Test

Hanneke Hendrix te gast bij Literair Caf Venray

Geplaatst op: 06 december 21

Op zondag 12 december om 11.00 is Hanneke Hendrix onze gast bij Literair Café Venray. De bijeenkomst vindt plaats op de locatie van Bibliotheek Venray, Merseloseweg 59 te Venray. Dit was al afgesproken en ook met de huidige coronamaatregelen, kan de organisatie de lezing door laten gaan.
 
Over Hanneke Hendrix
Hanneke Hendrix is een Nederlandse schrijfster, hoorspelmaker en zij maakt podcasts. Zij studeert Writing for Performance aan de HKU en Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar debuutroman De verjaardagen (2012) wordt genomineerd voor o.a. de Academica Literatuurprijs. In 2015 ontvangt zij voor haar debuutroman de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2014. Hanneke Hendrix schrijft voor NRC Handelsblad en doceert aan de opleiding Creative Writing op de Arnhemse Kunstacademie en op de Schrijversvakschool.

Over haar werk
De verjaardagen speelt zich af in een niet nader benoemd dorp. Dit dorp is er een zoals vele, omringd door velden en bossen en met een paar winkels. Iedereen in het dorp kent elkaar en er wordt dan ook flink over elkaar geroddeld. Het boek bevat zeer veel flash for- en backwards. Hoofdpersonage is Boris, een brokkenpiloot, maar die ondanks alles op sympathie kan rekenen. Tot zijn ouders hem een geheim vertellen, dat zijn leven op de kop zet. Vanaf dat moment is het Boris ‘tegen de rest’ van de wereld. Een uitzondering hierop is zijn buurmeisje Lies, dat aan een ongeneeslijke huidaandoening lijdt, waardoor lichamelijk contact onmogelijk is.

Deze twee buitenbeentjes groeien naar elkaar toe. In 2014 verschijnt De dyslectische-hartenclub verscheen, met dialogen tussen drie vrouwen, die alle drie vanwege brandwonden in het ziekenhuis belanden en alle drie hebben redenen om niet meteen alles over hun te vertellen.

Aswoensdag
In 2018 verschijnt haar roman Aswoensdag. Ook die speelt zich af in een dorpje met de naam Sint Nazareth Aan De Woestijn. Marit, ongewenst kinderloos en bezig met de laatste ivf-poging wordt gedwongen terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp en ouderlijk huis om voor haar moeder met alzheimer te zorgen. Hanneke Hendrix neemt haar lezers mee naar het katholieke Limburg. Overtuigend brengt zij het benauwde dorp tot leven; een dorp waar iedereen elkaar kent en begluurt vanachter de vitrage. Marit ziet op tegen het beklemmende en gemaakte gezelligheid van het voormalige mijndorpje, maar vooral tegen de confrontatie met haar kille moeder, die zij sinds de dood van haar vader niet heeft gesproken.

Tegen verwachting brengt het verblijf juist rust. Zij leert anders te  kijken naar wat ze eerder verafschuwde en er groeit voor het eerst iets als een band tussen haar en haar moeder, een vrouw getekend door een rampzalige gebeurtenis, vroeger in het dorp. (Victor Elfring  zal Hanneke Hendrix met name over haar roman Aswoensdag interviewen.

Belangrijk:
Voor de lezing met Hanneke Hendrix gelden de volgende coronamaatregelen en beperkingen:
Er zijn maximaal vijftig toehoorders  bij de lezing toegestaan.
Seizoenpashouders van Literair Café Venray wordt daarom verzocht zich vóór vrijdag 10 december 2021 middels een mailtje naar secretariaat@literaircafevenray.nl voor deze lezing met Hanneke Hendrix aan te melden. Onze seizoenpashouders hebben immers weer voorrang bij het toekennen van een zitplaats. Zijn er vanaf 10 december alsnog plaatsen binnen het aantal van vijftig, beschikbaar, dan kunnen ook niet-seizoenpashouders zich met een mail naar secretariaat@literaicafevenray.nl voor deze bijeenkomst met Hanneke Hendrix aanmelden. In beide gevallen geldt: ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt.’
 
En verder even in het kort: Bij het binnenkomen is er een QR-controle en dient iedereen zijn handen te desinfecteren. Het dragen van een mondkapje is gedurende  het binnenkomen en vertrekken verplicht en er is geen garderobe en geen pauze. Bij het zitten, mag het mondkapje af.
Het binnenkomen van, naar zijn zitplaats gaan en het verlaten van de bibliotheek gebeurt via vaste looproutes. Dit geldt eveneens voor het kopen van een boek  en dit laten signeren door Hanneke Hendrix.
 
Na bovenstaande maatregelen, verwacht de organisatie dat ze zondag 12 december wederom van een interessante morgen kunnen genieten.

Foto: Lieke Romeijns 

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet