Test

Het bestuur van het Literair Caf Venray aan het woord

Geplaatst op: 05 april 18

Zoals in de vorige blog van het Literair Caf Venray aan het licht kwam, viert het Literair Caf Venray dit jaar haar 25-jarig jubileum. Op maandag 12 maart vierden ze dit in de Venrayse schouwburg. Lees en geniet!

Als bestuur hebben we er al maanden naar toe geleefd; maandag 12 maart werd het middelpunt van het jubileumjaar van Literair Caf Venray. In het voorjaar van 2017 kwamen we al brainstormend op een aantal ideen voor de viering van ons 25-jarig jubileum. Goede ideen hebben, net als goede wijn, tijd nodig om tot hun volle bloei te komen. Een aantal bestuursleden gingen aan de slag met het organiseren van de jubileumavond in maart 2018. Al snel hadden we consensus over de keuze van de schrijver, die we voor deze speciale avond wilden uitnodigen: Tommy Wieringa. Zijn toen meest recente boek De dood van Murat Idrissi werd de rode draad op deze avond. De deelnemers aan de Literaire Salon, die in november 2017 plaats vond, bespraken dit boek en de schrijver onder leiding van Emmy Rongen, docente Nederlands op het Raayland College.

Ook aan leerlingen van het Raayland College werd gevraagd om deel te nemen aan de Junior Salon, die op 7 maart jl. plaatsvond. Het werd een hele uitdaging voor Emmy om leerlingen te vinden, die in de bibliotheek wilden praten over een boek. Zelfs zon klein boekje kon hen niet daartoe vermurwen. Gelukkig waren er een 9-tal dappere meisjes die het boek lazen en onder leiding van Stan Verhaag met elkaar in gesprek gingen. Kritische opmerkingen waren niet van de lucht. Dit was ookop maandag 12 maart jl. het geval. Deze avond waren er kritische opmerkingen over de omvang en inhoud van het boek. Is het wel een roman of is het een novelle. Worden er te veel details vermeld of juist te weinig. Waarom wordt de visie van Murat niet bekend gemaakt? Is hij in het boek het lijdend voorwerp of het leidend onderwerp?

Of al deze vragen wel of niet beantwoord werden, laat ik aan de aanwezigen over. In de goed gevulde kleine zaal van de schouwburg in Venray werd er ademloos geluisterd naar Tommy Wieringa. Met zijn toelichting op De dood van Murat Idrissi en bespreking van zijn nieuwste roman De heilige Rita en af en toe wat ironie (zelfs sarcasme) had hij de zaal te pakken. Inspirerend was het woord dat ik hoorde van een voormalig wethouder van de gemeente Venray.

Samen met de wijze woorden van onze burgervader, de intro van Emmy, de soms droevige, soms vrolijke liederen van het koor A Djambo en de getoonde fotos maken dat we als bestuur terug kunnen kijken op een geslaagde avond. Ik vond het in ieder geval een toppertje. Dat veel van de aanwezigen met ons en elkaar in de mooie foyer van de schouwburg bleven napraten over wat ze gezien en gehoord hadden, voelde voor ons echt als een feestje.

Super dat zoveel mensen in Venray en omgeving een warm plekje in hun hart hebben voor Literair Caf Venray en voor literatuur.

-Marivi Claessens-

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet