Geplaatst op: 03 januari 17
Wie maakt de stad/het dorp: de politiek, de architect, de kunstenaar of de bewoners? Cultura Venray en Zeen lichten kort hun initiatieven op het gebied van kunst in de openbare ruimte toe.
Het Kunstnaarcafé is een reeks aan lezingen, georganiseerd door Cultura Venray en Odapark, waarbij het publiek kan kennismaken met de inhoudelijkheid van kunst en het belang ervan voor de samenleving in het algemeen en de mens zelf in het bijzonder.
Diverse sprekers zijn in de afgelopen jaren uitgenodigd. O.a. onderwijspedagoog Gert Biesta. Hij studeerde na een carrière als docent natuurkunde in het gezondheidszorgonderwijs pedagogiek en filosofie en was vervolgens werkzaam aan universiteiten in Nederland, Engeland, Schotland en Luxemburg. Hij publiceert over de theorie van opvoeding en onderwijs, de methodologie van sociaalwetenschappelijk onderzoek, democratie en burgerschap, curriculumtheorie en -beleid, en de opleiding van leraren.
"Als je stil wilt staan bij het verleden, moet je vertragen in het heden." Kim Pattiruhu nam de bezoekers mee tijdens het Kunstenaarscafé in haar werk- en werkwijze. Kim Pattiruhu (Vlissingen, 1982) woont in Tilburg, exposeert op tal van plekken in het land en werkt, als freelancer, voor diverse en uiteenlopende opdrachtgevers.
Voor Kim is fotografie (en film) een middel om een wereld die voor de gehaaste hedendaagse mens normaal verborgen blijft in beeld te brengen. Vanuit een esthetische drang registreert ze op eigenzinnige wijze de verhalen van mensen, momenten en landschappen. Als kind opgegroeid op Walcheren (Zeeland) ontwikkelde ze een haatliefde-verhouding met de zee, de wind, de stille wijdse uitzichten en de verdedigingswerken (bunkers, burchten en vestingwerken) vanwege de nietigheid die ze ervaart als mens ten opzichte van deze noeste elementen.
Franco Gori werkte lange tijd als persfotograaf o.a. voor Dagblad de Limburger en hier wist hij op zijn eigen, onnavolgbare, wijze de verhalen te vangen in één beeld. De grens tussen reportage- en kunstfotografie is bij Gori flinterdun. Tijdens het kunstenaarcafé ging Franco Gori in gesprek over zijn visie op persfotografie en kunstfotografie. Ook kon je een deel van zijn omvangrijk oeuvre bekijken in de nieuwe tentoonstelling 'La Gabbia'.
Het Kunstnaarcafé is een reeks aan lezingen, georganiseerd door Cultura Venray en Odapark, waarbij het publiek kan kennismaken met de inhoudelijkheid van kunst en het belang ervan voor de samenleving in het algemeen en de mens zelf in het bijzonder.
Een evenement rond Hans den Hartog Jager: NRC-criticus, schrijver en tentoonstellingsmaker. Den Hartog Jager treedt regelmatig op als interviewer en recensent voor radio en televisie. Hij publiceerde meer dan tien boeken. Zijn lezing was het Odapark op het lijf geschreven: de relatie tussen kunst en natuur. Hans vertelde aan de hand van zijn boek 'het Sublieme' en zijn tentoonstelling 'Into Nature'.
Hoe blijf je als beeldend kunstenaar, fotograaf, filmer, muzikant of dichter overeind in deze wereld die van concurrentie aan elkaar hangt? Hoe bepaal je wat je product waard is? Waarom wordt vaak beknibbeld op de kosten van kunstuitingen? Kan en moet autonoom werk worden betaald? Als er sprake is van onderbetaling van beeldend kunstenaars, fotografen, filmers, muzikanten, dichters en noem maar op, wat is dan de oorzaak? En hoe los je het op?
Zomaar wat vragen die op woensdagavond 5 februari ter sprake kwamen tijdens het minisymposium (Un)fair practice in de creatieve sector in OJC Niks.