Test

Het verhaal van het Wapen van Venray verbeeld

Geplaatst op: 15 januari 19

Wassenaars. Een slang. Een leeuw. U vraagt zich misschien af wat deze drie elementen in het kunstwerk in de etalage u willen vertellen. Misschien ook niet, want kunst is ook iets om gewoon naar te kijken en je eigen verhaal erbij te maken.Mocht je toch nieuwsgierig zijn geworden, dan neemt Groep F je graag mee in het verhaal van het Wapen van Venray.

Wie is Groep F?
Groep F exposeert sinds vrijdag 30 november in de etalage aan het Kapelaanspad 6. De groep kunstenaars zijn (tweede jaars) studenten van de Vrije Academie voor Beeldende Kunst en Zelfontwikkeling van Frouk Riemersma. Met dit kunstwerk in deze etalage geeft Groep F voor de eerste keer haar visitekaartje af met een gezamenlijk groepskunstwerk.

Groep F wordt gevormd door: Ientje Hazewinkel, Astrid van der Laarse, Jenneke Mulder (www.atelierp68.nl), Marijke Sikking (www.atelierp68.nl), Marie Verhoeven (www.marieverhoeven.com) en Reina van der Wal.

Het kunstwerk
Dat wapen is afgeleid van het oude schependomszegel. Schepenen (bestuurders en rechters van een stad) van Venray zijn bekend sinds 1323. Voor het wapen is het oudst overgeleverde zegel van het jaar 1614 gebruikt. Op de oorspronkelijke zegel staat volgens de overlevering een klimmende leeuw. De zegel die als uitgangspunt gebruikt is voor het wapen was echter zo vervuild, dat niet goed meer te zien was of het in de voorstelling om een leeuwen- of een slangenkop ging. De slang won het en prijkt nu in volle glorie in het Wapen van Venray. En de Leeuw van Gelre moest het veld ruimen...
Het verhaal dat de leeuw verjaagd is door de slang, is door Groep F in dit etalagekunstwerk verbeeld. Zo zorgen ze ervoor dat de leeuw niet vergeten wordt en geven ze de koning van de dieren weer even wat van zijn oude glorie terug. Want ook al draagt de slang nu een kroon, de koning van de dieren wordt hij natuurlijk nooit.
Alle wassenaars (wassenaar = wassende maan) in de etalage staan voor de verschillende dorpen die samen de gemeente Venray vormen. De dorpen hebben ieder hun eigen identiteit en dat zie je in de verscheidenheid van de wassenaars terug. Daarnaast draagt de vorm van de wassenaars voor ons ook verbinding uit. Elke wassenaar kunt u zien als een brug en samen verbeelden ze dat alle dorpen van Venray in al hun verscheidenheid prachtig met elkaar verbonden zijn. Zo is een beeld ontstaan dat niet alleen het verhaal van het wapen verteld, maar ook de verbinding tussen alle dorpen visualiseert.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet