Test

Week van de Mediawijsheid 2018

Geplaatst op: 12 november 18

Van 16 t/m 23 november 2018 is het deWeek van de Mediawijsheid.Met de opmars van de smartphone is onze duim een machtig instrument geworden. Scrollen, klikken of swipen: je duim regelt het allemaal. Het is daarmee heel belangrijk om een bepaalde mate van mediawijsheid in de vingers te hebben.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, met je volgers delen wat je vandaag hebt meegemaakt of op zoek naar een nieuwe date? Je duim regelt het allemaal.Maar de ene duim is de andere niet, en lang niet iedereen is er even handig mee. Dat is een groeiend probleem. Want of het nu gaat om het doen van je bankzaken, het vinden van een baan of het regelen van je privacyinstellingen: het wordt steeds belangrijker om een bepaalde mate van mediawijsheid in de vingers te hebben. Daarbij hoort ook dat je je bewust bent van wat allemaal nodig is om mee te kunnen komen in een samenleving die steeds digitaler wordt.

Spannende game voor kinderen
Bibliotheken roepen scholen in hun regios op deel te nemen aan de MediaMasters. Een spannend serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas n thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMasters te volbrengen. Welke klas durft dat aan?
De klas die de meeste punten scoort mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs. Iedere leerling ontvangt na afloop een MediaMasters-certificaat van deelname. Meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nl

Cursussen voor volwassenen
Ook volwassenen kunnen mediawijs worden bij de Bibliotheek. Voor beginners is er de cursus Klik&Tik: een oefenprogramma waar basisvaardigheden zoals websites bekijken, e-mailen en downloaden uitgelegd worden. Speciaal voor mensen die niet of nauwelijks met een computer hebben gewerkt. De cursus is gratis in de bibliotheek te volgen. Via de cursus Digisterker leer je veilig informatie te vinden en digitaal zaken te doen met de overheid. Aan de orde komen o.a. een DigiD gebruiken, de websites van UWV, SVB, de Belastingdienst.

Voor wie behoefte heeft aan meer uitleg over smartphone, tablet of e-reader organiseert BiblioNu elke maand het tablet caf in de bibliotheken Horst en Venray.Meer informatie over deze cursussen op www.biblionu.nl

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet