Test

Vrolijk en kleurrijk: dat is Helmie van ZONDERGUM

Geplaatst op: 25 juni 18

Als nieuwe Artist in Residence brengt Helmie van de Riet, eigenaar van kleurrijke kunstwerkplaats ZONDER GUM, leven in 't Schoutenstraatje 15. Ze stelt zich graag even aan jullie voor:

Allereerst even iets over mijzelf. Ik benHelmie van de Riet, en ben afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Sinds 2016 eigenaar van Kleur rijke werk plaats ZONDER GUM en ik woon in Hegelsom.

Wat triggert mij nu als kunstenaar? Een mooie vraag voor iemand met een eigen kunstwerkplaats. Nou dat is niet onder n noemer te vatten, Ik houd ervan om een statement te maken, maar niet om belerend te zijn. Ik vind het belangrijk dat iedereen zn eigen mening en visie behoudt. Op de een of andere manier ontstaat er vaak humor in mijn werk. Ik doe dus wl een uitspraak in mijn werk. En het thema waar ik al jaren uit put is het menselijk lichaam. Dan moet je je voorstellen dat het bijvoorbeeld gaat over de huid. Tegenwoordig moet je vooral strak, jong en ongeschonden vel hebben. Omdat dit volgens mij geen realistisch beeld geeft van de werkelijkheid, heb ik een reactie gemaakt. Ik heb een aantal tekeningen gemaakt van huidziektes en zwerende wonden en die vervolgens in patroon op textiel laten printen. Nu zien mensen er een mooie lap, die de functie van een gordijn heeft gekregen... De dubbele boodschap zit nu in het gordijn zelf.
Bovendien vind ik het fijn om mensen met een glimlach een inzicht te kunnen brengen. Door bijvoorbeeld een guerrilla-aktie te doen. Een guerrilla-actie gaat over een ludieke actie met een beperkt budget en met een verrassend karakter. Iets dat op onverwachte plekken als uit het niets op-plopt. Interactief met het publiek zijn, zonder zichtbaar aanwezig te zijn. Onverwachte verrassingen maken dus. Soms een reactie op de actualiteit, om iemand een glimlach te ontlokken, gespreksonderwerpen creren of gewoon een aandachttrekker. Je kunt dus in het heel kort zeggen dat gedrag van mensen en het menselijk lichaam mijn interesse hebben en de uitgangspunten zijn om werk te maken.

Waarom doe ik mee aan het project 'Artist in Residence'?
Om in een andere omgeving creatief bezig te zijn in een door mij tijdelijk ingericht atelier. Om mijn eigen thema weer verder uit te diepen. Om met kinderen creatieve projecten te doen, waaraan een thema verbonden is. (op di. 26-6 een workshop op n basisschool) Me te laten inspireren tot nieuw werk, door de omgeving van Venray.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de beleving van Helmie in 't Schoutenstraatje? Kom dan langs!

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet