Cultouren

Geplaatst op: 01 januari 21

Een van de andere projecten die we samen met centrumvisie opgebouwd hebben zijn de succesvolle ‘Culttouren’. Een aantal wandelroutes van ongeveer 4 kilometer waarbij historie, oude en nieuwe kunst(vormen) een rode draad vormen in het geheel. Deze wandelingen zijn beschikbaar via de IZI app. Van deze voorziening is zeker tijdens de Corona veelvuldig gebruik gemaakt. Ruim 3500 deelnemers zijn op pad gegaan. Inmiddels is er een vierde tour toegevoegd, de ‘historische tour’. Deze tour is gebaseerd op de meterkasten die in het centrum voorzien zijn van historische foto’s van de omgeving. Een prettige samenwerking met Peter Custers en Leonie Cals. De beste manier om een indruk te krijgen van de culttouren is online gaan via www.culttour.nl.

Binnen deze cultouren kom je nog vele andere partners tegen zoals: Venray bloeit, Wim Moorman, Tamara Martens, Sanne Aben, venray's museum en nog vele anderen.

De cultouren zijn een groot succes. Het opvallende piekmoment in juni is herleidbaar naar een open dag van het Emmerson College in Well. Vandaar ook het grote aandeel bezoekers uit de V.S. zoals te zien in onderstaande grafiek.

Virtuele kunstwerken 

Behalve door de beelden, monumenten en andere bezienswaardigheden zijn de routes ook verbonden door virtuele kunstwerken. Deze kunstwerken hebben betrekking op de plek waar je ze aantreft maar bestaan alleen digitaal. Je hebt dus een smartphone nodig om ze te bewonderen. 

Waarom virtuele kunstwerken en waarom passen die zo goed bij Venray?
De drie pijlers van Venray, psychiatrie, religie en onderwijs, kenmerken zich alle drie als 'mindthings'. Mentale modellen zijn hierbij de hoofdmoot. Zo passen virtuele kunstwerken perfect in het plaatje. 

Hoe zijn de virtuele kunstwerken tot stand gekomen? 
Een aantal kunstenaars zijn aan de slag gegaan en hebben zich laten inspireren door de mentale modellen en processen van het Venrayse DNA. In duo's hebben ze op een aantal plekken, verspreid over de drie routes, van iets alledaags iets bijzonders weten te maken in de vorm van een virtueel kunstwerk. Zo zijn er video's, gedichten, schilderijen, teksten en tekeningen gemaakt op plekken waar je normaal gesproken misschien voorbij zou lopen. Bij elk virtueel kunstwerk op de route tref je een QR-code aan. Met een opgeladen smartphone op zak kun je ze eenvoudig gaan ontdekken. 

De virtuele kunstwerken die je op de route aantreft, zijn gemaakt door de duo's Arnoud Rigter en Jo-An Westerveld, Karin Bartels en Wim Moorman, Saskia Martens en Tamara Martens. Het concept 'virtuele kunstwerken' leent zich voor uitbreiding en vernieuwing. Daarmee blijft de route verrassend en actueel. 
 

gebruikers aantallen:

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet