Zoals te zien op deze website zijn we gestart met het opbouwen van een community kaart.
Om meer inzicht te krijgen hoe kunst en cultuur in onze gemeente verankerd zit zullen we eerst moeten weten waar de beoefenaars van deze culturele activiteiten zich bevinden. Of het amateurs of professionals zijn, leerlingen of docenten, en of ze meer dan één passie hebben op cultureel vlak... een professioneel jazzgitarist kan immers ook een bevlogen amateurfotograaf zijn.
Middels een invulformulier op onze website wordt aan inwoners van de gemeente Venray gevraagd hun culturele activiteiten met ons te delen. Hiermee wordt een duidelijk beeld gecreëerd van het totale Culturele Venrayse landschap en kunnen doelgroepen direct benaderd worden.
Deze kaart is een onmisbare tool bij het direct bereiken van de juiste personen of instellingen. Ook is de database die er uit voortkomt een enorm handige hulp voor iedereen met vragen waar doelgroepen of gelijkgestemden zich bevinden.
Buiten het formulier op de website gaan we gewapend met tablets de straat op. Onze potentiële achterban bevindt zich namelijk in principe overal zodat inschrijvingen ter plekke gedaan kunnen worden. Als beloning ontvangt de inschrijver een Cultura Community Card. Ondernemers en instellingen kunnen hierop aanhaken door op vertoning van dit inschrijvingsbewijs kortingen of andere voordelen aan te bieden. Het mes snijdt hierbij dus echt aan meerdere kanten.
01 januari 23
Community kaart
Zoals te zien op deze website zijn we gestart met het opbouwen van een community kaart.
Om meer inzicht te krijgen...
Na enkele gesprekken met het COA Oostrum en enkele Oekraïense vluchtelingen werd besloten een expositie te faciliteren die ingevuld werd door vluchtelingen die hier in groten getale binnen kwamen. Aan hen werd gevraagd hun verhaal in beelden te delen. Men kon foto’s inzenden, al dan niet ondersteund met tekst, welke gecombineerd werden met foto’s van Venray in tijden van oorlog. Het doel was om de bewustwording te creëren dat hun verhaal eigenlijk dichter bij ons staat dan we wellicht in de gaten hebben. De expositie vond plaats in de bibliotheek van Venray en aansluitend in de etalage van Schoutenstraatje 14. De vluchtelingen gaven aan zich hierdoor gehoord te voelen en spraken dank uit voor deze mogelijkheid tot creatieve uiting.
01 december 22
What's your story
Na enkele gesprekken met het COA Oostrum en enkele Oekraïense vluchtelingen werd besloten een expositie te faciliteren die ingevuld werd...
In het laatste kwartaal van 2022 zijn we van start gegaan met “Door het oog van”. Dit is een terugkerende foto expositie voor en door iedereen. Met dit initiatief willen we, op een laagdrempelige manier meer aandacht vragen voor fotografie als beeldende kunstvorm. Elke drie maanden wordt een nieuw thema bedacht wat zo vrij mogelijk geïnterpreteerd mag worden. De geselecteerde inzendingen worden afgedrukt en geëxposeerd in de etalages van de leegstaande winkelpanden Xenos, Primera en Pasch (Studio 11). Hierdoor wordt een groot publiek bereikt en het winkelcentrum aantrekkelijker gemaakt voor het winkelend publiek.
Bij de eerste expo, met als thema “Tijd” konden we 26 werken tentoonstellen. De reacties die we hierop kregen waren erg positief.
de tweede expo loopt op dit moment. Althans de inzendingen. De expositie staat gepland voor April 2024. Inzenden kan nog tot 01 Maart 2023 door je foto met het Thema KLEUR te storen naar info@culturavenray.nl
01 november 22
Door het oog van
In het laatste kwartaal van 2022 zijn we van start gegaan met “Door het oog van”. Dit is een terugkerende...
Cultuur inzetten als middel. Voor bewustwording, als informatieverstrekker, als verwerker, en als kapstok. Dat is de reden geweest voor het opzetten van het #me2 traject. Een consulent in de vorm van Uta Halbreiter is aan de slag met het ontwikkelen van een leerlijn die op bijvoorbeeld Raayland kan worden ingezet en waarbij cultuurmakers i.s.m. professionals aan de slag gaan met jongeren in het onderwerp #me2. Daarnaast word er gewerkt aan een theatervoorstelling die in de hele gemeente het gesprek moet aanzwengelen en bewustwording rondom #me2 moet gaan creëren. Dit traject is gestart in 2022 met de partners: Craviet, Uta Halbreiter, Jacqueline Fijnaut, Henk Deters, Bregje Deckers en Cultura Venray en deze partners zullen zeer waarschijnlijk in de toekomst worden uitgebreid.
Tevens wordt er gekeken naar de Duitse gemeente Geldern om hiermee een partnerschap aan te gaan voor dit project zodat we dit ook over de landsgrenzen kunnen uitdragen
01 oktober 22
#me2
Cultuur inzetten als middel. Voor bewustwording, als informatieverstrekker, als verwerker, en als kapstok. Dat is de reden geweest voor het...
Aan de hand van een reeks documentaires wordt de geschiedenis van de gemeente Venray op een toegankelijke en speelse manier inzichtelijk gemaakt door middel van verhalen die je écht raken. Deze beklijven immers beter dan opsommingen van jaartallen en feiten.
Dit project geeft meer inzicht in de eigen geschiedenis van de inwoners die hier hun roots hebben liggen en vergroot de betrokkenheid van de mensen waarvan het verhaal buiten onze gemeente begint. Het versterkt het gemeenschapsgevoel en heeft als streven de Venraynaren, jong en oud trots te maken op hun afkomst, geboortegrond en/of woonplaats. Daarnaast werkt de maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners als een motivator om eens wat vaker een museum of historische plekken op te zoeken.
Door met veel lokale partijen en verenigingen samen te werken wordt de onderlinge band tussen deze organisaties aangehaald. Het eindresultaat is dan ook een gezamenlijke inspanning waar elke deelnemer met een goed gevoel op terug mag kijken. Deze samenwerking is dan ook een van de hoofddoelen van dit project. Potentiële partners zijn o.a.: Het Historisch Platform Venray, Rooynet, Het Venrays Museum, Omroep Venray, Museum voor de psychiatrie, Museum de Locht Melderslo, Het oorlogsmuseum Overloon, Ondernemers uit Venray e.o., Toneelverenigingen, Hafa (soundtrack) en mogelijk meer.
Naast de docu zal er een lesprogramma worden ontwikkeld voor het primair onderwijs in Venray. Zo willen we op een leuke manier betrokkenheid bij Van Rodhe tot Rooj creëren, het enthousiasme voor Venray vergroten en de kennis over de geschiedenis van Venray verbreden. Voor het educatieve gedeelte worden t.z.t. de juiste professionals gezocht.
De voorbereidingen en eerste gesprekken hiervoor zijn gestart in 2022 en het hele traject zal naar verwachting lopen tot eind 2024.
01 september 22
Van Rodhe tot Rooj
Aan de hand van een reeks documentaires wordt de geschiedenis van de gemeente Venray op een toegankelijke en speelse manier...
Cultura Venray werkt regelmatig mee met het mooie festival Schijt aan de grens. Soms doen we dit in eigen persoon maar vaak zoeken we deelnemers en begeleiden hen dan in al ze nodig hebben.
Cultura Venray heeft in 2022 meegewerkt aan ontwerp educatieve activiteiten het festival Schijt aan de Grens in Overloon. Daarnaast werden we betrokken bij een programmaonderdeel in Venray wat in het teken stond van een Woodstock revival. Hierbij gaven we mede gestalte aan een apart podium in de gemeentetuin waar diverse regionale artiesten enkele nummers uit het repertoire van destijds live uitvoerden. De reacties van de naar schatting 150 bezoekers waren overwegend positief. In een evaluatie gaven beide partijen aan tevreden te zijn over de samenwerking en voor de komende editie zal de organisatie van SADG weer een beroep op ons doen.
01 augustus 22
Schijt aan de grens
Cultura Venray werkt regelmatig mee met het mooie festival Schijt aan de grens. Soms doen we dit in eigen persoon...
Samen met museum Bommel van Dam en het Odapark zetten we het vervolg van Kunst-naar-cafe in werking, en brengen we een samenwerking tussen Venlo en Venray op gang. Gezien de eerdere ervaringen zal ook Horst ad Maas (Megazeen) de weg wel weer weten te vinden naar een nog volwassener programma en sprekers. We nodigen professionals uit om te vertellen over hun vakgebied en de relatie tot kunst en cultuur. Eind 2022 zal de eerste lezing gegeven worden. Beurtelings in Venlo en Venray, dat met name om de regio dichter bij elkaar te brengen.
In 2023 zetten we dit natuurlijk voort. Benieuwd of door de loep nog draait? Check de agenda!
01 augustus 22
Door de Loep
Samen met museum Bommel van Dam en het Odapark zetten we het vervolg van Kunst-naar-cafe in werking, en brengen we...
12 jaar nadat door de gemeente Venray “Venray op de Schop”, in samenwerking met het Mondiaal Platform Venray, de millenniumfontein op het Schouwburgplein, groots en feestelijk in gebruik werd genomen, werd op 14 mei dit gebeuren in jubileum gevierd met een gevarieerd programma met onder andere muziek, dans, en nostalgie op film. Cultura Venray is, in de vorm van Peggy Keijsers, gevraagd om voor deze film de voice over in te spreken en hierop is Cultura Venray maar wat trots.
14 mei 22
Mondiaal Platform Venray
12 jaar nadat door de gemeente Venray “Venray op de Schop”, in samenwerking met het Mondiaal Platform Venray, de millenniumfontein...
Cultura Venray is samen met de Muzikantine uit Horst aan de slag gegaan om muzikanten uit de omgeving meer aandacht te geven. Dit zijn ze gaan doen door het maken van een tv serie waarbij ze op bezoek zijn gegaan bij de diverse muzikanten voor een persoonlijk interview. Daarnaast gaf Willy de aanvullende informatie over de ‘helden’ van deze muzikanten. Gebaseerd op de feedback kunnen we zeggen dat de serie erg goed is bekeken en de reacties waren enthousiast. Na het beëindigen van de serie (9 afleveringen) kregen we ook een aantal keer de vraag waarom de serie is gestopt. We hebben dan ook de intentie om dit in de toekomst weer op te pakken. De serie is uitgezonden in heel Noord Limburg op Omroep Venray, Omroep Horst aan de Maas en Omroep P&M.
01 februari 22
Willy's muzikantine
Cultura Venray is samen met de Muzikantine uit Horst aan de slag gegaan om muzikanten uit de omgeving meer aandacht...
Christel en Sanne hebben nagedacht over het gehele concept van het bevrijdingsfestival in Venray. Hoe pakken we het op, wat zijn de ideeën nu en waarom doen we dit eigenlijk? In de vergaderingen is er heel concreet gedacht over de mogelijke vormen die het festival aan zou kunnen nemen in zowel programmering als inrichting. Er is wat minder aandacht geweest voor het gemeenschappelijke doel van het festival of de boodschap die uitgedragen dient te worden. Een doel geeft betekenis en richting. Daarnaast geeft het ook invulling aan toekomstige festivals waarop we kunnen voortborduren op datgene wat we hier bedenken.
Dus hebben wij samen even een stapje teruggezet en besproken wat vrijheid nu eigenlijk echt betekent in deze tijd, op deze plek (want vrijheid een paar duizend, of misschien wel honderd, kilometer verderop betekent iets héél anders dan hier) en wat we zouden kunnen doen om alle goede en concrete ideeën die er nu al zijn op te tillen en ze in een bakermat te leggen. Door corona dreigde echter ook dit originele plan te verdwijnen. Hiervoor werd de bezetting omgebouwd, en als binnen locatie werd de Schouwburg geregeld. In drie maanden tijd heeft Marloes samen met Christel Derkx (de ideeënfabriek) de communicatie verzorgd. Dit concert, waarbij de jeugd de belangrijkste spelers waren, was hét evenement van 2021. Fijn dat dat nog nét door kon gaan. Het was een daverend succes!
01 september 21
The sky is No Limit
Christel en Sanne hebben nagedacht over het gehele concept van het bevrijdingsfestival in Venray. Hoe pakken we het op, wat...
Eerste bijeenkomsten en kennismaking met jongeren die interesse hebben in het opzetten van een plek waar jongeren bij elkaar kunnen komen om te maken, te creëren en (van elkaar) te leren. We zoeken nadrukkelijk naar een natuurlijk ontstaan van initiatieven, geen voorop uitgewerkte plannen, gewoon een omgeving creëren waarbinnen jongeren de mogelijkheid hebben om kennis te maken met en hopelijk worden gestimuleerd om creatieve, culturele insteken te kiezen. In 2022 is dit realiteit geworden. Hierin wordt ook nadrukkelijk de samenwerking met Raayland en the B vormgegeven.
Door de jongeren van het eerste uur is de werktitel ‘Maakfabriek’ verworden tot Studio 11. Studio 11 is een locatie waarin jongeren zichzelf en elkaar kunnen leren kennen, en waar zij hun creativiteit tot bloei kunnen laten komen. Podcasts maken, kleding ontwerpen, duurzame kunstwerken verzinnen of gewoon chillen en je huiswerk maken? Bij Studio11 kun je het vinden!
‘Jongeren’ is een doelgroep die lastig te definiëren is. Er is namelijk geen typische jongere. Dat is een gegeven dat wij graag in ons achterhoofd houden bij het opzetten van dit project. In de voormalige Pasch-winkel op Schoolstraat is in samenwerking met scholieren van het Raaylandcollege het idee ontstaan tot het opzetten van een laagdrempelig cultureel centrum, voor (en door!) jongeren. Uit een globale rondvraag blijkt dat jongeren het vaak lastig vinden aan te duiden wat cultuur (voor hen) betekent, en wat zij nodig hebben om op cultureel vlak tot bloei te komen. Ze weten vaak niet bij wie ze terecht kunnen met zulke vragen en vinden zaken zoals bellen, vragen en in gesprek gaan met verschillende instanties vooral eng. Ze willen serieus genomen worden en ze willen dat er naar hen geluisterd wordt wanneer zij aan de bel trekken.
Studio11 lijkt de uitgelezen kans om onderzoekend met deze informatie aan de slag te gaan; erachter te komen wat werkt, en wat zéker niet werkt.
WAT HEEFT STUDIO 11?- Een locatie waar ruimte is voor het voeren van gesprekken, uitvoeren van verschillen de activiteiten, het maken van muziek of het bijwonen van een filmavond.- Studio 11 beschikt over een laagdrempelige oefenruimte, waar jonge bandjes kunnen repeteren, die daarna door kunnen stromen naar plekken met meer faciliteiten, zoals The B (daar blijkt best wel een drempel voor te zijn).- Een plek voor Omroep Venray, waar zij (samen mét de jongere) geluidsopnames en live-radio konden creëren. (dit is vanwege organisatorische uitdagingen bij de omroep nog niet gerealiseerd)- Een workshopruimte, waar wisselende workshops en activiteiten uitgevoerd kunnen worden.- Een ‘chill-plek’, waar jongeren samen kunnen zitten, bordspellen kunnen doen, of misschien afspraken hebben met professionals.
DOELGROEPDe doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 12 en de 24 jaar. Er zullen workshops en evenementen georganiseerd worden voor verschillende leeftijdscategorieën, maar we pleitten er ook voor om groepen juist bij elkaar te laten komen door verschillende gemeenschappelijke activiteiten te organiseren.
KRUISBESTUIVINGNaast het bij elkaar komen van verschillende leeftijdscategorieën, schenken we ook aandacht aan verschillende culturele disciplines. Denk hierbij aan dans, muziek, beeldende kunst, theater, performance, film, fotografie, digitale media (zoals het creëren van podcasts) en verschillende skills. We zetten hierbij het liefst in op skills die (nog) niet aangeboden worden in het Venrayse, of waar jongeren (bijvoorbeeld op school) niet snel mee in aanraking komen.
KUNSTENAARSBij Studio 11 zullen we gebruik maken van de expertise van professionals in de kunst en cultuurwereld. Experts zullen ingezet worden voor het geven van lezingen, workshops of andere activiteiten, en zullen in de meeste gevallen in samenwerking met Odapark Venray geselecteerd worden. De selectie vindt plaats op basis van aansluiting bij de jongere doelgroepen.
01 september 21
Studio 11
Eerste bijeenkomsten en kennismaking met jongeren die interesse hebben in het opzetten van een plek waar jongeren bij elkaar kunnen...
In 2020 is er door een groep enthousiastelingen uit verschillende orkesten het plan opgepakt om iets te doen voor de muziekleerlingen in de zomervakantie. Docenten en orkesten ervaren vaak na de zomervakantie dat muziekleerlingen niet meer terugkomen en door een leuke dag te organiseren met andere muziekleerlingen in de zomervakantie wilden we gaan kijken of dit effect heeft. Onder de titel ‘Samba Caramba’ hebben we op woensdag 25 augustus een leuke dag georganiseerd in en rondom de Blokhut aan de Kempweg. Vol muziek en leuke andere activiteiten: plezier stond voorop!
Na een welkomstwoordje van dirigent Maarten Rijs zorgde Petra de la Roy van Janssen Dansen en Sporten er in de ochtend voor dat alle armen en benen flink opgewarmd waren voor de rest van de dag. Hierna begonnen de muzikale sessies, eerst apart met de blokfluiters en daarna voegden de blokfluiters zich bij de rest van het orkest. Vervolgens stond er een bootcamp o.l.v. Mischa Eijt op het programma, waarna de lunch zich aandiende. Marloes Kempkens (organisatie Samba Caramba) vult aan: “Het middagprogramma begon met de tweede muzikale sessie en daarna konden alle deelnemers hun creativiteit laten zien tijdens de Crazy 78”. Na de Crazy 78 kwamen de muziekleerlingen terug naar de blokhut waar de dag afgesloten werd met een lekker frietje, een kampvuur met marshmallows en een oorkonde. “Al met al een erg geslaagde eerste keer!” aldus Kempkens.
25 augustus 21
Samba Caramba
In 2020 is er door een groep enthousiastelingen uit verschillende orkesten het plan opgepakt om iets te doen voor de...
Tijdens een bezoekje aan Muziekcentrum Venray, zijn we in gesprek geraakt en spoedig zaten we aan tafel met Leon en Ramon en is het brainstormen begonnen.
Vraag 1: Waarom is er steeds minder livemuziek? – er is ook steeds minder aanwas in nieuwe muzikanten.
Vraag 2: Hoe kan dat dan? – om geïnspireerd te raken moeten nieuwe muzikanten livemuziek zien en ervaren. Anders wordt men zeker niet geïnspireerd.
Vraag 3: Hoe kunnen we zorgen dat men weer in contact komt met het beleven en maken van livemuziek? – schoolbands.
Concreet plan: Als we kunnen zorgen dat kinderen kunnen “proeven” van het zelf muziek maken, dan is er een zaadje gepland. Als je voldoende zaadjes plant, zal er uiteindelijk iets ontkiemen. Er is een samenwerking opgezocht met vier muziekdocenten. Basisschool ‘de hommel’zou deze pilot een jaar lang onderdak bieden. Halverwege het jaar kunnen we al zeggen dat het een succes is. Er zijn twee bands gevormd en er staan er nog twee op de planning. De kinderen vormen dus echte bands en geven aan het eind van het schooljaar een concert. Tot nu toe zijn alle partijen erg enthousiast en het geloof in dergelijke projecten is alleen maar gegroeid.
01 augustus 21
The music Station
Tijdens een bezoekje aan Muziekcentrum Venray, zijn we in gesprek geraakt en spoedig zaten we aan tafel met Leon en Ramon...
De aanzet is gemaakt tot een regionale samenwerking om een podiumtraject voor opkomend talent te ontwikkelen. De eerste reacties waren erg positief en we hadden gehoopt in 2021 een start te kunnen maken met het invullen van de podia en het verbinden van de regio. Helaas is dit anders gelopen en kwam ook het popladder plan in de koelkast te staan. Tot de muzikantine uit Horst contact met ons opnam omdat zij dezelfde doelstellingen ambieerden.
Het popladderplan werd uit de koeling gehaald en net zo lang bewerkt tot en een, voor dat moment, haalbaar plan uit kwam. Stagelife was geboren.
Dit project heeft als doel: het creëren van speelplekken voor life muziek en de samenwerking opzetten/versterken tussen gemeenten. 6 gemeentes zijn de samenwerking aangegaan en dit was de eerste winst natuurlijk. 6 consulenten hebben iedere 2 weken overleg gehad om zo tot een rotsvast plan te komen. Met de financiële ondersteuning van Pop in Limburg/ proeftuinen konden zij Stagelife starten. 13 Muzikanten gingen in 2022 op tour door Noord-Limburg. Helaas is dit project niet zo succesvol gebleken als verwacht. Reden is dat de corona schade voor ondernemers aanzienlijk is. En hoewel zij volledig ontzorgt werden en zelf geen enkel financieel risico hoefden te dragen, hebben locaties zich teruggetrokken en zijn er een aantal gestopt. Hierdoor moesten de consulenten op het laatste moment op zoek naar andere locaties en werden programma’s geannuleerd en/of verzet.
Daarnaast is het voor gemeenten lastig gebleken om ‘zomaar’ een dergelijke samenwerking aan te gaan. De verwachtingen lagen niet gelijk en de ervaringen verschilden waardoor communicatie niet altijd goed verliep. Dit is een goed leermoment geweest en hier kunnen we in de toekomst dan ook echt wat mee.
Door de samenwerking en kennismaking tussen de gemeentes en consulenten zijn er nieuwe projecten en samenwerkingen opgestart zoals een project voor kunstbende, muzikanten bijeenkomsten, Willy’s muzikantine, muziekcafé en in 2023 een nieuwe podcast.
01 januari 21
Popladder wordt Stagelife
De aanzet is gemaakt tot een regionale samenwerking om een podiumtraject voor opkomend talent te ontwikkelen. De eerste reacties waren...
Een van de andere projecten die we samen met centrumvisie opgebouwd hebben zijn de succesvolle ‘Culttouren’. Een aantal wandelroutes van ongeveer 4 kilometer waarbij historie, oude en nieuwe kunst(vormen) een rode draad vormen in het geheel. Deze wandelingen zijn beschikbaar via de IZI app. Van deze voorziening is zeker tijdens de Corona veelvuldig gebruik gemaakt. Ruim 3500 deelnemers zijn op pad gegaan. Inmiddels is er een vierde tour toegevoegd, de ‘historische tour’. Deze tour is gebaseerd op de meterkasten die in het centrum voorzien zijn van historische foto’s van de omgeving. Een prettige samenwerking met Peter Custers en Leonie Cals. De beste manier om een indruk te krijgen van de culttouren is online gaan via www.culttour.nl.
Binnen deze cultouren kom je nog vele andere partners tegen zoals: Venray bloeit, Wim Moorman, Tamara Martens, Sanne Aben, venray's museum en nog vele anderen.
De cultouren zijn een groot succes. Het opvallende piekmoment in juni is herleidbaar naar een open dag van het Emmerson College in Well. Vandaar ook het grote aandeel bezoekers uit de V.S. zoals te zien in onderstaande grafiek.
Virtuele kunstwerken
Behalve door de beelden, monumenten en andere bezienswaardigheden zijn de routes ook verbonden door virtuele kunstwerken. Deze kunstwerken hebben betrekking op de plek waar je ze aantreft maar bestaan alleen digitaal. Je hebt dus een smartphone nodig om ze te bewonderen.
Waarom virtuele kunstwerken en waarom passen die zo goed bij Venray?De drie pijlers van Venray, psychiatrie, religie en onderwijs, kenmerken zich alle drie als 'mindthings'. Mentale modellen zijn hierbij de hoofdmoot. Zo passen virtuele kunstwerken perfect in het plaatje.
Hoe zijn de virtuele kunstwerken tot stand gekomen? Een aantal kunstenaars zijn aan de slag gegaan en hebben zich laten inspireren door de mentale modellen en processen van het Venrayse DNA. In duo's hebben ze op een aantal plekken, verspreid over de drie routes, van iets alledaags iets bijzonders weten te maken in de vorm van een virtueel kunstwerk. Zo zijn er video's, gedichten, schilderijen, teksten en tekeningen gemaakt op plekken waar je normaal gesproken misschien voorbij zou lopen. Bij elk virtueel kunstwerk op de route tref je een QR-code aan. Met een opgeladen smartphone op zak kun je ze eenvoudig gaan ontdekken.
De virtuele kunstwerken die je op de route aantreft, zijn gemaakt door de duo's Arnoud Rigter en Jo-An Westerveld, Karin Bartels en Wim Moorman, Saskia Martens en Tamara Martens. Het concept 'virtuele kunstwerken' leent zich voor uitbreiding en vernieuwing. Daarmee blijft de route verrassend en actueel.
gebruikers aantallen:
01 januari 21
Cultouren
Een van de andere projecten die we samen met centrumvisie opgebouwd hebben zijn de succesvolle ‘Culttouren’. Een aantal wandelroutes van...
Theaterproductie Wies, een veelzijdige theatervoorstelling rondom het thema Vrijheid heeft in 2020 plaatsgevonden maar moest door Corona vroegtijdig stoppen. In deze voorstelling zijn een grote diversiteit aan disciplines vertegenwoordigd en is een groot deel van de regio betrokken. Deze voorstelling diende tevens als pilot voor Craviet. De voorstelling is 3x opgevoerd in de schouwburg van Venray en is daarna stil gevallen door de pandemie.
Een aantal enthousiastelingen heeft na Wies de handen ineen geslagen en met ondersteuning van Cultura Venray zijn ze aan projecttoneel begonnen. Deze groep kan op verzoek en op locatie diverse evenementen opleuken met een toneel. Zo zijn ze voor de opening van het Venrays Museum op 27 september 2020 gevraagd waar zij in stijl de gasten hebben verwelkomd. Tevens hebben zij het acteerwerk mogen verzorgen bij het kerstconcert van Vocal Group Transparant.
Waar andere jaren rond de kersttijd concerten werden gegeven door orkesten en koren, viel in 2020 een grote stilte. Met ondersteuning van Cultura Venray is er een digitaal kerstconcert gemaakt zodat dit verspreid kan worden bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen maar zeer zeker ook via de lokale omroepen. Er is een verhaallijn bedacht en een heus Dickens verhaal opgenomen met het improvisatietoneel. Tijdens dit verhaal werden er door Vocal Group Transparant diverse kerstliederen ten gehore gebracht. Dit alles is verfilmd en gemonteerd tot een mooi kerstverhaal. Dit kerstverhaal is uitzonden via omroep Land van Cuijk, Omroep Venray, Omroep Peel en Maas, Omroep Deurne en Omroep Horst aan de Maas.
Uiteindelijk heeft zich dat doorontwikkeld tot Craviet theatermakers.
Craviet wordt de stichting die voortvloeit uit Wies. Een letterlijk reizend theater. De voorstellingen worden van onderuit bedacht en in elkaar gezet. Er wordt onderzoek gedaan naar het gekozen maatschappelijk thema en samen met de regio wordt er aan de voorstelling gebouwd en worden disciplines ingevuld door lokale verenigingen en talenten.
01 december 20
Craviet
Theaterproductie Wies, een veelzijdige theatervoorstelling rondom het thema Vrijheid heeft in 2020 plaatsgevonden maar moest door Corona vroegtijdig stoppen. In...
Vorig jaar vroeg de gemeenteraad om meer aandacht voor de kunst- en cultuur beleving van jongeren in het nieuwe kunst- en cultuurbeleid. Daarop kregen wij, Cultura Venray, de vraag een onderzoek te doen naar de behoeften van jongeren op het gebied van kunst en cultuur in de gemeente. Samen met Edwin de Klein, die een uitdagende afstudeerstage zocht voor zijn opleiding docent beeldende kunst en vormgeving, hebben we een idee uitgewerkt en uitgevoerd om jongeren op een passende en creatieve wijze te bevragen over kunst en cultuur. We wilden voorkomen dat er tijdens het onderzoek een grote afstand zou zijn tussen ons en de te ondervragen doelgroep. Daarom zorgden we ervoor dat ‘live ontmoetingen’ met jongeren op organische wijze tot stand konden komen. En wel door een plek te creëren waar ze vanzelf naartoe zouden komen: een selfiemuseum.
Een aantal ‘pakkende’ conclusies uit het onderzoeksrapport: Een ontmoetingsplek voor creatieve jongeren. Bij het selfiemuseum hebben we een groep jongeren aangesproken die zich actief bezighoudt
met kunst en vormgeving. Uit het gesprek bleek dat een deel van deze groep een plek mist in Venray waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ze met elkaar hun creativiteit kunnen uiten. Een open atelier waar op vaste tijden uitwisseling kan plaatsvinden, zou bijvoorbeeld een verrijking zijn voor Venray. Ook viel het woord ‘poppodium’ en ‘open podium’ regelmatig als we het over zo’n plek hadden. Dit werd meestal gezegd door jongeren tussen de 18 en 25 jaar.‘ Daar leer je mensen kennen en dan luister je een keer naar iemand anders, zo creëer je een bepaalde sfeer waaruit samenwerking en creativiteit tot stand komen.’ De huidige plekken voor jongeren, zoals The B, voorzien op dit moment niet in die behoefte volgens de jongeren die we hierover gesproken hebben.
Wat we op basis van de gesprekken kunnen adviseren over zo’n plek: De gemeente zou in haar beleid kunnen aansturen op samenwerking tussen de culturele instellingen en het Raayland College. Het door ontwikkelen van aanbod in de eigen sector is de expertise van een culturele instelling, daar kan het Raayland gebruik van maken. Omgekeerd ontstaat zo nieuwe aanwas voor dat aanbod van die culturele instellingen. Deze conclusie komt voort uit het Apple-onderzoek.
01 oktober 20
App!e Selfiemuseum
Vorig jaar vroeg de gemeenteraad om meer aandacht voor de kunst- en cultuur beleving van jongeren in het nieuwe kunst-...
InBeeld is dé provinciale wedstrijd voor de beeldende amateurkunst. InBeeld wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten. Telkens vormt een ander thema het vertrekpunt.
Voor deze derde editie het thema ‘identiteit’, waren alle beeldende associaties mogelijk, van het inmiddels van alle tijden klassieke ‘portret’ tot en met vrije persoonlijke representaties. Ieder ingezonden werk word geëxposeerd tijdens één van de (digitale) regionale voorronden die worden georganiseerd in samenwerking met de centra voor de kunsten in Genk (BE), Kerkrade, Kumulus Maastricht, ECI Roermond, Sittard, KC Venlo, Cultura Venray, Rick Weert en Tongeren (BE).
Iedere amateurkunstenaar van 12 jaar en ouder kon meedoen. Professionele beeldend kunstenaars waren van deelname uitgesloten. Een vakjury beoordeelt alle werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek.
InspiratieweekendVoorafgaand aan de wedstrijd wordt er in januari 2021 een inspiratieweekend voor amateurkunstenaars georganiseerd, waar ze door middel van workshops en presentaties ideeën kunnen opdoen aan de hand van het thema Identiteit. Wegens verlenging van de corona-lockdown werden de meeste activiteiten afgelast of omgevormd naar een digitale variant.
15 september 20
InBeeld voorronde -Venray
InBeeld is dé provinciale wedstrijd voor de beeldende amateurkunst. InBeeld wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Huis...
Een Nederlandse tekst op een bekend Simon and Garfunkel nummer, een oproep via alle koren in Venray, en binnen no time was er een groep enthousiastelingen die zijn of haar medewerking hieraan verleende. Dit alles was bedoeld als hart onder de riem voor iedereen die het moeilijk had door het virus en een oppepper kon gebruiken. Iedere deelnemer heeft thuis zijn/haar partij ingezongen en opgestuurd. Een ingewikkelde montage volgde maar uiteindelijk was het resultaat een boodschap die binnenkwam als warme knuffel. De video werd via social media en Omroep Venray verspreid en kreeg een dankbaar ontvangst. Tijdens Koningsdag is er een ‘coronaproof’ tour geweest langs de verzorgingstehuizen in Venray en Horst aan de Maas, zodat de bewoners konden genieten van een mooi optreden (buiten) van een selectie van dit gelegenheidskoor (met een paar enthousiaste aanvullingen). De video was te bekijken via een groot scherm.
27 april 20
United voices koningsdag
Een Nederlandse tekst op een bekend Simon and Garfunkel nummer, een oproep via alle koren in Venray, en binnen no...
Het mannen rockkoor onder leiding van Ad Welten heeft menig vrouwenhart gebroken. Dit beklag is bij Cultura Venray terecht gekomen en na een aantal van deze opmerkingen heeft Cultura Venray besloten te gaan inventariseren hoeveel vrouwen deze mening delen, en zelf ook heel graag in een rock koor zouden willen zingen.
Na een oproep op sociale media en in de Peel en Maas schrokken we ons een hoedje. Maar liefst 104 aanmeldingen hebben we ontvangen en dus was er werk aan de winkel.
In Pip Verhofstad werd een dirigente gevonden en zij vond het leuk om een dergelijk koor op te starten met onze hulp. De info avond was direct al een groot succes. Cultura Venray heeft geholpen met de opstart, maar na een aantal weken kwam alles stil te liggen door de pandemie. Na Corona heeft dit koor weer kunnen hervatten maar helaas waren er niet veel geïnteresseerden meer over.
Tot onze vreugde kunnen we inmiddels melden dat Ad Welten een partner heeft gevonden in Jacqueline Fijnaut en samen begeleiden ze nu een gemengd Rock koor onder de naam 'Rock in Rooy".
01 februari 20
Rock in Rooy
Het mannen rockkoor onder leiding van Ad Welten heeft menig vrouwenhart gebroken. Dit beklag is bij Cultura Venray terecht gekomen...
In de coronatijd zijn wij als team om de tafel gaan zitten en hebben we ook kritisch naar onszelf gekeken. Eén van de teamdoelen die we onszelf hebben gesteld ging over de bekendheid in de dorpen. We merken dat de verenigingen in de dorpen ons wel kennen, maar dat andere mensen uit de dorpen ons niet zo goed weten te vinden. Vandaar dat we een manier bedacht hebben om meer bekendheid te genereren in de dorpen.
Hiervoor hebben we het programma BuutesteBinne bedacht. We zijn naar ieder dorp geweest en zijn op pad gegaan met de echte dorpsmensen. Zo hebben we ze alles laten vertellen over wat zij leuk, uniek en interessant vinden aan hun eigen dorp. De intentie was om de première van de korte docu in ieder dorp plaats te laten vinden, zodat we het gesprek aan konden gaan met de mensen en erachter te komen wat er nu werkelijk speelt in het dorp.
Alle opnames (behalve de opname van de laatste aflevering) zijn opgenomen in 2020. Enkele leuke reacties die we terugkregen:
- “Wat een mooie film wat een verrassing, Wat ontzettend mooi en ook nog interessant, Wat een prachtige rapportage over Geijsteren”
- “Afgelopen weekend heb ik op mijn gemak de tot nu toe uitgezonden afleveringen van Buutense Binnen bekeken. Mijn complimenten voor deze serie. Denk dat velen net als ik veel dingen hebben opgestoken welke nog niet bekend waren bij mij en de kijkers.”
- “Zelfs de pastoor heeft me nog gebeld gisteravond, hij vond het geweldig. Ik ben toch blij dat ik dit heb mogen doen”
- “Allereerst de complimenten voor een knap stukje werk (dat je middels montage van niets iets kunt maken )”
- “Smakt stut wer op de kaart dank zij ollie” ,”de Pelgrims stromen binnen, dur stut un wachtreej tot Venroij vur ut Pelgrimshuus , en de huuzepries vliege omhoog”! (Aan humor gelukkig ook geen gebrek :-) )
15 mei 19
BuutesteBinne
In de coronatijd zijn wij als team om de tafel gaan zitten en hebben we ook kritisch naar onszelf gekeken....
De Cultuurprijs is een initiatief van en samenwerking tussen Bibliotheek Venray, The B, Odapark, Schouwburg Venray en Cultura Venray om cultuurinitiatieven in het zonnetje te zetten.
“We pogen hiermee, mét respect en in overleg met alle bestaande prijzen en waarderingen die er al zijn, een groter publiek te bereiken dan met de reguliere cultuurcafés door de diverse betrokkenen uit alle hoeken van de cultuursector te mobiliseren. We geven hiermee een traditionele eindejaarsborrel een andere vorm, en inhoud.”
Het conceptHet concept werkt als volgt: iedere betrokken organisatie nomineert een persoon of organisatie. Een totaal onafhankelijke jury én (niet te vergeten) het publiek kiezen dan vervolgens de terechte winnaar. Na de uitreiking van de prijzen wordt de avond en het jaar feestelijk afgesloten. De winnaar van de juryprijs wordt vóór de uitreikingsavond gekozen. De publiekswinnaar wordt tijdens de avond gekozen. Beide prijzen worden tijdens de avond (in 2019 wordt dit 28 december) uitgereikt.
Criteria Zowel een onafhankelijke jury als het publiek kiezen uit de vijf genomineerden een winnaar. De genomineerden hebben allemaal gemeen dat ze zich het afgelopen jaar innoverend ingezet hebben op het gebied van kunst & cultuur in de gemeente Venray. De winnaars ontvangen beiden een aanmoedigingsprijs als blijk van waardering voor hun inzet en initiatief.
