Aan de hand van een reeks documentaires wordt de geschiedenis van de gemeente Venray op een toegankelijke en speelse manier inzichtelijk gemaakt door middel van verhalen die je écht raken. Deze beklijven immers beter dan opsommingen van jaartallen en feiten.
Dit project geeft meer inzicht in de eigen geschiedenis van de inwoners die hier hun roots hebben liggen en vergroot de betrokkenheid van de mensen waarvan het verhaal buiten onze gemeente begint. Het versterkt het gemeenschapsgevoel en heeft als streven de Venraynaren, jong en oud trots te maken op hun afkomst, geboortegrond en/of woonplaats. Daarnaast werkt de maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners als een motivator om eens wat vaker een museum of historische plekken op te zoeken.
Door met veel lokale partijen en verenigingen samen te werken wordt de onderlinge band tussen deze organisaties aangehaald. Het eindresultaat is dan ook een gezamenlijke inspanning waar elke deelnemer met een goed gevoel op terug mag kijken. Deze samenwerking is dan ook een van de hoofddoelen van dit project. Potentiële partners zijn o.a.: Het Historisch Platform Venray, Rooynet, Het Venrays Museum, Omroep Venray, Museum voor de psychiatrie, Museum de Locht Melderslo, Het oorlogsmuseum Overloon, Ondernemers uit Venray e.o., Toneelverenigingen, Hafa (soundtrack) en mogelijk meer.
Naast de docu zal er een lesprogramma worden ontwikkeld voor het primair onderwijs in Venray. Zo willen we op een leuke manier betrokkenheid bij Van Rodhe tot Rooj creëren, het enthousiasme voor Venray vergroten en de kennis over de geschiedenis van Venray verbreden. Voor het educatieve gedeelte worden t.z.t. de juiste professionals gezocht.
De voorbereidingen en eerste gesprekken hiervoor zijn gestart in 2022 en het hele traject zal naar verwachting lopen tot eind 2024.