Op maandag 12 maart om 19.00 heeft het Literair Caf Venray als jubileumklapper de bekende schrijver Tommy Wieringa te gast. De 50-jarige schrijver verwierf grote faam met zijn romans Joe Speedboot, Dit zijn de namen, De dood van Murat Idrissi en zijn meest recente boek De Heilige Rita. Wieringa is tevens een maatschappij kritische schrijver, getuige zijn pleidooi voor betere bescherming van persoonsgegevens van burgers door de overheid. Zijn optreden zal ook nu prikkelend zijn en u uitnodigen actief deel te nemen aan de discussie
Over Tommy Wieringa
Tommy Wieringa werd op 20 mei 1967 geboren in het Twentse Goor. Als hij twee jaar is, verhuist het gezin naar de Nederlandse Antillen. In Aruba groeit hij op in een paradijs vol met warmte, heldere kleuren en vrolijke mensen. Het ontdekken van het eiland, legt de basis voor zijn zwervend bestaan als volwassene. Op zijn tiende gaat het gezin weer terug naar Nederland, een ware cultuurschok voor de jonge Tommy, Zijn jeugd is er een in twee delen: de tijd op Aruba en de jaren in Twente. Zijn eerste jaren in Nederland herinnert hij zich als een koude, treurige hel. Jarenlang heeft hij het gevoel gehad dat zijn thuis ergens anders was. Zodra hij oud genoeg is, gaat hij reizen. Op zoek naar iets dat niet bestaat. Het keerpunt komt op zijn 33ste. Met het bewuste besluit om van Nederland zijn thuis te maken, verdwijnt de onrust en komt er ruimte in zijn hoofd voor grote vertellingen.
Zijn werk
Tommy Wieringa schrijft onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbreekt naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot, waar hij in 2006 de F. Bordewijkprijs voor ontvangt. Zijn reisverhalen worden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006).
Essays en beschouwingen verschijnen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder heeft Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels. In mei 2009 verschijnt Caesarion, dat op de shortlist staat van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Met Dit zijn de namen ontvangt hij in 2013 de Libris Literatuurprijs en de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Uil.
Muzikale omlijsting
De gehele avond wordt muzikaal omlijst door het koor A Djambo. Het koor A Djambo, dat Wees Welkom in het Swahili betekent, bestaat uit een groep enthousiaste dames en heren, die graag wereldmuziek zingt. Het accent ligt op de authentieke Zuid Afrikaanse zang en liederen die gaan over het leven van elke dag. Door het zingen van hun internationale repertoire willen ze graag hun betrokkenheid laten horen met mensen uit andere culturen. Muziek kent immers geen grenzen. Ze treden graag op bij Werelddagen, internationale vrouwendagen of projecten met een internationaal karakter.
Kort samengevat:
Wanneer? Maandag 12 maart 2018
Waar? Schouwburg Venray
Tijd? Inloop 18.45u
Entree? 12,50 | Seizoenspashouders: geen entree