De cultuurprijs heeft inmiddels 2 keer plaatsgevonden. Sinds corona is er een stop gekomen op het uitreiken van de cultuurprijs. We sluiten niet uit dat dit weer nieuw leven ingeblazen wordt.
01 januari 19
Cultuurprijs
De Cultuurprijs is een initiatief van en samenwerking tussen Bibliotheek Venray, The B, Odapark, Schouwburg Venray en Cultura Venray om cultuurinitiatieven...
Na de realisatie van de nieuwe zaal van Schouwburg Venray, de bolzaal, had directeur Paul Franssen het plan om deze ook in te gaan zetten als popzaal. Dit klonk Cultura Venray letterlijk als muziek in de oren natuurlijk. Na een aantal overleg momenten hebben we besloten de handen ineen te slaan en samen te gaan zoeken naar juiste invullingen. Ad Welten (van AW music) en Marcel van Staveren zouden zich vooral gaan concentreren op de invulling van het hoofdprogramma terwijl Culture Venray op zoek ging naar een passen lokaal voorprogramma.
Diverse avonden zijn de revue gepasseerd en de een was meer succesvol als de andere. Net toen het er na uit zag dat de popliefhebber de weg ging vinden naar de bolzaal, besloot Corona aan te kondigen dat we voorlopig maar eens moesten gaan stoppen.
Het doet ons deugd te zien dat het programma anno 2023 weer volop loopt en we hopen dan ook dat dit succes een blijvertje is. Check de agenda voor actuele gigs.
01 januari 19
Red Box Sessions
Na de realisatie van de nieuwe zaal van Schouwburg Venray, de bolzaal, had directeur Paul Franssen het plan om deze...
De educatiemedewerker van de Schouwburg in Venray had een super leuk idee. Namelijk het vormen van een Theater Test Team. Dit team van jongeren had letterlijk de taak de voorstellingen van de schouwburg te testen. Om dit te doen hadden zij toegang tot alle hoeken en gaten van de schouwburg en mochten zelfs de artiesten aan een indrukwekkend interview onderwerpen. De testresultaten werden door hen zelf vastgelegd in een vlog welke natuurlijk terug te vinden was op youtube en welke werd uitgezonden via o.a. omroep Venray.
Cultura Venray werd gevraagd om praktische ondersteuning en promotie van het geheel. Samen hebben we de 'testers' geworven en getraind en we kijken, samen met de testers, nog steeds terug op een fantastische ervaring. Hopelijk kan een dergelijk event nog een vervolg krijgen zodat jongeren nog steeds in contact blijven komen met alle mooie aspecten van kunt en cultuur.
01 januari 19
Theater Test Team
De educatiemedewerker van de Schouwburg in Venray had een super leuk idee. Namelijk het vormen van een Theater Test Team....
Het Primerapand is goed benut met activiteiten in het kader van LIHVE (Let It Happen in Venray). Enkele grote exposities trokken veel aandacht. Floor Hermans (2018) trapte af met de première van een documentaire over zijn leven en kunst. Jacqueline Hanssen bracht leven in de brouwerij met haar huiskamersetting en live pianomuziek. Daarnaast was het atelier voor studenten van de Kunstacademie Maastricht. (2019)
Kartrekker van dit geheel: Henk van Osch in opdracht van de gemeente Venray onder de naam Centrumvisie. Cultura Venray mocht ondersteunen met de zoektocht naar kunstenaars en facilitaire ondersteuning.
De LIHVE Pop-Up galerie is een voorbeeld van een zeer geslaagd project. De exposities in een leegstaand pand op een belangrijke kruising in het kernwinkelgebied, heeft veel bijgedragen aan de sfeer ter plekke en trok in 18 maanden tijd meer dan 10.000 bezoekers. Daarnaast bood de galerie een podium voor veel lokaal en regionaal talent. Samenwerking stimuleren en uitbreiden met bijvoorbeeld Venray Beweegt, de Gezondste regio, het leefstijlakkoord en diverse andere vormen van (mentale) gezondheid stimulering.
De LIHVE pop up galerie is een voorbeeld van een zeer geslaagd project. De reeks exposities in een moeilijk verhuurbaar pand op een belangrijke kruising in het kernwinkelgebied, heeft veel bijgedragen aan de sfeer ter plekke en trok in 18 maanden tijd meer dan 10.000 bezoekers. Daarnaast bood de galerie een podium voor veel lokaal en regionaal talent. Een aantal exposanten schroomde niet om hun kunsten met muziek en performances te omlijsten. Zo kende de galerie bijna uitsluitend blije bezoekers en artiesten. Ook aan degenen die niet de tijd hadden of de moeite namen om even binnen te kijken, ontlokten de etalages vaak een vrolijke grijns of een glimlach.
De eerdere constatering dat met geringe inspanningen en kosten dit initiatief kan worden doorgezet is door de Gemeente Venray opgepikt. Met steun van de gemeente zijn er ook in 2020, ondanks Covid-19, zes exposities in de pop up galerie georganiseerd. De oproep om het pop up concept met roulerende exposities op regionaal niveau uit te rollen in het kader van de beoogde culturele samenwerking tussen gemeenten in Noord en Midden Limburg, is vooralsnog niet gehonoreerd. Dit is overigens, uit verschillende overwegingen, nog steeds een goed plan. Helaas hebben we de samenwerking met Henk van Os in het project Pop Up Galerie voorlopig moeten beëindigen. We hebben bijna twee jaar gebruik mogen maken van een fantastische locatie. Beschikbaar gesteld door de firma Berden, waarvoor hartelijke dank! Maar het is zeer uitdagend om een nieuwe locatie te vinden.
10 oktober 18
LIHVE
Het Primerapand is goed benut met activiteiten in het kader van LIHVE (Let It Happen in Venray). Enkele grote exposities...
Netwerken en inspiratie ophalen bij elkaar. Erg belangrijk als je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Daarnaast wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes in je 'cultuurveld'. Daarom organiseerde Cultura Venray op 05-10-2018 een koren netwerk bijeenkomst in de Schouwburg van Venray. Hoe gaat het met een ieder en hoe kunnen we elkaar versterken. Natuurlijk plakken we er ook nog even een super leuke workshop aan vast onder leiding van Maud Stevers. Dit was dan ook gelijk een mooie investering voor toekomstige samenwerkingstrajecten van meerdere koren samen.
Na deze mooie start organiseert Cultura jaarlijks netwerkbijeenkomsten voor koren zodat de lijntjes kort blijven en de samenwerkingen gemakkelijker kunnen worden opgezocht.
05 oktober 18
Koren Netwerk bijeenkomsten
Netwerken en inspiratie ophalen bij elkaar. Erg belangrijk als je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Daarnaast wil je op de hoogte...
't Cultuurtje is een samenwerking met Omroep Venray tv geweest vanaf medio 2018 tot eind 2020, om middels een maandelijks tv programma cultuur in de huiskamer te brengen. Marloes Kempkens en Peggy Keijsers bezochten de cultuurmakers van Venray om ze op die manier aan Venray te kunnen presenteren. Wie ben je? Wat doe je? En wat is je inspiratie? Natuurlijk keken we ook naar activiteiten uit het verleden en de toekomst en nam de maker ons mee in de voorbereidingen hiervan. We leerden Venray kennen vanuit een nieuwe hoek en het was erg interessant om te laten zien wat de bouwstenen zijn van het culturele Venray. Natuurlijk keken we ook even naar de agenda van komende maand. Wat heb je gemist in de afgelopen maand, en waar kun je je nog op gaan verheugen in de komende maand. Zo hoef je niets te missen.
01 september 18
't Cultuurtje
't Cultuurtje is een samenwerking met Omroep Venray tv geweest vanaf medio 2018 tot eind 2020, om middels een maandelijks...
Wanneer je mag doen wat je graag doet (en dat ook nog als werk), heb je vaak van die leuke hersenspinsels die ook nog eens tot waarheid gemaakt kunnen worden.Een voorbeeld:
Het is een doodnormale werkdag, wanneer Peggy hyper naar binnenstormt bij Cultura Venray. Marloes kijkt haar aan en verklaard haar bijna voor gek. Maar hee, er zal vast wel een uitleg komen. En daar komt het hoor. Met een waterval aan woorden licht Peggy mij in over haar leuk brainstormsessie van die ochtend. Het begint allemaal met de conclusie dat het culturele veld in Venray in de zomer wel een culturele boost kan gebruiken. De culturele organisaties hebben (bijna) allemaal zomerstop en buiten de grote instanties wordt er in vergelijking met de rest van het jaar niet veel georganiseerd. Je moet je voorstellen dat tijdens zo'n conclusie onze radartjes in het hoofd steeds sneller beginnen te draaien. Ideeën poppen zo van alle kanten uit de hersenpan en daarmee ook het enthousiasme.
Dus even verder over de brainstormsessie: Wat als we nu een informeel cultuurcafé organiseren met allemaal bekende personen waar mensen in en uit kunnen lopen? Biertje erbij, cultuur op de agenda en klaar?! Iedereen aan tafel blij en de eerste ideeën worden voorzichtig op papier gezet. Peggy staat nog steeds te stuiteren als ze de ideeën bij ons op kantoor verteld en uiteindelijk nu weken later is het een feit: Cultuurcafé Live. Een combinatie van de Wereld Draait Door, RTL Late Night en het Top 2000 Café, maar dan in een Venrays jasje. Bekende bands treden op, bekende tafelgasten schuiven aan en dat allemaal onder het genot van een lekker drankje.
