Test

Wie gaat het jubileumschuttersjaar als schutterskoning beleven?

Geplaatst op: 29 april 19

Voor de schutterij t Zandakker Gilde Sint Jan Venray gaat de drukke periode binnen, tal van schuttersactiviteiten en natuurlijk dringt de vraag aan, wie dit jaar zal schitteren als de nieuwe schutterskoning of schutterskoningspaar van de schutterij. Zondag 5 mei 2019 gaat dit plaatsvinden vanaf 14.00 uur op de schuttersweide (Loonsedijk 5 te Merselo). Natuurlijk staat de planning daarna vol met diverse andere activiteiten.

Meiboom planten
Dinsdag 30 april 2019 wordt, zoals de traditie het voorschrijft de Meiboom geplant, te teken dat de maand mei, de maand van de vruchtbaarheid gaat beginnen. Bij het eethuis Thielen aan het Kennedyplein zal om 20.00 uur de Meiboom door het jongste lid van de schutterij worden overgoten met het gerstenat ten teken van de vruchtbaarheid. Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Koningsvogelschieten
Zondag 5 mei 2019 zal het eeuwenoude koningsvogelschieten gaan plaatsvinden. De dag begint al vroeg en wel om 8.45 uur wanneer de schutterij het oude koningspaar, Jarno Lamers en Romy Litjens gaat afhalen bij het woonhuis van Jarno. Om 9.30 uur zal de Eucharistieviering worden bijgewoond in de Sint Petrus Banden Kerk en wordt dit een eerste kennismaking met de nieuwe Deken Smeets tijdens de Eucharistieviering. In de middag moeten wij helaas constateren dat de geplande uniformpresentatie geen doorgang zal vinden. Door een niet tijdige levering van een tussenleverancier zal deze presentatie niet kunnen plaatsvinden en is deze verschoven naar zondag 30 juni 2019, wanneer de schutterij t Zandakker Gilde Sint Jan Venray de cultureel-historische dag in combinatie met de Taptoe organiseert.

Maar desondanks zal er een geweldige dag ontstaan op 5 mei 2019 op de schuttersweide. Om 14.00 uur zal de schutterij de schuttersweide opmarcheren om de beide schutterskoningen officieel te ontdoen van de Koningsattributen. Hoogstwaarschijnlijk is dit ook het laatste moment dat de burgemeester Hans Gilissen, vanuit zijn functie, aanwezig is op de schuttersweide en zal Deken Smeets zijn debuut maken op de Venrayse schuttersweide.

Iedereen, jong en oud kunnen daarna deelnemen aan de strijd om de Koning van Ere of het Jeugdkoningschieten, waarbij de jeugd (Wel of geen lid strijdt) om deze mooie titel. Deelname is gratis, echter moert u wel een geldig legitimatiebewijs overleggen.

Cultureel-Historische Dag
Binnen de provincie Limburg heeft men het cultureel-historisch erfgoed en met name het schutters- en gildewezen omarmd, echter constateren we dat de gemeenschap nog minder bekend is met het schutters- en gildewezen en daarom wordt op zondag 30 juni 2019 een mix georganiseerd om de diversiteit binnen het schutters- en gildewezen te laten zien. Op diverse plekken in het centrum vinden demonstraties plaats van het vendelen, muzikale optredens van schutterijen en schuttersgilden, zanggroepen en bovendien bestaat de mogelijkheid om fun te shoppen, omdat de centrumondernemers ook haar traditionele koopzondag organiseren. Om 16.30 uur zal een heuse streetparade volgen, waarbij muziek, zand, dans en show zullen samenkomen en de parade door het Venrayse centrum trekt.

Taptoe
Vanaf 18.00 uur zal het Schouwburgplein worden omgetoverd in een heus Taptoe-festivalterrein, waarbij de Taptoe start met de uniformpresentatie van de schutterij, gevolgd door een gezamenlijke Venrayse opening van de schutterij t Zandakker Gilde Sint Jan Venray en MMSK Sint Petrus Banden. Daarna komen er zeer gerenommeerde showkorpsen optreden, wat te denken van het fluit- en trommelkorps Excelsior Montfort, drumfanfare ESKA uit Bemmel (met zowel de galashow alsmede de Hollandshow), White Hackle Pipes and Drums Viersen, Drumfanfare D.I.O.S. Oijen, de Mallet-Percussionband en de Drumand Rhenen met de beroemde zangeres, Esther Gijsbertsen en als absolute eyecatcher het fanfarekorps van de Nationale Reserve. U kunt deze Taptoe ook beleven vanaf de eretribune, de kosten daarvoor bedragen 5,00 en zijn in de voorverkoop te bestellen via Info@zandakker.nl.

Oud Limburgs Schuttersfeest
Wat is er nog mooier dan het Oud Limburgs Schuttersfeest ook in Noord-Limburg te organiseren. Dit gebeurt in onze buurtgemeente Horst aan de Maas, waarbij op zondag 7 juli 2019 ruim 150 schutterijen en schuttersgilden zullen deelnemen aan het Oud Limburgs Schuttersfeest in Sevenum. Als u echt getuige wilt zijn van de aloude schuttersatraditie, moet u op zondag 7 juli 2019 echt naar Sevenum gaan om dit evenement van dichtbij te aanschouwen. Voor meer informatie kijk op www.ols2019.eu.

Verbroederingsfeest
Mesch in de gemeente Eijsden-Margraten is het eerste dorp in Nederland dat is bevrijd. Dat gebeurde op 12 september 1944. Op 3 maart 1945 werd Velden, gemeente Venlo bevrijd en als laatste op die zelfde dag Arcen, gemeente Venlo. Natuurlijk koesteren we binnen het schutters- en gildewezen al vele jaren onze verbroedering en kwam hier door de Tweede Wereldoorlog een onderbreking in. In het kader van 75-jaar bevrijding zal er ook een groots internationaal verbroederingsfeest komen.

Zondag 29 maart 2020 wordt in Venray een verbroederingsfeest worden georganiseerd door de schutterij t Zandakker Gilde Sint Jan Venray, waarbij de (inter)nationale verbroedering, de diversiteit en de vrijheid met elkaar wordt gevierd. Dit gebeurt met een volledig dagprogramma met optredens van muziekgezelschappen, schutterijen, schuttersgilden e.a. uit diverse nationaliteiten. De vrijheid verbroedering betekent samen eten, drinken, een (schutters)optocht lopen, maar vooral de vrijheid vieren. Het geheel wordt in de avonduren afgerond met een uniek optreden, wat in Nederland slechts op 16 plaatsen wordt uitgevoerd en in Limburg gebeurd dit in Venray. De Tour of Freedom in Concert uitgevoerd door de Bereden Wapens van Defensie en is een eerbetoon aan alle veteranen in de diverse missies (tot heden).

De organisatie is op zoek naar schutterijen, die deze dag ook willen optreden en willen deelnemen aan de historische optocht. Voor meer informatie, kunt u een mail sturen naar info@zandakker.nl en binnenkort verschijnt op de website www.zandakker.nl een aparte subpagina voor dit unieke evenement. De Provincie Limburg en het V-Fonds hebben dit project al omarmd.

Club van het jaar
De schutterij t Zandakker Gilde Sint Jan Venray is genomineerd in de gemeente Venray voor club van het jaar. Samen bereik je meer dan alleen en daarom is verenigen zo belangrijk. Voor cultuurclubs geldt dat hun kerntaak zich richt op het bieden van activiteiten op het gebied van cultuurbeoefening, in (n van) de disciplines dans, theater, muziek, circus, creatief schrijven of beeldende kunst.. Als coperatie onderkent de Rabobank dat en daarom heeft zij samen met NOC*NSF, het LKCA, Kunstbende, AD en de regionale dagbladen het initiatief genomen om het fenomeen verenigen te vieren en te belonen. Naast de eervolle titel Club van het Jaar ontvangen de winnende sport- en cultuurclubs een masterclass naar keuze van een expert en een professionele promotiefilm!

U kunt hier uw bijdrage aan leveren, dus stem in de periode van 6 mei 2019 t/m 7 juni 2019 roepen wij iedereen op om op ons te stemmen: www.zandakker.nl/stem.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet