De gedichten van de Roojse dichter

Folklore

Geplaatst op: 30 januari 25

Voorgedragen op het Cultuurcafé van Cultura Venray, 23 januari 2025,  Venrays Museum

 

.

Folklore

 

We plukken de Venrayse rijpe vruchten

die in oeroude gronden zijn gekweekt.

Dat fruit gedijde in gezonde luchten.

Historisch stamt het uit een verre streek.

 

Al wat verbouwd werd, wies op kleine kavels.

De velden van Vlakwater of de Pas.

Hier leverden de strengen van de navel

bouwstoffen aan het gulzige gewas.

 

Het fruit een poos gekookt in suikerwater

en in de inmaakglazen toen gedaan

Die zijn geweckt op bijna honderd graden

en blijven op de kop nog twaalf uur staan.

 

Op schappen in de koele kelder worden

de glazen met het fruit geconserveerd.

Dit is ons kostje waar wij pront van worden.

Iets anders pruimen wij al lang niet meer.

Terug naar overzicht
© 2025
Created by LR Internet