De eerste editie vindt plaats op zondag 24 juni 2018 in samenwerking met de Schouwburg Venray en de Omroep Venray. Want de foyer van de Schouwburg is de ideale plek voor dit zomercafé en de Omroep zorgt voor een live radio-uitzending van het programma. Heerlijk, hoe gemakkelijk samenwerking kan zijn en wat je ermee kunt bereiken!
24 juni 18
Cultuurcafé live
Wanneer je mag doen wat je graag doet (en dat ook nog als werk), heb je vaak van die leuke...
Aanleiding:
2019/2020 is het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijd viert. Bij een overlegmoment van diverse disciplines is het thema vrijheid om deze reden op tafel gekomen. Wat is vrijheid en in hoeverre zijn wij in ons dagelijks bestaan bezig met dit onderwerp of worden we er bewust of onbewust mee geconfronteerd? Hoe vaak zijn we ons bewust van onze huidige vrijheid of juist het gebrek hieraan? Deze gesprekken hebben geresulteerd in de behoefte bewustwording te creëren rondom dit thema en te herdenken en te vieren. Wat is vrijheid? Vrij zijn in wie je bent, of wilt zijn? Niet alleen in de periode ’40-’45, maar ook vandaag de dag is vrijheidsbeperking in diverse vormen een punt dat aandacht nodig heeft.
En hoe vrij ben je erin om te zijn wie je wilt zijn? Soms beperkt door ziekte, groepsdruk, of machtsposities van mensen om ons heen, zijn we afhankelijk van een hoop factoren als het gaat om vrijheid. Hoe kunnen we onszelf, en ons publiek op een leuke en educatieve manier een reis laten maken door dit onderwerp? Conclusie was de bühne. Gezamenlijk optrekken in een productie die dichtbij de regio en dichtbij de bezoeker ligt. Volgende vraag was: Hoe kunnen we verrijking brengen aan de diverse disciplines, grenzen verleggen en onverwachte samenwerkingen creëren? Hoe kunnen we onszelf, en onze deelnemers uitdagen, stimuleren en buiten de gestelde kaders laten denken? Het antwoord hierop leest u verderop.
Het verhaal:
Het idee was geboren, maar de invulling nog niet. Vanaf oktober 2018 zijn we structureel samengekomen om onszelf vragen te stellen en hiermee te werken naar een invulling van het verhaal.
- Wat is de boodschap?
- Hoe laten we het publiek het stuk op een eigen manier beleven?
- Welke vormen van vrijheid willen we aanstippen, anders dan de 2de wereld oorlog?
- Hoe verbinden we vrijheid aan de dag van vandaag?
- Hoe betrekken we alle leeftijden bij dit stuk? Zowel op de planken als in het publiek?
- Hoe verbinden we amateurs en professionals aan elkaar?
- Hoe zorgen we voor een groei in ieders discipline en vakgebied?
- Hoe kunnen we de verschillende vormen van vrijheidsbeperking een gezicht geven waar een ieder zich mee kan identificeren?
Bij het beantwoorden van al deze vragen is onze reis naar het script ontstaan.
Zoals zoveel mensen in Nederland “Janssen” heten, zijn er in iedere (deel)provincie voornamen die veel voorkomen. In Noord Limburg is de naam Wies van oudsher een veel voorkomende naam. We waren er al snel uit dat deze naam op veel manieren in te zetten is. Het is namelijk zowel een jongens als meisjes naam en als mooie bijkomstigheid biedt dit een mooie gelegenheid voor de woordspeling Wies Vrij? ( wie is vrij? ).
Een stuk over Vrijheid, in de breedste zin van het woord, met Wies in de hoofdrol. Er zijn 9 verschillende scenes. Deze zouden afzonderlijk gespeeld kunnen worden en zijn dan een verhaal op zich. Toch hebben we ze samen gebracht in een groot stuk. De titels van de scènes samen zijn de beste samenvatting van de voorstelling.
In onze voorbereidingen waren de keuzes van onderwerpen moeilijk. Er zijn immers veel vormen van vrijheidsbeperkingen die we vandaag de dag ervaren, zonder dat we er op deze manier bij stilstaan. We zijn in enkele onderzoeken gedoken. Hieronder een aantal van deze onderzoeken.
Uit onderzoek:
Kwetsbare jongeren:
- In Nederland overlijden ieder jaar rond de 100 jongeren onder 23 jaar door zelfmoord, het ene jaar iets minder en het andere jaar iets meer. Het aantal jongeren tot 23 jaar dat overlijdt door zelfmoord lag in 2017 op 117. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van 113 Zelfmoordpreventie, gebaseerd op data van het CBS in de periode 2013-2017, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS. Twee van de drie zelfdodingen bij jongeren tot 23 jaar betreft jongens, 75% is van Nederlandse herkomst. In 2017 zien we een toename in het aantal suïcides onder 17- en 18-jarigen. Er is een toename te zien onder HAVO en VWO scholieren. In de provincie Noord-Brabant zijn al enkele jaren relatief veel zelfdodingen onder jongeren. Ook de provincies Gelderland en Groningen tellen relatief veel suïcides onder jongeren.
Hoewel op basis van de data van het CBS al enige trends duidelijk worden, is het nog niet mogelijk te zeggen welke factoren een rol speelden bij de zelfdoding. We weten bijvoorbeeld niet welke omstandigheden in de levensloop van invloed waren op de zelfdoding. Ook is nog niets te zeggen over welke hulp zij wel of niet ontvingen. Meer inzicht in thema’s zoals LHBTI, trauma’s, gebruik van social media, series of games en transitieproblemen richting volwassenheid zijn nodig om tot goede aanbevelingen te komen.
Daarom start in 2019 een verdiepend onderzoek. Door middel van interviews en vragenlijsten met ouders en vrienden van de overleden jongeren, en met betrokken hulpverleners en docenten, zal inzicht verkregen worden in factoren die bij de zelfdoding een rol speelden.
Het uitgebreide onderzoeksplan werd tussen september en december 2018 opgesteld door 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met de werkgroep ‘jongeren en suïcide’ onder leiding van prof. dr. Arne Popma. Het onderzoeksplan is eind november 2018 ingediend bij een Medisch Ethische Toetsingscommissie. In september 2019 hopen de onderzoekers de eerste onderbouwde praktische aanbevelingen te doen om kwetsbare jongeren beter te helpen. (bron: 113)
In de leeftijdsfase 16 tot 27 jaar zetten jongeren de stap naar volwassenheid. Ongeveer 15 procent van alle jongeren heeft hier op enig moment hulp bij nodig. Bijvoorbeeld hulp bij het vinden van passende zorg of het vinden van een opleiding of werk. Gemeenten hebben hierbij een belangrijke taak. In de praktijk blijken gemeenten het vaak moeilijk te vinden om passende hulp te bieden aan deze groep. Relatief veel jongeren hebben namelijk problemen op verschillende leefgebieden en hebben dus te maken met verschillende instanties en wettelijke kaders. Dit vraagt om een brede aanpak dwars door alle wettelijke kaders heen en ruimte voor professionals om jongeren te ondersteunen richting zelfstandigheid. Een groot deel van de hulpbehoevende jongeren onttrekt zich daarnaast aan de hulp van gemeenten (en andere instanties). Veel jongeren hebben namelijk geen goed beeld van hun problemen. Zij ontkennen of onderschatten hun problemen en doen daarom geen beroep op hulp. Het resultaat is dat jongeren op latere leeftijd met een vrachtlading aan problemen aankloppen voor hulp. (bron: sociaalweb)
Dementie:
“Ik snap niemand meer. Niemand snapt mij meer. En elke dag ga ik een beetje achteruit.” Mensen met dementie en hun naasten krijgen te maken met veel onbegrip uit de omgeving. “Ik vergeet ook weleens wat, zeggen ze dan. Maar het is niet zomaar iets vergeten, bij mij vallen mijn hersenfuncties uit!”
Nooit eerder waren er zoveel mensen met dementie als nu. Het is volksziekte en doodsoorzaak nummer een in Nederland (bron: CBS). Een op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, bij vrouwen zelfs een op de drie. Ieder uur komen daar vijf nieuwe patiënten bij, met Alzheimer, Lewy Body, vasculaire dementie of een van de andere vijftig vormen van dementie. En omdat Nederland vergrijst, grijpt de ziekte steeds meer om zich heen. Een geneesmiddel bestaat nog niet.
In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie.
- Hiervan zijn er 12.000 jonger dan 65 jaar. - Hiervan wonen er ruim 80.000 in verpleeg- of verzorgingshuizen. - Hiervan hebben er ruim 100.000 nog geen diagnose.
Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Erkenning duurt echter lang. Gemiddeld duurt het 14 maanden voordat de diagnose wordt gesteld. Bij jonge mensen duurt dit gemiddeld meer dan vier jaar.
Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000. (bron: Alzheimer Nederland)
Vluchtelingen
Wereldwijd zijn er ruim 68 miljoen vluchtelingen, waarvan 21 miljoen hun land verlaten om op zoek te gaan naar een veiligere plek. Vluchten doe je niet zonder reden. Redenen zijn oorlog, vervolging, politieke overtuiging, seksuele voorkeur of het behoren tot een etnische of sociale groep.De keuze om te vluch
ten is niet makkelijk. Vluchtelingen hebben vaak te maken met mensensmokkel, misbruik en andere vormen van criminaliteit. Ze moeten hun thuis, hun spullen en soms zelf hun familie en vrienden achterlaten om ergens anders
een nieuw leven op te hopen te kunnen bouwen.Iedereen kent de foto’s van de bootvluchtelingen uit Afrika en Syrië, waarbij er veel te veel mensen op één bootje gezet worden en er vaak mensen verdrinken tijdens de tocht naar Europa.
Sinds de oorlog in Syrië, en de vluchtelingen die daarvan het gevolg zijn, komen in Nederland en de rest van Europa steeds meer mensen in verzet tegen deze zogenaamde “vluchtelingenstroom”. Redenen hiervoor variëren. Zo noemt de één de druk op het sociale vangnet en de ander de mogelijke komst van terroristen of het onmogelijk samengaan van hun afkomst met de Nederlandse cultuur. Deze angsten spelen een grote rol in de huidige samenleving, maar zijn vaak genuanceerder dan in de media naar voren kwam.In 2015 kwam er een relatief grote groep vluchtelingen van 1.257.610 mensen naar Europa, waarvan 362.730 Syriërs. Van deze groep zijn 43.093 mensen naar Nederland gevlucht, waarvan 18.677 uit Syrië.Hoewel deze cijfers wellicht enorm lijken, vangt Nederland slechts 0,0006% van alle vluchtelingen wereldwijd op. In 2017 zijn dit er bovendien veel minder. In totaal hebben 651.250 vluchtelingen zich aangemeld in Europa, waarvan 14.716 in Nederland. Deze grote afname komt onder andere door de Turkije-deal, waarbij “illegale” migranten die in Griekenland aankomen teruggestuurd worden naar Turkije. (bron: critical mass)
- Psychische problematiek
Het aantal personen per 1.000 huisartspatiënten met psychische klachten neemt toe met de leeftijd. Uitzondering hierop is de leeftijdsgroep tussen 65 en 74 jaar; hier daalt het aantal juist. Vanaf 15 jaar neemt het aantal jongeren met één of meer psychische klachten fors toe, van 14 naar 31 per 1.000 huisartspatiënten. Dit aantal stijgt door tot 49 per 1.000 huisartspatiënten bij 85-plussers. Het betreft personen die wél psychische klachten hadden, maar niet zo ernstig dat ze bij de huisarts bekend zijn met een psychische stoornis. (bron: NIVEL Zorgregistraties eerste lijn)
In al deze vormen is er sprake van beperking in vrijheid. Je eigen keuze is immers weggenomen door anderen of door omstandigheden. Onbegrip is hier vaak leidend in en met Wies willen we graag al deze vormen aansnijden om bewustwording te creëren.
Deelnemers:
Deze bijzondere voorstelling vraagt om bijzondere rollen en een grote diversiteit in deelnemers. Inmiddels zijn er 80 aanmeldingen voor deelname aan deze voorstelling. Zowel ervaren acteurs ( van voorstellingen als: “weg uit de peel” en “zonnestraolen van geluk”), als acteurs op amateur niveau hebben zich aangemeld. Deze diversiteit geld ook bij de disciplines dans en muziek, waar bijvoorbeeld ook de leeftijden erg uit elkaar liggen. Ervaren muzikanten worden samengebracht met jonge beginners uit de plaatselijke verenigingen. In de kracht van deze kruisbestuivingen zal er veel groei mogelijk zijn en kan iedere deelnemer zich ontwikkelen binnen zijn passie maar zeker ook daarbuiten. De muzikanten zullen acteer les krijgen, zodat ook zij deelnemen aan de verhaal lijn van de voorstelling. Tevens zullen we Cursussen en Workshops inzetten voor de deelnemers, gegeven door de ervaren deelnemers van dit project.
Repetities:
In een mooie samenwerking met de schouwburg van Venray is besloten om de repetities te gaan houden in de schouwburg zelf. Hiermee hebben we alle faciliteiten binnen handbereik, maar hopen we ook deelnemers te prikkelen om meer met het theater vak te gaan doen.
Diverse specialisten van het theater zullen actief deelnemen en workshops en informatie verstrekken. Zo wordt techniek en licht/geluid nauw betrokken bij de voorstelling en zullen er informatieve avonden zijn waar men meer te weten komt over deze kant van het theater. Tevens willen we bereiken dat mensen enthousiast blijven over een rol op de bühne. In Venray zelf is er geen theatervereniging. In de kerkdorpen van Venray zijn er nog 4 amateurverenigingen, maar ook daar kampen ze met diverse problematiek.
De vraag naar een theater vereniging in Venray zelf is groot, zo blijkt uit de aanmeldingen. Mensen ervaren een drempel om naar de kerkdorpen te gaan, en willen graag in eigen dorp actief zijn in een vereniging.
Januari 2019 is in de schouwburg van Venray het nieuwe initiatief podiumcollege van start gegaan. In 15 avonden konden 14 deelnemers kennis maken met alle aspecten van het theater en “proeven” aan deze podiumkunsten. Er is echter geen vervolg op deze cursus. De aanmeldingen voor WIES hebben ons ervan overtuigd dat hier wel degelijk een behoefte voor bestaan.
Iedere 3 jaar zullen we op deze manier de kwaliteit van het stuk verhogen door in het ‘slapende’ jaar cursussen en workshops aan te bieden.
Huidige Samenwerkingspartners op een rij:
- Danshuis Venray (http://www.danshuisvenray.nl/) - dansschool
- Geert Jacobs (Hafa steunpunt) – Harmonie en Fanfare punt
- Producti-es (https://www.producti-es.nl/) – productie adviseur
- Schouwburg Venray (https://www.schouwburgvenray.nl) -schouwburg
- Cultura Venray (https://www.culturavenray.nl) -netwerkorganisatie cultuur
- AW music (http://www.awmusic.nl/) -docent en componist
- Wim Moorman – tekst schrijver Meterik
- Willy Janssen – ervaringsdeskundige en voorzitter amateurtoneel
- Studio Spinazie (https://www.studiospinazie.nl/) PR en design
- Petra Poels – kostuum ontwerp en realisatie
01 mei 18
Theater productie Wies
Aanleiding:
2019/2020 is het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijd viert. Bij een overlegmoment van diverse disciplines is het thema vrijheid...
Een van de pijlers waar we ons mee bezighouden is de coördinatie van muziekonderwijs voor de HaFa.
Na de opstart van Cultura Venray werd het eerste jaar aandacht besteed aan de opzet van het HaFa muziekonderwijs. Want met het wegvallen van het Kunstencentrum zou dit muziekonderwijs volledig verdwijnen. In 2018 heeft dit aardig vorm gekregen door het FMV Steunpunt. Dit FMV Steunpunt ondersteunen en adviseren wij vanuit Cultura Venray. Het tweede ‘schooljaar’ levert weer een hoop nieuwe inzichten op.De volgende speerpunten waren belangrijk:• Volgens afspraak, verzorgt Cultura Venray het inzetten van de subsidie voor het bevorderen en continueren van het HaFa onderwijs in het algemeen• De grootste verandering is de financiering van het FMV Steunpunt. De voortzetting van de organisatie en administratie van het FMV Steunpunt wordt door de verkrijgers zoveel mogelijk zelf gefinancierd. Alle orkesten zien in dat een centraal punt veel werk uit handen neemt en zorgt voor samenwerkingen en tips die ze zelf in hun eigen orkest kunnen toepassen. Het FMV Steunpunt weet zelf al inkomsten te genereren. Eventuele tekorten worden vanuit de reserves van de Federatie Muziekgezelschappen Venray (FMV) gedekt• Door deze succesvolle aanpak verwachten we weer een groot aantal (nieuwe) leerlingen. Na een definitieve inventarisatie wordt een leerlingenlijst verstrekt.• Seizoen 2018, hebben er 206 leerlingen gebruik gemaakt van het muziekonderwijs, 186 leerlingen hadden recht op subsidie. We mogen spreken van een zeer succesvol project.
Ook de opstart en organisatie, samen met de verenigingen, van het opleidingsorkest No Limit is een absolute winst. Opleidingsorkest No Limit is een samenwerking tussen de orkesten van Venray (MMSK en Euterpe), Oirlo, Castenray, Leunen en Oostrum. Hierdoor wordt de jeugd meer gemotiveerd om samen muziek te maken. Door meer leeftijdsgenoten (én niveau genoten) binnen een orkest te plaatsen neemt het plezier in muziek zeker toe.
Al onze bemoeienissen hebben er óók toe geleid dat steeds meer verenigingen via Cultura Venray de samenwerking opzoeken. Ook dat mag zeker als overwinning ten opzichte van het verleden genoemd worden. Een samengesteld orkest waaraan vijf verenigingen deelnemen en zo gaan samenwerken om 5 mei 2020 een onvergetelijk geheel te maken, zorgt bij ons voor een brede glimlach • De opstart van een muzikantenpoule om inzicht te geven in geïnteresseerde muzikanten binnen verenigingen, die graag als project ook andere orkesten willen uithelpen• Digitale media inzetten voor muziekonderwijs. De lesmethode van Earz.
Professionalisering van de theorielessen en examencommissies waarbij het ultieme compliment kwam van de externe examinator van het LKCA; ‘een geweldige prestatie zoals jullie dat hier gerealiseerd hebben’. Henriëtte Mooren, als oud KCJ-bestuurder, was een van de examinatoren en ook zij was aangenaam verrast• Samenwerkingen tussen de diverse muziekdocenten die geleid hebben tot een samenwerkingsverband ‘De 4 Muzieketiers’. Op deze manier kan op een nieuwe manier invulling gegeven worden aan muziekonderwijs vanaf groep 1 in het basisonderwijs. • Ook voor de FMV geldt de AVG-wetgeving. Dit is door Cultura Venray volledig verzorgd• Promotioneel is er veel aandacht geweest aan de diverse eeuwfeesten van de verenigingen. Hieruit blijkt duidelijk dat muziek, en in dit geval HaFa muziek, leeft!
20 december 17
Hafa onderwijs en muziekverenigingen
Een van de pijlers waar we ons mee bezighouden is de coördinatie van muziekonderwijs voor de HaFa.
Na de opstart...
Wie maakt de stad/het dorp: de politiek, de architect, de kunstenaar of de bewoners? Cultura Venray en Zeen lichten kort hun initiatieven op het gebied van kunst in de openbare ruimte toe.
Het Kunstnaarcafé is een reeks aan lezingen, georganiseerd door Cultura Venray en Odapark, waarbij het publiek kan kennismaken met de inhoudelijkheid van kunst en het belang ervan voor de samenleving in het algemeen en de mens zelf in het bijzonder.
Diverse sprekers zijn in de afgelopen jaren uitgenodigd. O.a. onderwijspedagoog Gert Biesta. Hij studeerde na een carrière als docent natuurkunde in het gezondheidszorgonderwijs pedagogiek en filosofie en was vervolgens werkzaam aan universiteiten in Nederland, Engeland, Schotland en Luxemburg. Hij publiceert over de theorie van opvoeding en onderwijs, de methodologie van sociaalwetenschappelijk onderzoek, democratie en burgerschap, curriculumtheorie en -beleid, en de opleiding van leraren.
"Als je stil wilt staan bij het verleden, moet je vertragen in het heden." Kim Pattiruhu nam de bezoekers mee tijdens het Kunstenaarscafé in haar werk- en werkwijze. Kim Pattiruhu (Vlissingen, 1982) woont in Tilburg, exposeert op tal van plekken in het land en werkt, als freelancer, voor diverse en uiteenlopende opdrachtgevers.
Voor Kim is fotografie (en film) een middel om een wereld die voor de gehaaste hedendaagse mens normaal verborgen blijft in beeld te brengen. Vanuit een esthetische drang registreert ze op eigenzinnige wijze de verhalen van mensen, momenten en landschappen. Als kind opgegroeid op Walcheren (Zeeland) ontwikkelde ze een haatliefde-verhouding met de zee, de wind, de stille wijdse uitzichten en de verdedigingswerken (bunkers, burchten en vestingwerken) vanwege de nietigheid die ze ervaart als mens ten opzichte van deze noeste elementen.
Franco Gori werkte lange tijd als persfotograaf o.a. voor Dagblad de Limburger en hier wist hij op zijn eigen, onnavolgbare, wijze de verhalen te vangen in één beeld. De grens tussen reportage- en kunstfotografie is bij Gori flinterdun. Tijdens het kunstenaarcafé ging Franco Gori in gesprek over zijn visie op persfotografie en kunstfotografie. Ook kon je een deel van zijn omvangrijk oeuvre bekijken in de nieuwe tentoonstelling 'La Gabbia'.
Het Kunstnaarcafé is een reeks aan lezingen, georganiseerd door Cultura Venray en Odapark, waarbij het publiek kan kennismaken met de inhoudelijkheid van kunst en het belang ervan voor de samenleving in het algemeen en de mens zelf in het bijzonder.
Een evenement rond Hans den Hartog Jager: NRC-criticus, schrijver en tentoonstellingsmaker. Den Hartog Jager treedt regelmatig op als interviewer en recensent voor radio en televisie. Hij publiceerde meer dan tien boeken. Zijn lezing was het Odapark op het lijf geschreven: de relatie tussen kunst en natuur. Hans vertelde aan de hand van zijn boek 'het Sublieme' en zijn tentoonstelling 'Into Nature'.
Hoe blijf je als beeldend kunstenaar, fotograaf, filmer, muzikant of dichter overeind in deze wereld die van concurrentie aan elkaar hangt? Hoe bepaal je wat je product waard is? Waarom wordt vaak beknibbeld op de kosten van kunstuitingen? Kan en moet autonoom werk worden betaald? Als er sprake is van onderbetaling van beeldend kunstenaars, fotografen, filmers, muzikanten, dichters en noem maar op, wat is dan de oorzaak? En hoe los je het op?
Zomaar wat vragen die op woensdagavond 5 februari ter sprake kwamen tijdens het minisymposium (Un)fair practice in de creatieve sector in OJC Niks.
03 januari 17
kunst naar café
Wie maakt de stad/het dorp: de politiek, de architect, de kunstenaar of de bewoners? Cultura Venray en Zeen lichten kort...
Het belang van Kunst en cultuur binnen het onderwijs
Kunst en cultuur in het onderwijs is essentieel, het draagt bij aan de algehele ontwikkeling van het kind, waaronder emotionele, sociale, cognitieve en culturele ontwikkeling. Ook bevordert het de ontwikkeling van vaardigheden zoals creativiteit, kritisch denken en communicatie. Bovendien kan het bijdragen aan het versterken van de culturele identiteit van kinderen en hen in staat stellen om een bredere waaier van cultuur te begrijpen en waarderen.
Cultuur is een krachtig middel als het gaat om het begrijpen van de wereld en het verrijken hiervan. Het kan worden gebruikt om kinderen te introduceren aan verschillende culturen, geschiedenissen, kunstvormen, literatuur en tradities. Dit kan ondersteunen om een breder perspectief te ontwikkelen en kinderen in staat stellen om met meer empathie en begrip naar anderen te kijken. Cultuur in het primair onderwijs zou kunnen worden geïntegreerd, zoals door middel van kunstprojecten, muzieklessen, theater en dansactiviteiten, literatuur, studie van de geschiedenis en natuurlijk culturele uitstapjes. Cultuur kan ook worden geïntegreerd in andere vakken zoals rekenen, wereldoriëntatie, taalvaardigheid, door bijvoorbeeld het gebruik van culturele voorbeelden en verhalen.
Het SPOV schrijft hierover:
Het onderwijs in kunst en cultuur heeft de toekomst. Daar worden de talenten opgeleid die later een voortrekkersrol kunnen vervullen in een creatieve kennissamenleving. In het primair onderwijs wordt hiervoor een fundament gelegd. Op de basisschool wordt een fundament gelegd voor de culturele ontwikkeling van kinderen, het pad dat zij doorlopen van kennismaking met kunst en cultuur naar het ontwikkelen van de eigen talenten
In juli 2017 hebben we vanuit Cultura Venray een adviesnota ingediend bij de Gemeente Venray waarin de volgende vraag centraal heeft gestaan: ‘Op welke manier kan Cultura Venray de basisscholen in Venray het beste ondersteunen bij het invulling geven aan kunst- en cultuureducatie?’ Wij hebben hier in overleg met de cultuurmakers en het onderwijs een richting geschetst voor de toekomst. De basis van het advies in de nota is een brede en structurele kennismaking met verschillende cultuurdisciplines voor álle basisschoolkinderen in Venray, met Venray als culturele thuisbasis. Daarbij hebben we ook gepleit voor doorlopende leerlijnen bij alle cultuurdisciplines. We hebben de gemeente Venray gevraagd om in elk geval een basis te financieren de komende jaren. Voor de scholen in Venray ontstonden er door het grotere budget en de partner Cultura Venray allerlei nieuwe mogelijkheden op het gebied van cultuureducatie.
Veranderingen afgelopen jaar (2022)
Binnen CIK hebben we het afgelopen half jaar met onderstaande veranderingen te maken gehad. Allereerst maken we op dit moment een administratieve overstap van schooljaar naar kalender jaar. Dit is voor de totale administratie beter te organiseren maar binnen de wereld van onderwijs een minder logische werkwijze. Deze wijzigingen zijn hoofdzakelijk van intern belang.
Projectaanvragen per school
Sinds schooljaar 2021/2022 wordt gewerkt met projectaanvragen. De vaststaande budgetten per school zijn hiermee komen te vervallen. Deze omslag is gemaakt om scholen zelf actiever na te laten denken over cultuureducatie. Om zelf te bedenken wat voor hun school belangrijk is op dit gebied. Dit vergt een andere insteek vanuit Cultura. Voorheen waren we meer bezig met het achteraf evalueren van de gekozen culturele activiteiten. Doordat scholen binnen de nieuwe procedure budget aanvragen per culturele activiteit, worden ze gedwongen om een meer proactieve houding aan te nemen. De rol van Cultura wijzigt daarmee ook. De bedoeling is om aan de voorkant met scholen in gesprek te gaan over de culturele activiteiten om zo samen tot een beter aanbod van cultuur in de klas te komen. Tevens willen we door het werken in projectvorm, samen met de scholen onderzoeken hoe we cultuur meer en beter als middel kunnen inzetten voor de reguliere lessen. Gedurende het jaar is gebleken dat de nieuwe werkwijze voor een aantal scholen maar ook voor Cultura, meer administratieve taken met zich meebrengt. Op dit moment onderzoeken we hoe we deze procedure gezamenlijk beter kunnen laten verlopen.
Nieuwe medewerker educatie
Door omstandigheden was het voor Cultura Venray belangrijk dat bij deze nieuwe ontwikkelingen ook een nieuwe collega deze taak op zich zou nemen. Ook deze overgang heeft voor wat uitdagingen gezorgd. Onze nieuwe collega Marielle gaat deze nieuwe ontwikkelingen begeleiden en samen met de directies en interne cultuur coördinatoren procedures zo laagdrempelig mogelijk maken.
01 januari 17
Cultuur in de Klas
Het belang van Kunst en cultuur binnen het onderwijs
Kunst en cultuur in het onderwijs is essentieel, het draagt bij aan...