Test

Between a rock and a hard place

Geplaatst op: 05 november 21

Op vrijdagavond 19 november om 19:00 uur opent Odapark de nieuwe tentoonstelling Between a rock and a hard place. De tentoonstelling wordt geopend met een bijzondere lezing van Ignace Schops (1964, BE), misschien wel de meest gezaghebbende natuurbeschermer van Europa op dit moment. Voor zijn aanpak als directeur van Nationaal Park de Hoge Kempen won hij de Goldman Prize, de groene Nobelprijs. Sinds 2013 is hij lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore. Het succes van zijn werk is gebaseerd op het (Re)connection Model. Hij zal in zijn openingswoord ingaan op de uitdagingen om mens en natuur weer met elkaar te verbinden.

Over de tentoonstelling ‘Between a rock and a hard place’
“Ze belt niet aan, klopt niet op het raam en appt niet “komt het gelegen?” Ze dringt onaangekondigd door de kleinste kieren en gaten naar binnen en zal gebruik maken van ieder openstaand raam of ventilatierooster. We proberen haar buiten de deur te houden, maar tevergeefs: de natuur is vaker thuis dan dat wij dat zijn. Spinnen wandelen over de verre hoek van het plafond, wantsen kruipen onder de deur door, gisten borrelen in de flessen in de kelder en schimmels feesten op het fruit. Zout kristalliseert in het keukenkastje terwijl je slaapt, de suikerklontjes eroderen zachtjes mee. Het zijn voorhoedes van de oneindige stroom van vergankelijkheid en groei waar wij een leven lang in rondwaden. En hoewel schimmel en roest, groei en verval de suggestie geven van constante verandering, gebeurt er feitelijk nauwelijks iets. Dat dingen bewegen betekent niet automatisch dat er een richting is, laat staan een voor- of achteruit.” Een tentoonstelling over beweging en stilstand met werken van Charlotte Koenen, Nobuo Shimose, Mariko Kuwahara en Thomas Hütten. Van 20 november 2021 t/m 20 februari 2022

Over de kunstenaars
Charlotte Koenen (1992, NL) groeide op in België en Frankrijk. In 2014 studeerde ze af aan de Kunstacademie in Maastricht, in 2015/2016 was ze deelnemer aan de Jan van Eyck Academie. Ze woont en werkt in Maastricht. De afgelopen jaren verdiepte ze zich tijdens enkele studiereizen in traditionele Japanse architectuur.

Mariko Kuwahara (1983, JP) woont en werkt in Amsterdam. Zij visualiseert in beeld en taal de karakteristieken van verschillende sociale groepen, zoals voormalige mijnwerkers, steenverkopers en euritmie dansers. Het is voor haar van essentieel belang dat ze in het proces geleidelijk aan onderdeel uit gaat maken van de groep door hun rituelen, die vaak verloren dreigen te raken, over te nemen. Haar werk is als een performance in het dagelijks leven, waarbij ze zichzelf als een vreemdeling in een totaal onbekende omgeving plaatst. De spontane ontmoetingen die tijdens haar verkenningen ontstaan legt ze vast in de vorm van video’s, boeken en foto’s.

Nobuo Shimose (1944, JP) woont en werkt in Hagi, een stadje in het zuid-westen van Japan, waar hij in 1967 de fotostudio van zijn vader voortzette. Naast zijn werkzaamheden als commercieel fotograaf is hij altijd vrij werk blijven maken. Zo zijn de foto’s uit de hier getoonde serie ‘Kekkai’ (Barrières) het resultaat van zwerftochten door de bossen rondom Hagi in de afgelopen 20 jaar. In Japan is zijn werk meermaals bekroond en getoond bij diverse musea.

Thomas Hütten (1991, DE) woont en werkt in Maastricht. Nadat hij in 2014 afstudeerde aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design, vervolgde hij zijn studie aan LUCA School of Arts in Brussel met een Master in Fine Arts (2015). Na zijn studies nam hij deel aan verschillende tentoonstellingen en ontwikkelde ook interesse in andere vakgebieden, zoals Japanse architectuur en houtbewerking.


Voor vragen en informatie: Joep Vossebeld (curator) +31648696111 of joep.vossebeld@odapark.nl

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet