Test

Cultuur = vrijheid

Geplaatst op: 02 oktober 18

De zomervakantie ligt alweer lang en breed achter ons, maar wat blikken wij terug op een heerlijke zomer. Onze glimlach wordt alleen maar groter, want wat er wordt steeds meer georganiseerd! Ik denk hierbij meteen aan ik krijg een heel apart gevoel van binnen, het bekende liedje. Want het geeft een fantastisch gevoel!

Zoals mijn chef vandaag zei: cultuur = vrijheid. En daar heeft hij volkomen gelijk in. Cultuur kent geen grenzen en iedereen ervaart het op zijn of haar eigen manier. Dat is ook het mooie, niets is fout alles mag. Dit is nu, maar het is in het verleden wel eens anders geweest. Deze maand is het 74 jaar geleden dat de gemeente Venray werd bevrijd uit de klauwen van de tweede wereldoorlog. In die tijd was het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je vrijuit mocht zingen, of dat je een instrument mocht bespelen. Laat staan iets als kunstvorm uitoefenen. Alles zat in een vast stramien, cultuur was een vorm van propaganda. Op kantoor hebben we het de laatste tijd veel over dit onderwerp. Het raakt ons en doet ons beseffen dat we echt gezegend mogen zijn met de huidige samenleving waarin we mogen leven. Het besef van deze vrijheid is voor ons ook een trigger om vooral ervoor te zorgen dat de gedachte aan 74 jaar geleden nooit vergeten mag worden. Vandaar dat we als opstap voor volgend jaar (75 jaar bevrijding Venray) dit jaar al stil willen staan bij de bevrijding van Venray.

Bij deze nodig ik je, ook namens het team van Cultura Venray, van harte uit om samen met ons stil te staan. Stilstaan bij wat we nu wel hebben, en wat ze toen wilden hebben, maar niet mochten. Of misschien juist wat ervoor zorgde dat de mensen toen het leven weer even zagen zitten. Wellicht dat de woorden van John Miles: 'In this world of troubles, my music pulls me through' hier uitstekend bij passen om even alles te vergeten. Je kunt je nooit voorstellen wat er toentertijd gebeurd is, maar het even wegdromen naar jouw eigen wereld met bijvoorbeeld muziek, dat is ook iets wat mij helpt vandaag de dag en met mij ook vele anderen. 18 oktober staan we met vele culturele organisaties stil bij 74 jaar bevrijd Venray, waaronder ook organisaties op muzikaal gebied. Wanneer we dan met z'n allen bij elkaar zijn, kunnen we allemaal even naar onze eigen gedachtes. Een vrijheid van nu, koester het!

 

 

 

Klik hier voor meer informatie.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet