Test

Anna Enquist te gast in Odapark

Geplaatst op: 07 maart 19

De volgende gast in het Theehuis is Anna Enquist. Op zondagmorgen 17 maart a.s. om 11.00 komt de winnares van De Debutantenprijs (1995) en De Trouw Publieksprijs (1997) vertellen over haar oeuvre en wordt ze door Victor Elfring genterviewd. Haar boeken Kwartet en Want de avond vormen de rode lijn op deze morgen.

Over Anna Enquist
Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is schrijfster, dichteres, muzikante en psychoanalytica. Ze groeit op in Delft en studeert na het gymnasium klinische psychologie in Leiden; vervolgens studeert ze piano aan het Haags conservatorium, met bijvak cello. Ze gaat psychologie doceren in Amsterdam. In 1987 begint ze haar werk als psychoanalytica en stopt ze met haar muzikale carrire. Tegelijkertijd begint ze gedichten te schrijven. In 1991 debuteert ze met de poziebundel Soldatenliederen, waarvoor ze de C. Buddingh-Prijs ontvangt. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigt ze meteen haar naam als schrijfster. Beide ambities uit haar leven, muziek en de psychoanalyse, zijn terug te vinden in haar werk als schrijfster. In juni 2017 verschijnt Een tuin in de winter, het verhaal van een jarenlange dichtersvriendschap tussen Anna Enquist en Gerrit Kouwenaar. Een aangrijpend boek der herinneringen, waarin Anna Enquist behalve over Gerrit Kouwenaar (1923-2014) terloops ook veel over zichzelf, haar (pozie)opvattingen en hebbelijkheden vertelt.

Haar werk
Na Soldatenliederen (1991) volgen Jachtscenes (1992) en Een nieuw afscheid (1994). Het verzet tegen verlies, teloorgang en verval is een centraal thema in haar gedichten. Door exact te zeggen waar het op staat en dat niet te verhullen, wordt troost gevonden n geboden voor lijden, angst en vertwijfeling. Muziek is in de pozie van Enquist een belangrijk ingredint en is dat zo mogelijk nog meer in haar romans. Het meesterstuk (1994), haar eerste roman, is geschreven op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. Met deze roman breekt ze bij het grote publiek door.
Een heel ander publiek weet ze te bereiken door de gedichten en verhalen die ze vanaf 1995 in het voetbaltijdschrift Hard Gras publiceert. Ze kijkt in die verhalen met een averechtse blik naar het voetbal. Vooral veel dingen buiten het veld hebben haar aandacht - al heeft zij zich ontwikkeld tot een oprechte fan van het zwoegvoetbal van Feyenoord.

Kwartet
Kwartet is een roman die in 2014 als een psychologische thriller wordt aangeprezen. Op de flaptekst van het boek staat dat het verhaal is gesitueerd in een nabije toekomst. Een toekomst die ons lijkt te beroven van onze laatste culturele en maatschappelijke illusies. `Muziek, dat helpt, wist Reve (een van de hoofdpersonen in het boek). De vier leden van het strijkkwartet die op gezette tijden samen musiceren weten het ook. Alle vier zijn ze op verschillende manieren beschadigd door het leven, maar in de muziek vinden ze afleiding, troost, ja soms zelfs iets van verheffing. Het boek beschrijft hoe mensen verder gaan na een immens verlies in hun leven. De troosteloosheid van de verschillende personages, de pijn die ze moeten doorstaan en de troost die ze bij elkaar vinden door het samen musiceren.

Want de avond
In 2018 verschijnt het vervolg op Kwartet, Want de avond, hierin wordt beschreven hoe het nu verder gaat met de 4 leden van het muziekensemble na de noodlottige avond, waarop hun leven voorgoed is veranderd. Een boek over hoe mensen op verschillende manieren met traumas omgaan, maar eveneens een boek over verschillende culturen en uiteraard muziek. De sfeer en cultuur in China weet Enquist mooi te vangen in haar verhaal. Herkenbaar voor wie er geweest is, interessant voor lezers die nooit eerder met China in aanraking kwamen.

Interview
Anna Enquist wordt door Victor Elfring genterviewd.

Muzikale omlijsting
Op 17 maart wordt onze schrijversmorgen verrijkt met de muzikale inbreng van Janne en Fenne. Janne is 18 jaar en speelt al vanaf haar 10e piano, waarbij ze les kreeg van Maartje Smedts. Naast het spelen van klassieke muziek begeleidt ze ook graag zichzelf en anderen. Ze treedt regelmatig op en kan haar gevoelens kwijt in de nummers die ze schrijft, zingt en speelt. Fenne is 21 jaar, heeft blokfluit en klarinet gespeeld. Bij de musicallessen ontdekte ze haar grote liefde voor zang, Auke Classens is hierbij haar docent. Jaarlijks organiseert Auke Saull at the park waar haar leerlingen een podium vinden. In 2018 deed Fenne hier aan mee en werd ze begeleid door Janne. Er ontstond een klik en vanaf dat moment maken ze regelmatig samen muziek.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Anna Enquist haar boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om op deze morgen te laten signeren.

Zondag 17 maart 2019, Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur
Entree: 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet