Test

Thomas Verbogt te gast in Odapark

Geplaatst op: 24 september 18

De eerste schrijver van ons jubileumjaar is Thomas Verbogt. Op zondagmorgen 30 september a.s. om 11.00 bijt hij de spits af van ons nieuwe literaire seizoen en komt hij vertellen over zijn pennenvruchten. In 2016 was hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Nederlandse Boekhandelsprijs voor zijn boek Als de winter voorbij is.

Over Thomas Verbogt
Thomas Verbogt, schrijver, columnist en schrijfdocent is op 9 december 1952 in Nijmegen geboren. Hij doorloopt het Canisiuscollege in Nijmegen en studeert vervolgens Nederlands. In 1979 verhuist hij van Nijmegen naar Arnhem waar hij 16 jaar woonachtig is, daarna vestigt hij zich in Amsterdam.De inleiding van Thomas Verbogt wordt verzorgd door Stan Verhaag.

Zijn werk
Thomas Verbogt debuteert in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien heeft hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken geschreven. Alsmede cabaretteksten, onder andere voor Nilgn Yerli. Ook schrijft hij een dagelijkse column in De Gelderlander. Met zijn oeuvre en veelzijdigheid groeit ook zijn publiek. Lange tijd is hij een zeer gewaardeerd auteur doch relatief onbekend, maar al sinds een paar jaar behoort hij tot de eredivisie van de Nederlandse literatuur, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad.

Zijn meest recente roman Hoe alles moest beginnen (2017) is enthousiast ontvangen en opnieuw een meesterproef van Verbogt. Het is een onweerstaanbaar verhaal over de liefde, de tijd, en de kracht van verbeelding. Een roman om in je hart te sluiten. Dat het ook luchtiger kan, bewijst hij met het in 2014 verschenen Wat heeft Sint voor jou gekocht, een bundel van de meest hilarische en onvergetelijke Sintverhalen van Thomas Verbogt. Het zijn verhalen die typerend zijn voor het korte werk van Verbogt: hilariteit en melancholie gaan hand in hand, verbonden door verwondering.

Als de winter voorbij is
In 2016 zit hij bij de laatste 6 kandidaten voor de Libris literatuurprijs. In het juryrapport wordt het volgende vermeld: Weinig schrijvers kunnen die weemoedigheid zo mooi verwoorden, misschien zelfs wel verklaren, als Thomas Verbogt in zijn Als de winter voorbij is. Een titel die tegelijk hoop en weemoed in zich draagt. De verteller, die ook Thomas heet, in Nijmegen opgroeit en naar Amsterdam verhuist, is aan de derde fase in zijn leven toe: net zestig geworden, zal hij eindelijk met zijn vriendin gaan samenwonen en bereidt hij zich voor op zijn laatste verhuizing. Het gaat niet om de werkelijkheid, maar om de waarheid, zei een van Thomas beste vrienden, inmiddels overleden, vaak. Daar doe ik ook niet aan, aan te veel werkelijkheid, zegt de verteller, die in deze korte, elegante roman haarscherp en betoverend weet te verwoorden wat een mensenleven vorm geeft.

Muzikale omlijsting
Op 30 september komen Roy Sharpe op de altviool en onze eigen Lucie Broeksteeg op de piano de morgen muzikaal verrijken. Zij kennen elkaar al een hele lange tijd en zijn via orkestjes van de muzikale Pater Falco met elkaars muziek in aanraking gekomen. Ze hebben vaker gezamenlijk opgetreden en zeker ook meerdere malen bij Literair Caf Venray. Op dit moment spelen ze met veel plezier samen in het Symfonieorkest Helmond Venray.

Wanneer? Zondag 30 september 2018
Waar? Odapark
Tijd? 11.00u
Entree? 12,50

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet