Test

Een, twee, drie, vier, hoedje van....

Geplaatst op: 03 september 18

Lilian Verspaget is een kleurrijke verschijning. In haar veelal zelfgemaakte kleding is alles op elkaar afgestemd qua kleur met als finishing touch een bijpassend hoofddeksel. In september exposeert Lilian haar hoeden in de bibliotheek.

Als kind al creatief
Als jong meisje keek de uit Swalmen afkomstige Lilian al vol bewondering naar de hoedjes in etalages. Op de lagere school was ik van plan om later handwerk juf te worden, vertelt Lilian. Op 14-jarige leeftijd begon ik met zelf kleding te maken. Creativiteit loopt als een rode draad door haar leven.
Toch koos ze in eerste instantie voor een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige en werkte Lilian onder andere als bezigheidstherapeute. Naast cursussen aan de vrije academie doorliep Lilian de mode academie in Eindhoven met als specialisatie couture en hoeden. Op haar vijftigste werkte ze op het D.A.C. en gaf cursussen in textiele werkvormen.

Materiaal
Lilian gebruikt haarvilt van hazenhaar, wolvilt, gaas, sisal, stro en sinamay (een geweven materiaal van bananenplantvezel). Ideen voor ontwerpen ontstaan spontaan. Het maken van een eenvoudige hoed vergt ongeveer acht uur. Op de vraag of de afzetmarkt in Venray niet te klein is, antwoordt Lilian dat ze haar creaties vooral maakt om creatief bezig te zijn. Verkoop is niet het doel, hooguit om de onkosten terug te verdienen. Haar hele huis is inmiddels een verzameling geworden van hoedjes, kleding en de voorraad materialen. Oude materialen worden regelmatig hergebruikt. In elk mooi stofje ziet ze weer potentie voor recycling.

In de wei
In hun tuin in het buitengebied, vroeger een weiland, heeft Lilian een atelier waar ze op verzoek workshops geeft. De locatie maak ik niet bekend, zegt ze glimlachend. Anders wordt het me daar veel te druk. Op deze prettige plek kan ze in alle rust schilderen, vogeltjes uit steen maken, boetseren, wol vilten of in de tuin werken. Het is de variatie die het leuk maakt. Vervelen is een woord dat ik niet ken. Oud worden is niet saai als je zo door kunt leven als ik. Ik heb niet veel nodig om tevreden te zijn, aldus Lilian.

De hoedjes zijn de hele maand september te bewonderen in de bibliotheek. Kijk voor meer informatie op www.hoederie.nl

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet