Test

Winnaars Raadselige Roos 2017

Geplaatst op: 15 januari 18

Betty Bollmann uit Venlo heeft de schrijfwedstrijd Raadselige Roos Pozie 2017 gewonnen met haar gedicht Soms.De Prozaprijs 2017 gaat dit jaar naar Ton Adriaens uit Weert voor zijn verhaal Geen weg terug. De Rooje Roos-prijs 2017 (nieuwe naam voor de BIJ-prijs) is toegekend aan Rennie van Windt uit Deurne voor haar gedicht Tenzij.

POZIE
Eerste prijs
Het gedicht Soms van Betty Bollmann begint los in mooie woorden: de bandjes los en het haar/de buik, de borsten/vonken. Het thema is meteen present. Zo ook in de twee volgende strofen. De afwisseling van korte en iets langere zinnen loopt vloeiend, ze geven het gedicht vaart. In de vierde strofe volgt de beteugeling, die eindigt weliswaar met het woord rondslingeren: dat is een krachtig slotwoord met vaart. Sterk! De banden zoals beschreven, zijn fysiek en geestelijk te interpreteren. De inhoud van het gedicht doet de jury vermoeden dat het door een vrouw geschreven is.
De tweede prijs gaat naar Rennie van Windt uit Deurne voor het gedicht Tenzij. In dit gedicht kwam het thema twee keer goed uit de verf. Ik zag het paard voor me, ja, zon bronzen paard. Kan een paard zijn teugels laten vieren? Na 3 strofen lees je daarover in de kernregel: Tenzij de materie overwint. Dit is het omslagpunt in het gedicht. Voorts vindt de lezer zijn sokkel leeg gevolgd door de prachtige zin: alleen verlangen liet hij achter. Een mooi gedicht met een vreugdevol slotakkoord voor het paard. Voor ons lezers rest de constatering: Maar dat horen wij niet!
De derde prijs gaat naar Ans van Kessel uit Stevensbeek voor het gedicht Zie haar. Een gedicht met een prachtige beginzin, waarin elk woord telt. Geen woord te veel in dit gedicht. Thema is er subtiel doorheen geweven: de beweging van lucht en lente, door brekend ijs naar open veld. Een mooi gedicht door zijn eenvoud en heerlijk om te lezen en te horen.

PROZA
Eerste prijs
Met het verhaal Geen weg terug heeft Ton Adriaens uit Weert een mooi gedetailleerd verhaal geschreven met een goede plot en een verrassend einde. Het perspectief is op n passage na (Met gestrekte arm hield hij zijn mobiel met mijn foto voor zich uit), consequent doorgevoerd. Goede spanningsopbouw: waar gaat het naar toe? De jury was het niet eens over de laatste zin: weglaten zei de een en laten staan de ander. Opmerkelijke taalvondsten zoals het schuim der aarde, samengeklonterd tot een grote slijmerige kwalen Het likkenbaarden, het voorstadium van verslinden werden enthousiast aangehaald. Met Geen weg terug is Ton Adriaens met overtuiging de winnaar Raadselige Roos 2017 voor proza.
Tweede prijs
Met de inzending Vandaag is rood schrijft Folly van Dijk uit Helmond een verhaal waar het thema als een rode draad doorheen loopt.Voor mij wat te veel rood, graag wat subtieler, zei een jurylid. Schrijnende fragmenten (weer niet zwanger) worden toch komisch verpakt in levendige dialogen. Spanning wordt goed opgebouwd: halverwege het verhaal weet je nog niet waar het uitkomt: heeft het betrekking op de zwangerschap van Chloe of op de te verwachten erfenis? Nee, de jury verklapt dat niet! Vandaag is rood is een verrassend verhaal, goed voor de tweede prijs.
Derde prijs
Het verhaal De reis van Rita van Ellen Geven uit Eindhoven roept waardering op: Ik heb het in n adem uitgelezen. Dit verhaal gaat over de reis van Rita, pas weduwe, en over haar belevenissen tijdens die trip. Het is een verzorgd geschreven verhaal. De personages houden zich min of meer met verhulde wensen bezig. Wie hebben er een kinderwens, de jury is er niet uitgekomen. De jury ontdekt aardige vondsten zoals: Knap, Lang en Mannelijk. Een piloot, zo zou ze hem als tienermeisje genoemd hebben en de enige rol van de vrouw is een deegrol. Dan zijn de mannen zeker het deeg dat we kneden.

DE ROOJSE-ROOS PRIJS
De winnaar van de Rooje Roos prijs van de publieksjury gaat dit jaar naar Rennie van Windt uit Deurne voor haar gedicht Tenzij. Dit gedicht maakt de tongen van de publieksjury los. Een mooi gedicht met een eenvoudige titel maar z veelzeggend. De titel verwijst naar de inhoudelijke wending halverwege het gedicht: Tenzij geest materie overwint. Gaandeweg herken je het mythologische beeld van Pegasus, die gevleugeld (de) ruimte zoekt. Kent niet elk mens dat verlangen om vrijheid te zoeken? Maar zijn wij niet zoals het bronzen paard te zwaar om los te komen van? Tenzij, ja tenzij geest materie overwint. Een waardig en doorleefd gedicht van Rennie van Windt, ooit jurylid van de vakjury pozie en gewaardeerd declamator van Het lied der dwaze bijen.

EXPOSITIE
De kunstwerken zijn van 15 januari t/m 11 februari 2018 te bezichtigen in het Venrays Museum. In de Venrayse bibliotheek BiblioNu aan de Merseloseweg is vanaf maandag 15 januari 2018 een vitrine ingericht met fotos van de winnaars Raadselige Roos 25. De bundel met de winnende verhalen en gedichten en een afbeelding van de kunstwerken is te koop bij boekhandel Roojboek in Venray. De kunstwerken zijn van 15 januari t/m 11 februari 2018 te bezichtigen in het Venrays Museum. In de Venrayse bibliotheek BiblioNu aan de Merseloseweg is vanaf maandag 15 januari 2018 een vitrine ingericht met fotos van de winnaars Raadselige Roos 25.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet