter bij je ziel en dat resulteert in een kunstwerk dat jou daadwerkelijk iets kan vertellen. Over jezelf!
Kunst vanuit het hart
''Het doel van mijn kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar juist het innerlijk. Kunst is emotie en het uiten van emotie is een kunst. Met mijn schilderijen wil ik jou graag inspireren, ontroeren of laten genieten. Dát maakt kunst echt en oprecht en dat leidt bij Bliss tot kunst vanuit het hart, met passie voor persoonlijke ontwikkeling, creatieve expressie en intuïtief schilderen.''
Hoofden leegmaken
''Ik maak kunst omdat het mijn leven zo mooi kan kleuren, kunst in opdracht van derden, maar ook kunst om juist anderen in aanraking te brengen met het artistieke, didactische en helende in zichzelf. Kunst krijgt mensen weer losgetrokken, maakt hoofden leeg, leert je op zoek te gaan naar creatieve oplossingen, brengt weer samen en laat mensen belangrijke stappen zetten die nodig zijn om stress, verdriet, onvrede of lichamelijke of geestelijke klachten te verminderen. Kunst ontroert en kan je intens laten genieten.''
v Coaches, therapeuten, trainers en begeleiders die creativiteit in willen zetten als middel om hun doel te bereiken;
v Leerkrachten die graag meer creativiteit uit kinderen en jongeren willen halen;
v Mensen die de ontwikkeling van hun eigen creativiteit en intuïtie serieus nemen en een nieuwe stap in deze ontwikkeling willen maken.
Kunst van het leven
''Een persoonlijke eyecatcher voor jouw interieur of een onschatbare herinnering aan een dierbare of een speciaal moment. Ik kan dat voor jou maken, maar ook samen mét jou maken. Samen op een dynamische manier aan de slag gaan en de ontdekkingstocht naar jezelf beginnen. Hoe kun je (nog) meer jezelf zijn en hoe kun je dat straks gebruiken in nieuwe of bestaande situaties en in contacten met anderen. Op weg naar je nieuwe ‘ik’! Op weg naar de kunst van het echte leven!
Liefhebbers van Dire Straits en Mark Knopfler kunnen bij deze band hun hartje ophalen en genieten van deze prachtige muziek. Wie kent de nummers niet? “Sultans of Swing”, “Brothers in Arms”, “Telegraph Road”, “Money for Nothing” en nog veel meer! Met een twee en een half uur durende show neemt BOOM, like that! haar publiek mee van het prille begin van Dire Straits tot aan de meer recentere hits van Mark Knopfler.
De band BOOM, like that! is opgericht in januari 2014 en is in een sneltreinvaart uitgegroeid tot de beste en meest succesvolle Dire Straits band van Nederland en is een graag geziene band op festivals en theaters in binnen- en buitenland. Met akelige precieze en op hoogwaardig niveau worden de prachtige songs van Knopfler weer tot leven gebracht. De band is, met een bezetting van maar liefst acht ervaren topmuzikanten en oog en oor voor detail, uniek in Nederland en misschien wel in Europa! Het kenmerkende geluid van Dire Straits, het typische geluid van Knopfler, compleet met alle details, authentieke instrumenten, geluidseffecten, saxofoon en percussie… kortom: BOOM, like that!
Band:
Edgar Janssen - lead vocals, lead guitar;
Rob van Kreij - guitar, bouzouki;
Robert van Vonderen - keys, backing vocals;
Hans van Els - drums;
Frank van Kreij - bass guitar;
Pepijn Mol - sax, percussion;
Joanne Belgrave - backing vocals;
Ilse Lucassen - backing vocals, flute.
Na de opleiding Docent Tekenen en Textiel heb ik de opleiding Monumentaal gedaan. Hierin heb ik me ontwikkeld door het maken van tweedimensionaal en driedimensionaal werk.
Op dit moment maak ik voornamelijk collages op papier en stof. Soms zie ik een werk voor me wat ik uit 'moet voeren'. Vaak is het zo dat ik al handelend ontwerp. Dat betekent dat het maken van een collage een verkenningstocht is waarin je steeds nieuwe avonturen beleeft! Onder je handen krijgt het vorm en betekenis. Vaak maak ik een combinatie van materialen en technieken.
Ik ben beeldend kunstenaar met een lange praktijk waarin ik mij bezig hield met diverse disciplines, twee-dimensionaal en drie-dimensionaal ; schilderijen, glas in lood en beelden vervaardigd uit acrylaat. Vandaag de dag teken en schilder ik.
Het leven staat geen moment stil en dat spreekt uit mijn werk. Wie meer wil lezen bezoekt mijn website voor meer informatie.
De oorsprong van Confetti komt voort uit een zanggroep die in 1990 al actief was in Venray onder de naam Arabesque. Gertie Sikes was de toenmalige dirigent van die zanggroep. Binnen deze zanggroep waren vier leden die, samen met Gertie, graag wat meer Close Harmony wilden zingen. Daaropvolgend werd er een advertentie geplaatst in het lokale blad "Peel en Maas" en niet veel later stroomden de reacties binnen.
Op 10 mei 1990 werd een nieuwe zanggroep opgericht onder de naam Confetti. Tijdens het eerste lied dat men ging instuderen, Singing in the rain van Anita Kerr, werden de verschillende stemmen afgetast.
Er werd uiteindelijk een selectie gemaakt van 5 sopranen, 5 alten, 5 tenoren en 5 bassen. Tot op de dag van vandaag treedt Confetti nog steeds op met maximaal vijf personen per zangstem om de juiste balans te waarborgen.
De naam Confetti is bedacht door één van de eerste leden, de bas Peter van Marle. Het weerspiegelt precies wat we met Confetti graag willen uitstralen, namelijk kleurrijk.
Door de jaren heen presenteerde Confetti zich tijdens uitwisselingsconcerten met collega-zanggroepen, maar organiseerde zelf ook vele concerten. Ook deed Confetti regelmatig mee met diverse Night of the Proms in de gemeente Venray van diverse harmonieën uit Venray. Ook deelname aan de carnavals-CD van Venray staat op het lijstje van Confetti.
Ook werd er veel aandacht aan stemvorming geschonken, met incidenteel workshops door diverse semi-professionals uit het vak. Presentatie en choreografie zijn inmiddels een belangrijk onderdeel van Confetti geworden, want het publiek wil niet alleen naar de muziek luisteren, maar vooral ook beleven. Met een uitgekiend repertoire worden optredens verzorgd, waarbij alles altijd uit het hoofd gezongen wordt. Daardoor bestaat er de mogelijkheid om wat extra aandacht aan de presentatie en de choreografie te schenken.
Na 28 jaar dirigent te zijn geweest, heeft Gertie Sikes vanaf augustus 2018 het dirigentstokje overgedragen aan Kenny Jansen.
Kenny is een zeer positief en gedreven dirigent. Naast de opleiding koordirectie en de cursus koorregie heeft Kenny aardig wat ervaring met geluidstechniek en opname- en studiotechniek, begeleiden van koren en solistenconcoursen op piano. Hij gaf ook les aan kinderen en volwassenen op piano en gitaar. In 2018 heeft Kenny zijn diploma behaald voor Dirigent Licht Vocaal.
Hij is muzikaal leider bij diverse koren, waaronder een kinderkoor, mannenkoor, gemengd koor en ook bij een showband.
Het huis van creativiteit
Laat je inspireren in het huis van creativiteit! Met meer dan 25 jaar ervaring in het vak kan ik jou alles vertellen over het Modevak en over heel veel verschillende hobby technieken. Naailessen, schilderen, stippen, boetseren, tekenen, handletteren, wolvilten, stempelen en nog veel meer, het kan allemaal in het atelier.
Gelegen in het centrum van Venray en bekend staand om de potloden in de tuin. Je stapt hier altijd de deur uit met nieuwe inspiratie en een mooie creatie. Of je nu op zoek bent naar een plek voor naailessen, workshops, het open atelier, verjaardagsfeestjes of het Kinder Atelier, bij Creatief atelier Zus & Zus ben je op het juiste creatieve adres.
* Naai atelier
Heb je zelf altijd al kleding willen maken, maar weet je niet waar te beginnen? Kom dan naar het gezellige Naai Atelier Zus & Zus. Je maakt wat je zelf graag wilt maken, in een kleine groep, op je eigen tempo en niveau leer je de fijne kneepjes van het Modevak.
* Open Atelier
Tijdens het Open Atelier ontdek je allerlei materialen en leer je spelen met technieken. Ontdek hoe gezellig het is om creatief bezig te zijn. Laat je inspireren door je omgeving, de sfeer en de kunst. Kunst je eigen Kunst!
* Kinder Atelier
Tijdens het Kinder Atelier ontdekken kinderen verschillende technieken en kunnen daarbij hun creativiteit helemaal laten gaan. Op de woensdagmiddag staat de creativiteit en ontspanning centraal tijdens het knutselen!
* Workshops en Feestjes
In dit creatieve huis zijn alle materialen en technieken al eens uit de kast getrokken. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan mogelijkheden. Voor creatieve gezellige workshops of feestjes, voor jong en oud, met een kleine of grote groep, ben je hier aan het juiste adres.
Dansend in Balans is het bewegingsprogramma voor mensen met o.a. Parkinson, MS, Reuma, niet aangeboren hersenletsel en voor wie graag wil bewegen. Onder deskundige begeleiding van dansdocent Gerty Jansen biedt Dansend in Balans een inspirerende en veilige omgeving om met gelijkgestemden actief te zijn en om je vrijer en onafhankelijk te voelen. De ervaring die je in deze les opdoet helpen je om je gedurende de week makkelijker te bewegen.
Praktijk Dansend in Balans richt zich op mensen met Parkinson, MS, Reuma en niet aangeboren hersenletsel. Uit de praktijk blijkt dat bewegen echt gezond is. Het dansen kan namelijk een positief effect hebben op het ziekteproces van de deelnemer. Dans daagt niet alleen het lichaam maar ook de geest continu uit.
Een belangrijke voorwaarde van het succes van deze les is, dat het verder moet reiken dan een fysieke inspanning die gericht is op het bestrijden van de symptomen. Ook het trainen van het geheugen is belangrijk: het mechanisme om te kijken, om informatie tot je te nemen om te leren en om beslissingen te nemen. Daarnaast speelt het sociale aspect een cruciale rol.
Danshuis Venray heeft een gevarieerd dansaanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor iedere leeftijd is er aanbod, waarbij doorstroming naar een volgende groep goed aansluit.
Het belangrijkste doel is de leerlingen de technieken van ballet en dans aan te leren en het dansgevoel te ontwikkelen en in een vriendelijke sfeer plezier te laten beleven aan dans en muziek. Danshuis Venray vormt een goede basis, door te stromen naar een professionele (voor)opleiding op MBO of HBO- niveau. Zij richt zich op amateurkunst en talentontwikkeling.
Myrna van Rens draagt de artistieke en pedagogische verantwoordelijkheid. Bovendien verzorgt zij als choreograaf de dansen voor shows en voorstellingen.
Door haar academische achtergrond zijn vakkennis, pedagogische deskundigheid en verantwoorde fysieke begeleiding binnen de dansschool gewaarborgd.
Bij Danshuis Venray kun je ook terecht voor dans op (basis)scholen, kinderfeestjes en voorstellingen waarbij dans nodig is.
Dancy Dansstudio is een dansschool in Venray en omgeving. Bij de lessen van Dancy Dansstudio wordt veel aandacht besteed aan danstechniek, creativiteitsontwikkeling, muzikaliteit en lichaamsbewustzijn. Daarnaast staat plezier natuurlijk altijd voorop! Dancy Dansstudio is gespecialiseerd in zumba, ook kun je er terecht voor streetdance/hiphop. Ze bieden zowel lessen aan voor kinderen, jongeren als volwassenen.
Dancy Dansstudio heeft ervaring met educatieve workshops op basis- en middelbare scholen en in het bijzonder- en speciaal onderwijs. Daarnaast kunnen kinderfeestjes ook bij de dansschool gevierd worden met feestelijke thema's. Tevens kunnen bedrijfsfeesten aangevuld worden met dans; qua workshop of entertainment.
Wij hebben ervaring met educatieve workshops op basis- en middelbare scholen en in het bijzonder- en speciaal onderwijs. Daarnaast kunnen kinderfeestjes bij ons gevierd worden met feestelijke thema's. Tevens kunnen bedrijfsfeesten aangevuld worden met dans; qua workshop of entertainment.
We nodigen je van harte uit om langs te komen en een kijkje te nemen of een gratis proefles te volgen.
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons.
Wij wensen je veel dansplezier!
Op zoek naar iemand die je kind kan helpen om weer happy en helemaal zichzelf te zijn? Kijk dan verder. De Honingbij biedt kinderyoga, ouder-kind yoga workshops en coaching voor kinderen en ouders aan. Het is mijn missie om zo veel mogelijk kinderen weer happy en helemaal zichzelf te laten zijn, zodat ze vol vreugde, liefde, zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld de wereld in kunnen gaan en deze ontdekken.
Debby Hesen vindt het haar missie om zo veel mogelijk kinderen weer happy en helemaal zichzelf te laten zijn, zodat ze vol vreugde, liefde, zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld de wereld in kunnen.
Gun je je kind:
• om weer lekker in zijn vel te zitten?
• om meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld te hebben?
• om minder te piekeren en meer positieve gedachten te hebben?
• om meer te ontspannen en beter te kunnen slapen?
• om zich beter te kunnen concentreren?
• om beter met zijn emoties om te gaan?
Dan kan Debby wellicht helpen.
Door middel van kinderyoga, ouder-kindyoga en coaching, helpt De Honingbij kinderen om zichzelf te leren kennen en helemaal happy te zijn met wie ze zijn. Alles is goed!
Binnen De Honingbij staan de kinderen centraal!
Karin Juwett schminkt al jaren in haar eigen camper/caravan: De Kleurdoos. Met de Kleurdoos komt ze op locatie om te schminken, glittertattoos te zetten, of een tijdelijke air brush afbeelding te plaatsen. De kleurdoos past in elk evenement of feest en is een leuke attractie voor jong en oud. Ook geeft Karin verschillende (schmink)workshops.
De Sjanellekes is een smartlappenkoor uit Venray dat is opgericht in 2001 n.a.v. een feestje bij de lokale tennisvereniging. Een aantal vrouwen beleefden daar veel plezier aan het meezingen van smartlappen: dit was de geboorte van de Sjanellekes. Geheel in stijl met deze naam dragen ze Chanelpakjes die door de Sjanellekes zelf ontworpen en gemaakt zijn; een feest om te zien.
De Sjanellekes zingen echte smartlappen en levensliederen, sommigen al generaties oud, maar ook gaan ze niets voorbij aan de nieuwste hits in dit genre. Voor iedere gelegenheid en publiek wordt een passende selectie uit het uitvoerige repertoire gemaakt. Momenteel bestaat het koor uit een groep van 38 vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden maar met een gezamenlijke passie: het zingen van het Nederlandse levenslied. Gezelligheid staat daarbij hoog in het vaandel!
Iedere maandagavond is er repetitie onder leiding van dirigent Gerdie Alards. De Sjanellekes treden minimaal een keer per maand op door het hele land in verzorgingstehuizen, op smartlappenfestivals, bruiloften, privéfeestjes oid. Ook organiseren ze ieder jaar het smartlappenfestival 'Smart uut os Hart' in het centrum van Venray.
Die Rübensammler is een blaaskapel uit Leunen. De leden van de blaaskapel komen uit de omliggende dorpen van Leunen. Zo hebben ze leden uit o.a Horst, Oirlo, Venray, Oostrum en Veulen. Veelal zijn de leden van onze kapel in hun eigen dorp ook nog eens lid van de plaatselijke Fanfare of Harmonie.
In de zestiger jaren werd door een aantal leden van de fanfare de blaaskapel opgericht. De optredens van “De Knöllekes”, zoals het orkest zich noemde, bleven beperkt tot carnaval en de jaarlijkse feestavond van de fanfare en drumband. De leiding van het blaasorkest was in handen van W. van Osch.
Vanaf 1970 ging de blaaskapel over op het spelen van andere muziek dan carnavals- en feestmuziek. De kapel ging zich in navolging van vele andere blaaskapellen toeleggen op “Egerländer” muziek. Naar aanleiding van de muzikale verandering werden naam en kleding aangepast aan het genre en ging de kapel verder onder de naam “Die Fröhlichen Rübensammler”. Daarnaast werden oude tradities zoals het 1 mei aanblazen, in ere hersteld.
Naast de Egerländer muziek is er in de loop der tijd ook steeds meer Tsjechische muziek in het repertoire gekomen. Tegenwoordig staat de blaaskapel onder leiding van Bruno Lucassen en telt het 14 leden. Sinds het grote 50-jarig Jubileumfeest, op 22 september 2012 te Veulen, gaat de kapel door het leven als "Die Rübensammler".
Tijdens diverse nummers die ze maken verruilen klarinettist Jos en tenorhoornblazer Henk hun instrument voor de microfoon om ook hun vocale kwaliteiten ten gehore te brengen. Ook Bruno Lucassen, de muzikale leider voorziet de nodige nummers met zijn vocale inbreng.
Dizzy Dance is opgericht in 1991 door Wilma Keijzers. Plezier in dans en beweging staat bij Dizzy voorop. Door gebruik te maken van mooie muziek en leuke dansbewegingen, waarin Dizzy zich verplaatst in de belevingswereld van de leerlingen, probeert Dizzy haar leerlingen uit te dagen, te leren, te inspireren en te motiveren om zo een passie voor dans en beweging te ontwikkelen.
Met 600 leerlingen is Dizzy Dance, op de voetbalvereniging na, de grootste vereniging van Venray. Veel leerlingen komen uit Venray en haar kerkdorpen, maar ook uit dorpen als Blitterswijck, Horst, Stevensbeek en Maashees. De kwaliteit van de lessen en de passie waarmee bij Dizzy wordt lesgegeven reikt ook ver buiten de regio Venray en brengt dansers uit Venlo, Eindhoven en zelfs Doetinchem naar Venray. Docenten van Dizzy worden ook gevraagd om buiten Venray lessen en workshops te geven of dansstukken aan te leren.
Ieder anderhalf jaar vindt er een grote voorstelling plaats in de schouwburg van Venray. Voor alle leerlingen is het een feest om naar een optreden in een echt theater toe te werken. Het plezier van de leerlingen, hun inzet en enthousiasme gaat boven alles. De docenten weten met hun mooie muziek en steeds afwisselende en vernieuwde choreografieën samen met de vrijwilligers het publiek altijd weer te verrassen. Dit zorgt dan ook iedere keer weer voor een hoogtepunt bij iedereen die bij Dizzy betrokken is: nagenoeg 4 uitverkochte zalen in de schouwburg, zo'n 2500 toeschouwers, ruim 500 dansers en meer dan 100 vrijwilligers.
De missie is om danslessen voor alle kinderen en volwassenen bereikbaar te maken om zo een thuis te vormen voor iedereen met een passie voor dans en sport.
De visie is om een dansschool te zijn waar iedereen zich fijn voelt en om samen te komen tot mooie resultaten, voorstellingen en activiteiten om zo een bijdrage te leveren aan de (sociale) ontwikkeling en gezondheid van de mensen in Venray en omgeving. Dit doen ze door de prijs laag te houden en een plek te bieden waar je vrienden maakt en je jezelf kunt zijn, je hele leven lang.
Muziekvereniging Concordia uit Wanssum bestaat naast een fanfare ook uit een drumband. De heren van de drumband zijn een groep ambitieuze en enthousiaste slagwerkers. Iedere vrijdag hebben ze repetitie waarbij plezier hoog in het vaandel staat.
Wanneer de muziekvereniging een concert organiseert, zijn ze bijna altijd van de partij om te laten horen wat ze in hun mars hebben. De creativiteit van de drumband zit in de wijze van musiceren. Ook met vuilnisbakken en ladders kun je een topstuk ten gehore brengen!
De drumband is een onderdeel van harmonie St Catharina uit Leunen, Veulen en Heide. De slagwerkers laten op vele concerten zien wat ze in huis hebben en doen dit met veel enthousiasme. De drumband staat onder leiding van Jan Voermans en repeteert op woensdag van 19.00u tot 21.00u.
Geschiedenis
De drumband (het tamboerkorps) werd opgericht in 1956. In november 1956 trad het tamboerkorps voor het eerst op tijdens het jaarlijkse concert en de toneeluitvoering.
In 1973 behaalde de drumband na een aantal jaren van promotie naar een steeds hogere divisie het landskampioenschap in de ere-divisie. Het daarop volgende succes was het behalen van de 1e prijs in de hoogste afdeling op het Wereld Muziekconcours in Kerkrade in 1974. Jammer genoeg was viel hierna de groep even uit elkaar. Enkele maanden later werd er echter een nieuwe groep gevormd die onder leiding van instructeur J. Voesten aan het werk ging om de drumband weer op te zetten.
Na een aantal jaren van opbouw en verschillende eerste prijzen die jammer genoeg niet tot promotie leidden promoveerde de drumband in 1990 van de derde naar de 2e divisie. Dit gaf een zo grote stimulans dat al in 1991 deelgenomen werd aan het concours in Goirle waar de drumband met glans promoveerde naar de eerste divisie. Deze promotie werd bevestigd in 1993 toen in Tubbergen een mooie eerste prijs in de eerste divisie werd behaald. In 1999 kwam er na 25 jaar een einde aan het tijdperk Jan Voesten. Bij zijn afscheid werd hij voor zijn verdiensten voor de drumband benoemd tot ere-lid van de harmonie.
Na het afscheid van Jan Voesten werd Wil van Horck de nieuwe instructeur van de drumband. Onder zijn leiding promoveerde de drumband op het concours in Goirle in 2001 van de eerste naar de eredivisie in de afdeling A/B wat inhoudt dat het korps én meedoet aan marswedstrijden én meedoet met stilstaande werken. In juni 2008 nam Wil van Horck afscheid als dirigent, en sindsdien speelt de drumband onder leiding van Jan Voermans. In 2021 heeft Jan de drumstokken over gedragen aan Job Janssen.
De drumband is een onderdeel van Fanfare St.Oda uit Merselo en zodanig ook aanwezig bij optochten, serenades en regelmatig bij concerten of uitvoeringen van de fanfare. Tevens verzorgt de drumband eigen concerten, waarbij meestal ook gebruik wordt gemaakt van percussie instrumenten. De drumband staat onder leiding van instructeur Jop Janssen.
Iedere vrijdag repeteert de drumband van 19.30 tot 21.30 uur aan de Laagheidseweg 22 in Venray. Nieuwe leden, die niet in staat zijn om noten te lezen, worden opgeleid binnen de vereniging. Dit is in handen van instructeur Jop Janssen.
Iedereen kan lid worden van de drumband. De trom, lesmateriaal en het tenue worden door de fanfare in bruikleen gegeven. Heb je interesse? Kom eens kijken bij een uitvoering of tijdens de repetitie!
Jan Voermans is muziekdocent gespecialiseerd in slagwerk. Drumles, lekker drummen in een band of spelen in een orkest of slagwerkgroep. Hij wil je graag enthousiast maken en helpen om een kundig muzikant(e) te worden. Het allerbelangrijkste is dat je met plezier naar zijn lessen komt. Jan geef muziekles in de regio Noord-Limburg (Venray, Horst, Boxmeer en Venlo).
Tijdens de lessen let hij op het niveau en de interesse en kun je meespelen met de muziek die je leuk vindt. Je kunt bij hem terecht voor een gratis proefles om te kijken of het iets voor je is.
Naast individueel muziekdocent is Jan ook een gekwalificieerd instructeur voor een slagwerkensemble of drumband.
Edwin de Klein (1997) merkte tijdens zijn opleiding ‘docent beeldende kunst en vormgeving’ dat zijn interesse vooral uitging naar het kunstenaarschap en het organiseren van projecten en exposities. Hij heeft zijn studie zo kunnen indelen dat hij zich optimaal op zijn interessegebieden kon ontwikkelen.
Als beeldend kunstenaar begint hij zijn proces vanuit een nieuwsgierigheid van materialen. Om dit spannend te houden wisselt hij geregeld tussen materialen als klei, edelmetalen, hout, plastic en siliconen. Binnen zijn maakproces wordt hij gestuurd door experiment, intuïtie en fascinaties.
Een grote fascinatie is ‘het gedwongen isoleren van de mens’ dit kunnen zowel tbs-klinieken, gevangenissen of andere gesloten instellingen zijn. Hij is dan niet zo zeer geïnteresseerd in de verhalen van de personen waar de vrijheid van ontnomen is, maar meer in de architectuur en psychologie van deze instellingen. Ook het fantaseren over een plek die afgesloten is van de buitenwereld vindt hij een interessant gegeven.
Andere thema’s die geregeld in zijn werken terug komen zijn ‘de consumptiemaatschappij’, ‘massacultuur’ en ‘wegwerpcultuur’.
Tijdens het werken met siliconen kwam hij erachter dat isoleren een rode draad is binnen zijn werken. Niet zo zeer altijd in combinatie met de mens, maar ook het ontnemen van de functionaliteit van producten uit de massacultuur.
De Engelse tuin ligt in het centrum van Venray, pal voor het gemeentehuis op loopafstand van het centrum. Het is een Hortus conclusus, een omsloten tuin. Eenmaal door de poort, ben je direct afgesloten van de drukte, zonder het contact met de omgeving te verliezen. Je hebt uitzicht op de Grote Kerk en het Gemeentehuis. In de tuin zijn beelden geplaatst voor een langere periode.
Daarnaast kan de Engelse Tuin ook gebruikt worden als locatie voor een concert of ander evenement. Neem voor het doorspreken van alle mogelijkheden contact op met Carla Clevers.
Een mix tussen blokfluit en blaasinstrumenten: het kan allemaal bij het Ensemble Poco Rubato. Speel je blokfluit, dwarsfluit, klarinet, saxofoon, of een ander blaasinstrument? Kom eens een proefles meedoen. Ensemble Poco Rubato repeteert iedere maandag in het Jerusalempand van 20.00u tot 21.30u.
Voorheen was het ensemble bekend als het Resonantieorkest Venray.
Bij ERA Studio's kun je terecht voor verschillende huurfaciliteiten. Je kunt de concertzaal gebruiken voor concerten, repetities of opnames. Ook kun je er terecht voor andere (netwerk)bijeenkomsten, zoals conferenties, tentoonstellingen, presentaties, bedrijfs- en familie-uitjes.De zaal is te huren met of zonder:
- catering/geluidstechnici/artiesten
- geluidsvrije professionele projector op het hele wand
- videocamera/drone opnamen
- geluidsopname apparatuur
- podium(delen)
- concertzaalstoelen
- (sta)tafels
- bar(s)
- designmeubilair
- concert
Erato is een gemengd koor en heeft 30 leden. Er wordt meerstemmig gezongen in vier partijen: sopraan, alt, tenor en bas. Erato bestaat al 50 jaar, maar is niet stil blijven staan. Voortdurend blijven ze het repertoire vernieuwen en investeren ze in kwalitatieve koorzang. Zingen is gezond voor lichaam en geest. Samen muziek maken is tegelijkertijd een actieve en ontspannende bezigheid. Regelmatig doen ze mee aan concerten en culturele evenementen.
Er is in de loop van de jaren een gevarieerd repertoire opgebouwd, dat bestaat uit klassieke koorwerken en populaire arrangementen van musicals en filmmuziek.
Ook hebben ze religieuze muziekstukken, zodat ze op verzoek een H. Mis of andere kerkelijke vieringen kunnen opluisteren.
Behalve zingen organiseert Erato elk jaar ook gezellige activiteiten, zoals een fiets- of wandeltocht, een excursie of dagreis, een seizoenafsluiting, een kerstavond en een nieuwjaarsbijeenkomst.
Elke dinsdag repetereert Erato in het gemeenschapshuis van Blitterswijck van 20.30 - 22.15 uur. Het koor staat onder leiding van Lars Nelissen, pianist en kerkmusicus. De instrumentale begeleiding is in handen van Els Peterink.
Etan Huijs is een singer songwriter afkomstig uit Venray. Hij maakt al een aantal jaren muziek in wisselende samenstellingen. ‘ Invloeden haal ik uit heden en het verleden van de popmuziek. Soms maak ik gevoelige luisterliedjes, soms catchy popliedjes, maar het zijn altijd songs met een akoestische basis, waar een goede melodie en tekst voorop staan’, aldus Etan Huijs.
Hij omschrijft zijn stijl als een melodische, tijdloze cocktail van folk, pop & country.
EVA Vrouwencentrum Venray biedt een laagdrempelige plek in Venray waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, maar ook van elkaar kunnen leren tijdens diverse lessen, workshops en andere activiteiten. EVA staat voor Elke Vrouw Anders en richt zich op vrouwen uit de gemeente Venray.
EVA Vrouwencentrum Venray is een ontmoetingscentrum in Venray en profileert zich als zodanig. Bij EVA Vrouwencentrum Venray komt veel samen: gezelligheid, diversiteit, gelijkwaardigheid, vertrouwdheid en veiligheid, ontmoeten en contacten leggen, leren en ontwikkelen van je eigen en elkaars talenten en kwaliteiten. Je voelt de saamhorigheid. Hier sta je als vrouw in je kracht.
Bij EVA Vrouwencentrum Venray werken en komen enthousiaste, betrokken en gemotiveerde vrouwen omdat EVA uitgaat van de eigen kracht, zowel de kracht van de vrouw als de kracht van de organisatie. Door de combinatie van ontmoeting en ontwikkeling is EVA Vrouwencentrum Venray krachtig en onderscheidend.
In het jaar 1876 werd Concordia opgericht als een muziekvereniging met een fanfare orkest. Sindsdien heeft Concordia al vele concerten, serenades en evenementen op mogen luisteren. De fanfare telt vandaag de dag zo’n 30 muzikanten. Zij repeteren op vrijdagavond aansluitend aan de drumband in De Zandhoek te Wanssum van 20.10 uur tot 22.10 uur.
Fanfare Concordia speelt verschillende muziekstijlen. Van popmuziek tot straatmarsen. De fanfare is dan ook bij vele gelegenheden aanwezig. Denk hierbij aan het inhalen van Sinterklaas, de optocht van Sint Maarten, de Heilige Communie van de kinderen van groep 4 en de verschillende concerten met andere muziekverenigingen.
Daarnaast heeft de fanfare al drie keer met de gehele vereniging geweldige promsconcerten neergezet. Op deze concerten werd enkel popmuziek gespeeld en werd de fanfare aangevuld met gitaren, piano en zang.
De fanfare staat sinds december 2016 onder leiding van Joost van Wichen.
Fanfare Dorpsklank uit Castenray werd opgericht in 1977. Uit een peiling in het dorp bleek dat er behoefte was aan een eigen muziekvereniging. De vereniging ging voortvarend van start o.l.v. Jan Bartels uit Meerlo. In de loop der jaren nam de Fanfare deel aan diverse concoursen en wedstrijden. Zo behaalde men diverse promoties en kampioenschappen met als hoogtepunt het Wereldkampioenschap in de afdeling Uitmuntendheid tijdens het 12e Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 1993 o.l.v. dirigent Chris Cuppen. Nu komt de fanfare uit in de vierde afdeling.
Fanfare Dorpsklank is een vereniging die midden in de samenleving staat van Castenray. Onze visie is om een fanfare te zijn die in balans is, voor ieder uitdagend, enthousiasmeert en waarbij saamhorigheid en gezelligheid een belangrijke rol speelt.
Fanfare Dorpsklank presenteert zich zoal bij de volgende zaken: thema concerten, kerstconcert, intocht Sint Nicolaas, doden herdenking, inhalen wandelaars wandelvierdaagse Venray, en als t kan een keer in enkele jaren een promsconcert.
Vandaag telt de vereniging 31 musicerende leden en zijn we een hechte club waar de leden zich thuis voelen.
Sinds juni 2016 staat Fanfare Dorpsklank o.l.v. dirigent Joost van Wichen.
Fanfare St. Oda Merselo is al 100 jaar erg verweven met het dorp Merselo. Ze is nog steeds present bij diverse festiviteiten en activiteiten in het dorp, zoals de 1e communie, Koningsdag, dodenherdenking, kermis, Sinterklaas, serenades bij gouden huwelijksfeesten en de uitreiking van Koninklijke of pauselijke onderscheidingen. Begin van deze eeuw dreigde er, net als bij veel verenigingen in het dorp, een tekort aan jeugdleden en kwam hiermee het voortbestaan van de fanfare in gevaar. Besloten werd om het roer om te gooien.
In de praktijk betekende dit het volgende:
Thans is St. Oda een bloeiende vereniging die bestaat uit:
Hiervan zijn 42! Leden jonger dan 18 jaar. Het actieve jeugdbeleid werpt haar vruchten af en St. Oda wacht een bloeiende toekomst.
Op dit moment staat de drumband onder leiding van instructeur Jop Janssen, de jeugddrumband wordt begeleid door Wouter Janssen onder supervisie van Jop Janssen en het orkest staat onder de professionele leiding van dirigent Maarten Rijs. Alle orkesten repeteren wekelijks. Om de doorstroming van het jeugdorkest en de jeugddrumband naar de ‘grote’ orkesten te bevorderen lopen deze repetities in elkaar over.
Ontstaan uit het voormalige 'Puppies huisorkest' is deze feest- en coverband SCHIK. De echte "roots" van SCHIK liggen in Leunen maar al jarenlang worden in de hele regio grote en kleine feesten met veel hartstocht en een uiteenlopend repertoire plat gespeeld. Vriendschap en de schik in muziek maken zijn de grote drijfveren van deze gedreven muzikanten. Net als voorheen zullen ze glunderen als het publiek geniet en zeker als de fans meehelpen de zaak 'op de kop te zetten'.
SCHIK is ook niet weg te denken uit de Vastelaovendswereld van Venray en omstreken. Ieder jaar met de Roetsj zetten ze het hele Schouwburgplein op de kop en zorgen ze voor een fantastische sfeer.
FEZZ ontstond in 2004 als begeleidingsband van zangers en zangeressen in de meest uiteenlopende soorten en maten. De band speelde destijds vooral Nederlandstalig werk van bekende artiesten als Marco Borsato en Nick & Simon. Inmiddels is hun repertoire flink uitgebreid met internationale titels, van modern tot gouwe ouwe hits, van rock tot ballads, maar lekkere soul ontbreekt niet en spettert van de bühne.
De line-up is in het verleden flink gegroeid, want FEZZ heeft een volledige blazerssectie en daarmee bestaat de band uit 11 muzikanten.
FEZZ heeft eigen arrangeurs in haar gelederen en speelt daarom altijd met eigen arrangementen. Hierdoor is het ook mogelijk evt. muziek op maat te bieden. De band staat garant voor zeer afwisselende muziek. Of het nu een optreden op Funpop, in de schouwburg, een bedrijfs- of privéfeest is, ieder optreden is weer een feest.
Bijna alle genres komen aan de beurt; het repertoire is zeer divers, maar lekkere soul mag niet ontbreken.
Filmkring Venray vertoont een gevarieerd aanbod van hoge kwaliteit films uit de hele wereld. Ieder jaar zetten ze hun beste beentje voor om mooie gevarieerde films aan te bieden met verschillende genres en verhaallijnen. Filmkring Venray werkt hiervoor nauw samen met de Luxor Bioscoop Venray.
Je schaft een abonnement aan voor 7 films à €38,50, voor de achtste film betaal je een extra bedrag van €5,-. De zevende en achtste film worden zoals gebruikelijk in februari bekend gemaakt.
Naast dit filmaanbod organiseert Filmkring Venray ook extra evenementen door het jaar heen. Een avond waarbij een lezing wordt gegeven voorafgaand aan de film en waarbij interactief met het publiek gedachten wordt uitgewisseld klinkt ze niet onbekend in de oren. Ben je benieuwd wanneer deze evenementen plaatsvinden? Houd onze agenda goed in de gaten!
Het FMV Steunpunt is het overkoepelend orgaan van alle orkesten uit de gemeente Venray. Dit Steunpunt wordt aangestuurd door Geert Jacobs en ondersteund door Cultura Venray.
Het Steunpunt regelt vele zaken. Zo zorgt het Steunpunt voor een jaarplanning, worden er theorielessen gepland en uiteindelijk ook het theorie-examen waarbij ook alle omliggende zaken geregeld wordt door het Steunpunt (bijv. regelen locatie en diploma's). Ook de praktijkexamens worden geregeld.
Kwaliteit staat bij het FMV Steunpunt voorop en er wordt constant vernieuwd met het oog op de toekomst. Jaarlijks wordt er geëvalueerd waarbij ook een vertegenwoordiging van de orkesten aanwezig is en daarnaast wordt er iedere dag gekeken naar de toekomst. Wat kunnen we doorvoeren om de culturele positie van orkesten te waarborgen voor de toekomst en ook te verbeteren. Wat kan er beter opgepakt worden en wat is goed? Allemaal vragen waar het Steunpunt zich mee bezighoudt.
Frank Wakelkamp is muziekdocent en geeft les in cello en viola da gamba. Allebei de instrumenten zijn lekker groot en hebben een warme klank waarmee je kunt toveren. Zijn uitgangspunt is het best weergegeven door Loesje: "Het lijkt zo simpel, en dat is het ook!". Dat is heel wat anders dan: "Dat ga ik nooit kunnen!" en Frank helpt je om dat gat in de kortst mogelijke tijd te overbruggen. Je bepaalt je eigen snelheid en na het eerste halfjaar ook je eigen repertoire. Voor kinderen vanaf 4 jaar en jongelingen t/m 99 jaar. Ensembles zijn ook welkom!
Frank geeft les aan alle niveau's, van absolute beginner tot en met afgestudeerde conservatoriumstudenten.
Alle oudere archieven van het gemeentebestuur en de gemeentelijke instellingen van Venray worden beheerd door het Gemeentearchief. Archieven van de overheid die ouder zijn dan twintig jaar zijn in principe openbaar. Het archief van het Venrayse dorpsbestuur gaat terug tot het laatste kwart van de zestiende eeuw. Ook de archieven de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum en zijn voorgangers kunnen in Venray geraadpleegd worden.
In het Gemeentearchief bevinden zich ook de archieven van kerkelijke instellingen. De oudere archieven van een groot aantal parochies uit het dekenaat Venray zijn naar het Gemeentearchief overgebracht. Verder heeft het Gemeentearchief een aantal archieven van organisaties op het terrein van sociale zorg, onderwijs, cultuur en recreatie uit de gemeente Venray in beheer.
De studiezaal van het Gemeentearchief bevindt zich in de publiekshal van het Gemeentehuis (Raadhuisstraat 1 Venray). Openingstijden: ♦ Dinsdag: 09.00-12.30 en 13.00-1630 ♦ Woensdag: op afspraak ♦ Donderdag: 09.00-12.30 en 13.00-16.30 Tijdens de middagpauze kun je gebruik maken van het personeelsrestaurant in het Gemeentehuis.
Muzikaal volksvermaak met toeters en bellen, met liedjes en schellen. Muziek voor jong en oud, voor groot en klein, vooral geschikt voor niet al te groot publiek en met de nodige interactie. Geutefiks presenteert een programma waarin veel instrumenten de revue passeren. Als de muziek onder een noemer gebracht moet worden is folk de meest voor de hand liggende keuze.
Hij zingt liedjes in het dialect, Nederlands en Engels (Ierse en Schotse folk). De liedjes van eigen bodem zijn in het dialect (Geijsters) geschreven. Ze handelen over het leven van alledag van nu en van vroeger. De natuur is hierbij een belangrijke bron van inspiratie. Liedjeszanger Geutefiks treedt op met volkse instrumenten, van foekepot tot doedelzak tot accordeon die zijn deels eigen liedjes begeleiden.
Guido Coppis is een filmmaker en regisseur uit Venray. Toen Guido 16 jaar oud was, won hij al enkele prijzen waaronder de Kunstbende Limburg voor zijn korte film 'Crown'. Zo sleepte hij voor zijn volgende korte film 'IJzer in mijn Aderen' de speciale juryprijs op het Euregion Film Festival binnen en was hij bij hetzelfde festival genomineerd voor de titel 'Best young director'.
Op dit moment heeft hij al 14 short films gemaakt. Hierbij wordt zijn eigen stijlgebruik erg gewaardeerd. Zijn verhaallijnen volgen niet de normale route. Guido start vaak met een normale scene waarbij er een plottwist komt en Guido het publiek de mogelijkheid geeft een eigen invulling te geven aan de missende elementen. Ze kunnen hierdoor hun fantasie de vrije loop laten. Recent won Guido de award voor 'beste euregionale film' bij het Euregional Film Festival, en won hij de award voor 'Best New Filmmaker' bij het Limburgse Filmfestival voor zijn korte film 'Silent Storm.
“Guido is a unique movie talent, who develops fast”, says veteran director Paul Ruven.
Kunstenaar Guus Seibert is gespecialiseerd in beelden van marmer of Belgisch hardsteen. Het onderwerp is meestal het abstracte vrouwenfiguur.
Begin jaren negentig is Guus Seibert gaan schilderen. Hierbij waren de oerknal, het heelal, primaire kleuren en chemische reacties mijn inspiratiebron. De laatste tien jaar houdt hij zich vooral bezig met ruimtelijk werk. Hij makat objecten van ijzer, vaak met geometrische vorm. Steeds is het doel streven naar eenvoud, zowel in vorm als techniek. Het niet kunnen verwezenlijken van ronde vormen in ijzer bracht hem er toe te gaan beeldhouwen.
Beeldhouwen combineert de vrijheid van het schilderen, waarbij je je gevoel kan volgen en het planmatige van het werken met ijzer, waarbij je via studiemodellen alle bewerkingen van te voren moet overdenken. Het begin van het leven, natuurlijke vormen en de vrouw zijn onderwerpen die in abstracte vorm veel in zijn werk terug komen. De steensoort marmer geeft mooi uitdrukking aan natuurlijke vormen en vrouwelijke schoonheid. De marmeren sculpturen zijn vooral voor binnenshuis, terwijl de kleinere ijzeren objecten buiten in mijn tuin en boomgaard staan. De grotere objecten staan in de wei te midden van mijn koeien.
Koor Happy Sound is een enthousiaste groep vrouwen van middelbare leeftijd maar jong van geest. De groep bestaat uit ongeveer 20 personen komende uit alle windstreken in en rondom Merselo (Ysselsteyn, Deurne, Leunen, Veulen, Venray, Blerick en zelfs Grubbenvorst).
Samen delen ze al ruim 35 jaar dezelfde passie namelijk ZINGEN! Het repertoire is zeer divers: van vlotte Top 40 hits tot evergreens en gevoelige ballads en van typisch Duitse, Afrikaanse, Nederlandse nummers tot aan liedjes vertaald in het dialect.
Happy Sound repeteert wekelijks in d'n Tommes te Merselo, op dinsdagavond van 20:00 uur tot 22:00 uur onder de bezielende leiding van Marcel Engelen.
Hoewel ze altijd streven naar een technisch goede uitvoering, gaat het vooral om de uitdaging, het publiek te laten ervaren hoeveel plezier je kunt beleven met het maken van muziek.
Kunstenaar Harm Rutten staat garant voor verrassingen. In zijn Studio Haan creëert hij de meest prachtige kunstwerken. Hij tekent er veel op los met een uiterste nauwkeurigheid. “Als het winter is en als kunstenaars somber en ongelukkig zijn of als ze twijfel hebben, dan is het tijd voor zelfportretten. Harm Rutten verhult zich in de tekening 'I see you' achter zijn handen of attributen met zijn handen voor zijn gezicht. Wat er uit springt is het ene oog dat loert naar jou, de toeschouwer. Kortom, een zelfportret dat niet gezien wordt, maar kijkt”.
Op zoek naar verdieping loopt Harm vooral door het bos op zoek naar “paadjes”, “bergjes”, “kuilen” en “stronken”. Daarin zit de eenvoud, schoonheid en de kracht. Een eigen taal van tekenen is hierin ontstaan, een heel gedetailleerde taal.
Harmonie St. Catharina is een bloeiende vereniging. Het is het hart voor de amateur blaas- en slagwerkmuziek in de gemeenschap. Voor al haar onderdelen geldt dat we op een zo plezierig mogelijke manier gezamenlijk muziek willen maken voor jong en oud. Onder de vlag van de harmonie vallen ook de blokfluitopleiding, het opleidingsorkest, de blaaskapel en de drumband.
Ook voor de gemeenschap van Leunen, Veulen en Heide staan wij paraat. We verzorgen bij diverse gebeurtenissen voor een muzikale noot. Denk hierbij aan de begeleiding tijdens het defilé van de avondvierdaagse, 1e communie en intocht van Sinterklaas. Bij belangrijke dorpsgebeurtenissen, jubilea en bij Koninklijke onderscheidingen verzorgen we in onderling overleg een serenade of opluistering. Maar ook bij droevige gebeurtenissen, zoals herdenkingen van gevallen slachtoffers door oorlogen, conflicten en vredesmissies verzorgen wij een gepaste muzikale opluistering.
Harmonie St. Catharina is een veelzijdige vereniging die volop in beweging is. Ze repeteren iedere dinsdag van 19.30u tot 21.45u. De harmonie staat onder leiding van Ralf Schreurs.
Heemkundegenootschap Castenray houdt zich bezig met het vastleggen en uitdragen van de historie van Castenray in de breedste zin. Daarvoor verzamelt de stichting oude foto's, films, geluidsbestanden en documenten, doet archiefonderzoek, bodemkundig en volkenkundig onderzoek en geeft boeken uit met onderwerpen die de Castenrayse historie betreffen. De stichting leidt excursies en geeft historische informatie bij de diverse Castenrayse monumenten. Een digitaal overlijdensarchief van Castenrayse (oud)inwoners wordt bijgehouden en digitale en fysieke gedachtenisprentjes worden verzameld. Ook de actuele ontwikkeling van het dorp wordt vastgelegd, zoals nieuwbouw, agrarische uitbreidingen en veranderingen in het landschap. Verder ook bijzondere gebeurtenissen bij families/personen en organisaties, zoals een gouden bruiloft, uitreiking van een onderscheiding, viering van een jubileum of een bijzondere verenigingsactiviteit.
De stichting legt een digitaal archief aan, onderhoudt dit en publiceert foto's, documenten, films en geluidsbestanden op de Venrayse geschiedeniswebsite RooyNet.
Heemkundevereniging Meerlo/ Wanssum houdt zich bezig met het vastleggen en uitdragen van de historie van de dorpen Geijsteren, Wanssum, Blitterswijck, Meerlo, Tienray en Swolgen in de breedste zin.
Het bestuur/vrijwilligers komt/komen elke donderdag van 19.00 tot 22.00 uur bijeen in het heemkundegebouw. Dit gebouw is eigendom van de parochie Onze Lieve Vrouw Troosteres der Bedrukten en is gelegen achter de kerk in Tienray. Het publiek kan dan ook terecht voor allerlei informatie aangaande de plaatselijke geschiedenis, die tot 1000 jaar of verder teruggaat, van de dorpen Blitterswijck, Geijsteren, Meerlo, Tienray, Swolgen en Wanssum.
Jaarlijks wordt er een voor- en een najaarsvergadering voor de leden gehouden. In die vergadering legt het bestuur verantwoording af van de in de afgelopen periode gedane activiteiten. Er wordt een spreker uitgenodigd, die een [dia]lezing houdt bij voorkeur over een thema dat in relatie staat met het verleden of heden van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Niet-leden zijn daarbij ook van harte welkom.
HenkAmuseert is een verzamelnaam van alle creatieve activiteiten waar Henk Deters zich mee bezighoudt. Zowel in het Nederlands als in het dialect.
Door zijn flexibele samenwerking en creatieve bijdrage krijgt iedereen een uniek aanbod.
Historie Vredepeel houdt zich bezig met alle historie rondom Vredepeel. De collectie van de Stichting Historie Vredepeel is onderverdeeld in rubrieken. Je kunt er informatie vinden over het boerenleven, het gemeenschapshuis, de kerk, het onderwijs, de ontginning en de opening van het dorp. Wil je meer weten over Vredepeel, neem contact op met de contactpersoon!
Stichting Historie Ysselsteyn is een actieve groep mensen die zich bezig houdt met het verzamelen, digitaliseren en toegankelijk maken voor het publiek van de geschiedenis van Ysselsteyn.
Geboeid door de historie en gedreven door de nieuwsgierigheid, werd in het najaar van 2008 Historisch Erfgoed Smakt. De werkgroep heeft zich ook aangesloten bij het Historisch Platform Venray.
Het doel van de werkgroep is zoveel mogelijk geluid- en beeldmateriaal over de historie van Smakt en Holthees te verzamelen. Maar ook het vastleggen van verhalen. Het verzamelde materiaal wordt gedigitaliseerd en beschreven opgeborgen in ons archief en gepubliceerd op deze website.
Door deze collectie op te bouwen hopen wij de rijke historie van Smakt en Holthees veilig te stellen voor toekomstige generaties zodat deze nooit verloren kan gaan.
Het Historisch Platform Venray (HPV) is een samenwerkingsverband van organisaties op het gebied van de streekgeschiedenis, de volkscultuur en de cultuurhistorie binnen de gemeente Venray. Sinds de oprichting van het HPV in 1999 is het aantal aangesloten organisaties uitgegroeid van 8 tot 48. Daarmee bestrijkt het HPV het gehele brede gebied van cultuurhistorie en het culturele erfgoed in en rond de gemeente Venray. Na de oprichtingsjaren is het accent vooral komen te liggen op de samenwerking en communicatie, voorlichting en presentatie aan een breed publiek, jong en oud.
Het HPV heeft een groot aantal vrijwilligers dat zich bezig houdt met digitalisering van erfgoed-materiaal. De vrijwilligers digitaliseren door middel van scannen en door middel van fotograferen. Deze groep is wekelijks actief in het Erfgoedhuis. De vrijwilligers helpen ook de verschillende verenigingen van het HPV met digitaliseren en ordenen van hun archieven. Tevens ondersteunen ze de leden bij het beheren van de websites binnen Rooynet.
De historische Kring Oostrum en Spraland houdt zich bezig met het verwerven en exposeren van historische en hedendaagse voorwerpen met betrekking tot Oostrum e.o. Zij hebben als doel:
Alles draait in het Houtblazers Atelier om muziek. Onze passie voor muziekmaken en muziekinstrumenten vind je terug in onze services.
In het Reparatie-Atelier worden klarinetten, saxofoons, dwarsfluiten, hobo's, fagotten en blokfluiten onderhouden, gerepareerd of gereviseerd.
Hier kunt u ook terecht voor rieten, mondstukken en accessoires van lessenaar tot rietbinder, advies over en verkoop of verhuur van muziekinstrumenten.
In het Muziek-Atelier worden muzieklessen en workshops gegeven voor jong en oud van Klassiek tot Pop en Jazz. De missie van onze muziekschool is om in de regio Venray laagdrempelig, kwalitatief goed en innovatief onderwijs aan te bieden met veel nadruk op plezier en persoon.
Op locatie worden groepsrepetities, lessen en workshops verzorgd voor muziekverenigingen en orkesten.
Gevoed door sociale betrokkenheid, bevindingen en een grote dosis fantasie, is er de gedrevenheid bij Jacqueline om haar beeldend uit te drukken. Ze is kritisch, relativerend en contrastrijk. Het werken met diverse (veelal gebruikte) materialen en technieken, maar zeker ook het werken met andere mensen,
ervaart Jacqueline als zeer inspirerend en is mede bepalend voor de zeggingskracht van haar werk.
Jacqueline Hanssen is professioneel beeldend kunstenaar/docent; mixed media 2- en 3 dimensionaal, installaties, (sociale)kunstprojecten, opdrachten, samenwerkingsverbanden: ze draait er haar hand niet voor om. Je kunt bij haar terecht voor installaties & objecten, schilderingen & drukwerk, projecten & workshops.
Lekker bewegen, goed leren dansen, plezier hebben in wat je doet en een breed aanbod in dans & sportvormen, dat is waar Janssen Dansen & Sporten voor staat.
Als dansschool Janssen Dansen en Sporten terugblikt op 40 jaar geleden, zien ze een van origine dansschool voor het stijldansen. Het is hun passie om het plezier dat men kan beleven aan het stijldansen, over te brengen op de leerlingen! Ze vonden het echter steeds belangrijker in de huidige tijden een all-round dans & sportcentrum te zijn. Er zijn verschillende dans & sport vormen toegevoegd aan het programma zoals Kinderdans, Hiphop, Zumba en Salsa. De lessen die ze niet zelf verzorgen worden altijd verzorgd door gediplomeerde, enthousiaste docenten.
Dit betekent dat de lessen en het lesprogramma op de juiste manier worden opgebouwd en dat er veel aandacht is voor de techniek. Deze twee elementen zijn van belang voor de verdere dansontwikkeling van de kinderen en/ of van jezelf! Daarnaast vinden ze het van belang dat de leerlingen zich op hun gemak voelen in het bedrijf!
De sfeer wordt aangepast aan de groep; bij de kids- en jeugdlessen ligt het accent vooral op leuke muziek, je lekker voelen in kleding van je eigen smaak, veel lol met elkaar maken en natuurlijk, last but not least, goed leren dansen. Bij de lessen van de paren is de sfeer gezellig en onderhoudend; ook hier draaien ze populaire muziek en krijg je natuurlijk goed les met aandacht voor de techniek maar het accent ligt ook op het avondje uit!
Naast de dansschool van Janssen dansen en sporten, kun je er ook terecht als je een locatie nodig hebt voor een feest of een andere activiteit. Neem contact op om afspraken te maken!
Jeugdclub ‘De Springplank’ wil een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen door het bieden van sport, spel en creatie, waarbij plezier, samenwerken en laagdrempelig zijn voorop staan. Ze hebben uitdagende en verrassende activiteiten, houden rekening met wat kinderen willen, zijn betaalbaar en hebben ervaren en enthousiaste leiding.
De Springplank is een jeugdclub die gericht is op kinderen vanaf 5 jaar tot en met groep 8 van de basisschool. Zij zijn toegankelijk voor iedereen en ze richten zich op de wensen van de kinderen (maatwerk). Ook hebben ze een afwisselend en verrassend programma en proberen ze kinderen hun grenzen te laten verleggen. Dit doen ze met een toegewijd en gemotiveerd team. Het streven is plezier in sport, spel en creatie in samenwerkingsverband. Ben je nieuwsgierig en wil je een keertje komen kijken en meedoen? Dat kan geheel vrijblijvend! Maandagavond 18.15-19.30 voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met groep 5 van de basisschool. Dinsdagavond 18.30-20.00 voor kinderen vanaf groep 6 tot en met groep 8 van de basisschool.
Leerlingen in opleiding of jeugdleden van de muziekvereniging kunnen zich ook aansluiten bij het jeugdorkest van fanfare Vriendenkring Overloon. Het jeugdorkest is een goede voorbereiding of bijscholing voor het meespelen bij het ‘grote orkest’. Jeugdige muzikanten worden begeleidt in het samen spelen met anderen en het repertoire is aangepast aan het niveau. Het orkest staat onder leiding van Will Jacobs uit Oirlo.
De repetities zijn op zaterdag van 17.15 – 18.15 uur in gemeenschapshuis de Pit in Overloon.
Het jeugdorkest is onderdeel van Fanfare St. Oda uit Merselo en bestaat momenteel uit zo’n 25 leden en staat onder leiding van dirigent Maarten Rijs. Alle leden van het jeugdorkest zijn bevlogen en proberen alles eruit te halen wat erin zit. Zo doen ze ieder jaar ook mee aan Young Musicians Spread Their Wings.
Er wordt gerepeteerd op maandagavond van 18.45 tot 19.30 uur in Zaal ’t Anker, Grootdorp 73 Merselo.
Job Cox is een autonoom beeldend kunstenaar. Zijn creativiteit begon zich al op zeer jonge leeftijd te ontwikkelen. Middels schetsen en tekenen ontstonden zijn interesses in graffiti kunsten. Van daaruit heeft hij jarenlange ervaring als Street Artist (Graffiti arts, Muur - en Wanddecoraties voor met name festivals, jongerencentra, gemeente etc.) opgedaan. Vervolgens is Job zich gaan focussen op andere vormen van kunst zoals abstracte kunst, tekenen, collage en meer.
Veelal experimenterend met verschillende technieken en materialen maakt Job vooral werken met verschillende soorten verf en maakt hij gebruik van paletmessen en kwasten. De nadruk ligt voornamelijk op het gebruik van heftige kleurcombinaties n veel gelaagdheid zoals die in de meeste werken zijn terug te vinden. Job haalt zijn inspiratie uit het dagelijks leven maar kan ook bepaalde thema's bedenken voor projecten.
Joekskapel Naovenant is als damesjoekskapel opgericht door Anny Jeuken en Nelly Heldens op 1 november 1999. De joekskapel heeft zich ontwikkeld vanuit het niets tot een joekskapel die bestaat uit 18 muzikanten, dames en heren, die allen hun eigen partij spelen op hun geliefd instrument. Elke week wordt er o.l.v. Wil Jacobs, op dinsdagavond gerepeteerd, waarbij een derde helft niet ontbreekt. Optredens, serenades en carnavalsactiviteiten zijn een groot onderdeel van ons gevarieerd repertoire. In de kleuren rood en zilver en zwart kun je ze tegenkomen in de wijde omgeving.
Plezier en gein vinden ze belangrijk en een nootje missen is geen ramp!
Kabouter Fluitenkruid heeft een theater-muziekprogramma voor kinderen tot ongeveer 8 jaar. De kinderen mogen luisteren, maar ook, meezingen, dansen, instrumenten bespelen enz.
Het programma is voor kinderen van 2 tot 8 jaar (natuurlijk ook leuk voor iedereen die van kabouters en van muziek houdt). Een programma met muziek, theater, liedjes en verhalen. Thema’s die aan bod komen hebben te maken met de natuur, maar ook met de eigen omgeving en belevingswereld van kinderen. Het programma is interactief, Kinderen gaan meezingen, dansen, rijmen, bijzondere instrumentjes bespelen.
Afgestudeerd keramist. Maakt vaak werk met als basis een persoonlijke input. Werkstukken worden indien gewenst op verzoek gemaakt rondom een afgesproken thema.
Onze parochie heeft een actief zangkoor. Het is een gemengd koor van ongeveer 30 leden dat onder leiding staat van een bekwame dirigent. De leden komen voornamelijk uit Oostrum en directe omgeving. Het repertoire bestaat zowel uit Nederlandstalige, alsmede uit gregoriaanse muziek. Het koor begeleid de zondagse H. Mis, de vieringen tijdens de kerkelijke feestdagen en indien gewenst rouw- en trouwdiensten.
Koor Harmony bestaat sinds 1975 en zingt wekelijks met ongeveer vijfendertig enthousiaste en gedreven amateurzangeressen uit Oostrum en omstreken. Met mooie arrangementen brengen ze voornamelijk Engels- en Nederlandstalige nummers in een meerstemmige bezetting. De muziek van koor Harmony varieert van lekker vlot populair tot meer gedragen nummers, soms ook klassiek of iets uit een musical. Onder begeleiding van onze dirigent John Wauben en pianiste Ludmila Seroo treden ze jaarlijks verschillende keren op.
Behalve met deze concerten laten ze zich ook horen en zien bij lokale evenementen en organiseert Koor Harmony ook voor haar leden elk jaar meerdere activiteiten. Nieuwe en vooral jonge leden zijn van harte welkom. Kortom: Koor Harmony een levendige vereniging met veel actieve leden!
Koor Harmony repeteert elke donderdagavond van 19:45 uur tot 21:30 uur in café-zaal Back in Time, Mgr. Hanssenstraat 29 te Oostrum. Voor nieuwe leden geldt dat zij in leeftijd tussen de 20 en 60 jaar oud moeten zijn. Mocht je interesse hebben in Koor Harmony, kom dan een keer vrijblijvend langs op een repetitie nadat je daar een afspraak voor hebt gemaakt, bijvoorbeeld via een van de leden van ons bestuur.
Wil je zingen vanuit je hart? Dan ben je van harte welkom bij het Koor van dit Moment in Venray. We zingen en klinken puur geïmproviseerd, puur intuïtief. Dus geen bestaande muziek, maar telkens nieuw: dat wat ontstaat in het moment. Alles is mogelijk, en alle stemmen zijn welkom! Nieuwsgierig? Kom eens vrijblijvend kennismaken.
Luisterliedjes, herkenbaar en toch verrassend anders. Covers overgoten met een sausje van jazz en blues. Hits en onbekender werk van onder andere Sade, Rickie Lee Jones, Jeangu Macrooy, Beatles, Eagles, Guns N’Roses, Adèle worden op geheel eigen wijze vertolkt.
Uitermate geschikt voor kleine podia.
Het initiatief om in Venray een literair café op te richten is genomen door Harry Theunissen (1938 – 1999) met als doel: meer mensen in contact te brengen met schrijvers uit het Nederlands taalgebied op een toegankelijke manier. Zijn motto luidde: ‘Als een mens zich uit in taal zie je de geest van de mens.’ Op 15 april 1993 werd de stichting Literair Café Venray- regio een feit.
Het Literair Café probeert te bevorderen dat zoveel mogelijk liefhebbers in contact kunnen komen met literaire kunstuitingen van niveau. Tijdens literaire ochtenden en bijzondere manifestaties proberen ze mensen te laten ervaren, dat literatuur aan ieder van hen wat te bieden heeft. De lijfspreuk van het Literair Café Venray zinspeelt dan ook op de hogere honing, die voor elk mens op zijn manier in literatuur te vinden is.
Activiteiten
Per seizoen nodigt Literair Café Venray vier schrijvers uit om een lezing te verzorgen. Deze lezingen vinden plaats in het Theehuis van Odapark Venray. De schrijversbijeenkomsten worden mede vormgegeven door Stan Verhaag en Victor Elfring. Zij verzorgen de inleidingen en interviews. Behalve de schrijversbijeenkomsten organiseert Literair Café Venray vanaf 1995 een schrijfwedstrijd Raadselige Roos voor amateurdichters en – schrijvers uit Zuid-Nederland en Noord-België. Raadselige Roos is inmiddels de oudste en meest bekende schrijfwedstrijd in het zuiden van ons land. Jaarlijks vindt onder grote belangstelling de prijsuitreiking plaats.
Vanaf de oprichting biedt Literair Café Venray mensen die graag met taal bezig zijn een podium in de Schrijfkring. Voor liefhebbers die van buitenlandse auteurs houden, biedt Literair Café Venray twee avonden per seizoen aan in de zogeheten Literaire Salon voor maximaal tien personen. Met deze activiteiten wil Literair Café Venray mensen laten ervaren wat literatuur te bieden heeft. Met een knipoog naar het Venrays gemeentewapen gaven de founding fathers het literair café een motto mee: ‘Een geur van hoger honing’. Een regel uit een gedicht van Martinus Nijhoff, ‘Het lied der dwaze bijen’.
In stand houden van de historisch militaire voertuigen en voorwerpen uit de periode 1940 – 1945
Kunstenares gespecialiseerd in portretkunst in olieverf op doek, zowel vrij werk als portretten in opdracht.
Luuk staat bekend om zijn creatieve volksmuziek, met bijzondere fluiten, accordeon, shruti box, percussie, doedelzak, mondharmonica en zelfgemaakte instrumenten. Zijn optredens zijn kleurrijk en virtuoos, avontuurlijk en grappig en toveren onwillekeurig een glimlach op je gezicht.
De bioscoop in Venray. Luxor Theater Venray heeft iedere dag een gevarieerd aanbod van films. Ook de uitgekozen films van Filmkring Venray worden hier getoond.
Natuur inspireert mijn fantasie tot het maken van olieverfschilderijen. De landschappen en luchten ondergaan in mijn fantasie een bewerking om deze op beeldende wijze op doek weer te geven.
Muzikant oorspronkelijk uit Venray, gespecialiseerd in saxofoon, klarinet en dwarsfluit.
Verzorgt cursussen tekenen en schilderen voor jeugd, jongeren en volwassenen. Tevens scholenprojecten en werkbesprekingen beeldend voor groepen volwassenen.
Tijdloze Beelden, oprecht en ongekunsteld! Stillevens (vrij werk), Portretfotografie (werk in opdracht), Productfotografie (werk in opdracht).
MMSK St. Petrus’ Banden is een showband die moderne, lichte muziek te gehore brengt. Het 40-koppig orkest speelt muziek van Ennio Morricone tot Queen en van Golden Earing tot Andre Hazes.
Tijdens grote concerten met combo, zang en dans heeft MMSK al menig persoon een geweldige avond bezorgd.
U kunt de molen elke 2e en 4e zaterdag van de maand bezoeken. De molen is dan geopend tussen 13:30 uur en 16:30 uur. Buiten deze tijden kunt u op afspraak de molen bezoeken. Neemt u hiervoor contact op met een van de molenaars.
U bent van harte welkom voor een bezoek of rondleiding. Tevens is dit prachtige monument een perfecte locatie voor foto-reportages. Neem voor meer informatie contact op met een van de molenaars.
Een rondleiding duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats voor maximaal 15 personen. De kosten bedragen (minimaal) €2,- per persoon. Dit is exclusief drankje en hapje, hetgeen in overleg óók verzorgd kan worden tegen betaling.
Een leuk en leerzaam kinderfeest, inclusief speurtocht in de molen en een pannenkoek en limonade voor de kinderen. De kosten bedragen €10,- per kind voor 2½ uur. Er kunnen 5 á 10 kinderen deelnemen.
U heeft de binnenruimte en de buitenruimte ter beschikking. Als er genoeg wind is en uw planning kan hier op afgestemd worden dan kan de molen desgewenst draaien. De kosten bedragen €50,- voor 2 ½ uur.
In Blitterswijck aan de Maasweg ligt het museum 'expositie 40/45'. Als doel wordt gesteld om met de voorhanden zijnde materialen een kort maar duidelijk overzicht te geven van de belangrijkste gebeurtenissen uit de periode 1933-1945. De nog steeds groeiende collectie omvat -naast vele kleine voorwerpen en documenten- ongeveer een 40-tal volledig uitgeruste figuren, onder meer geplaatst in een 7-tal diorama's. Een van de diorama's is de Engelse observatiepost langs de Maas in 1944, zoals deze destijds ook in de boerderij gevestigd was.
Het museum is in de ouderlijke boerderij van de huidige eigenaar gevestigd en is geheel in particuliere handen.
Het museum is enkel op afspraak te bezoeken!
Het Museum van de Psychiatrie in Venray is, sinds de opening in 1977 door de toenmalige staatssecretaris Hendriks, een museum dat een overzicht biedt over de geschiedenis van de psychiatrie in Venray. Deze geschiedenis gaat terug tot 1905 toen de Broeders van Liefde uit Gent in België de toestemming kregen tot het bouwen van een gesticht voor rooms katholieke mannelijke krankzinnigen en zenuwlijders. Twee jaar later kregen de Zusters van Liefde de toestemming tot het bouwen van een krankzinnigengesticht voor vrouwen. Nu, meer dan honderd jaar later, kijkt de organisatie terug op wat er in deze periode aan zorg voor mensen met een psychiatrische ziekte is gebeurd.
Hoe doen zij dat?
Zij verzorgen, op aanvraag, lezingen over de geschiedenis van de psychiatrie en begeleiden rondleidingen door het museum. Om dit alles zo actueel mogelijk te houden, werkt de organisatie met een 30-tal vrijwilligers ( allen werkzaam geweest in de psychiatrische hulpverlening ) aan de collectie die, naast museale stukken, bestaat uit een uitgebreid historisch archief met duizenden foto's, films en documenten. Daarnaast beheren ze een omvangrijke collectie boeken over de psychiatrie en aanverwante thema’s.
Benieuwd?
De organisatie hoopt je met jouw familie, vrienden, collega’s of klasgenoten te mogen begroeten in het bijzonder indrukwekkend museum voor een lezing en/of rondleiding. Het museum is rolstoel toegankelijk, beschikt over een invalidentoilet en er zijn voldoende invalidenparkeerplaatsen.
Het museum is uitsluitend op afspraak te bezoeken. Op de website www.museumpsychiatrie.nl staat een aanvraagformulier en uitgebreide informatie over het museum.
Golden D-Light is een popkoor uit Venray. Een gezellig koor met een 'eigen wijze' manier van zingen. Golden D-Light houdt het graag vrolijk, actief en herkenbaar. Het repertoire bestaat uit liederen van de jaren 60 en 70. Deze liederen kunnen zowel Nederlandstalig, Engelstalig als Franstalig zijn.
Het koor staat onder leiding van dirigent Hein van Langen.
Sting Alike bestaat uit 4 heren die helemaal gek zijn van de muziek van Sting & The Police. Deze Tribute Band maakt van ieder optreden een feest van herkenning. Festivals, kroegen, theaters of feesttenten, overal komt deze band goed tot zijn recht. Sting Alike slingert nummers als: Message in a Bottle, Roxanne, Englesman in New York, All This Time en andere klassiekers de zaal of kroeg in, waarin de passie van de bandleden voor deze muziek goed te horen is.
Sting Alike bestaat uit de volgende personen:
- Roel Verkoelen: Bas en leadvocals
- Erik Vehoef: Gitaar en vocals
- Douwe Tilstra: Toetsen en vocals
- Walter Boonen: Drums en vocals
Sting Alike is zowel te boeken voor festivals of een avond vullend programma.
Sting Alike: Every Little Thing They Do Is Magic.
Wij vragen u om contact met ons op te nemen om te overleggen of er mogelijkheden zijn om een keer voor jullie een optreden te verzorgen.
Kleurrijke werkplaats ZONDER GUM is een creatief atelier voor iedereen. Bij ZONDER GUM kun je terecht als je op zoek bent naar maatwerk voor je team, je vriendenclub, je kinderfeest, teken- en schilderles voor kids en volwassenen. Bij ZONDER GUM werk je met bijzondere materialen, die niet voor de hand liggen. Het plezier in het maken en ontdekken staat voorop in de werkplaats. Helmie geeft al jaren workshops in het basisonderwijs én aan een HBO-opleiding interieurontwerp.
Cultura Venray ondersteunt met kennis, kunde en netwerk de amateurkunsten en de professionele kunsten. Zij verbindt, is breed inzetbaar en voor iedereen bereikbaar.
Schoutenstraatje 8 5801 BS Venray |
|
0478 785 429 | |
info@culturavenray.nl | |
ANBI 8566.06.224 |