Test

Oek de jong, eerste gast Literair Caf Venray seizoen 2021-2022

Geplaatst op: 04 oktober 21

Op zondag 10 oktober a.s. verwelkomt Literair Café Venray de eerste schrijver in het nieuwe literaire seizoen. Het is Oek de Jong, (volledige naam Oebele Klaas Anne (Oek), 1952). De organisatie keert met hem ook weer terug naar onze sfeervolle en vertrouwde locatie, het Theehuis in het Odapark. Bezoekers hoeven zich vanaf nu niet meer vooraf voor deze lezing aan te melden. Iedereen is van harte welkom, maar de enige nog geldende beperking, c.q. voorwaarde is nog wel, het kunnen tonen van een geldig vaccinatiebewijs (digitale QR-code of papieren), herstelbewijs of recente negatieve corona-test (niet ouder dan 24 uur). 

Victor Elfring, zal in een vraaggesprek met Oek de Jong de persoon, schrijver, diens werk maar met name De Jongs laatste roman, Zwarte Schuur (2019) te sprake brengen. Of het mogelijk is tijdens de pauze het boek Zwarte Schuur te kopen is op dit moment, om praktische redenen, nog niet bekend. Het is natuurlijk altijd mogelijk om in de pauze een eigen, meegebracht exemplaar door Oek de Jong te laten signeren.   

Oek de Jong, zoon van voormalig staatssecretaris Klaas de Jong en Dies Windig brengt zijn jeugd door in Dokkum en Goes. Hij studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 debuteert hij in Hollands Maandblad met De onbeweeglijke Tze. Voor De hemelvaart van Massimo (1977), een bundel korte verhalen, wordt hem de Reina Prinsen Geerligsprijs toegekend. Opwaaiende zomerjurken (1979) betekent zijn grote doorbraak en wordt bekroond met de Ferdinand Bordewijk Prijs. In 1985, verschijnt Cirkel in het Gras, die in vergelijking met de  ‘Bildungsroman’, Opwaaiende zomerjurken, veeleer een ‘Ideeënroman’ is.

De periode tussen 1985 en 1995 noemt De Jong  zelf een ‘donkere tijd’. Hij geeft gastcolleges aan de universiteit van Amsterdam, Leiden en Berlijn. Verder geeft hij les in het prozaschrijven (onder meer aan Joost Zwagerman en Marcel Möring) en doet hij vrijwilligerswerk met geestelijk gehandicapten.

In 1993 verschijnt De inktvis, een bundel novellen, die bij critici en recensenten weinig weerklank vindt. Het essay Niet-handelen, niet-weten, waarin Oek de Jong zijn verhalen nader verklaart, wordt opgenomen in Een man die in de toekomst springt, (essays en reisverhalen geschreven tussen 1995 en 1997). Hiermee wint hij in 1998 de Busken Huetprijs.

De roman Hokwerda's kind (2002) brengt Oek de Jong terug in de belangstelling en hij wordt hiermee genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil. In 2012 verschijnt zijn verhalenbundel Brief aan een jonge Atlas, met autografische verhalen uit het begin van zijn schrijverschap. In 2021 verschijnt nog Pier en oceaan, waaraan hij ruim acht jaar gewerkt heeft en die Oek de Jong zelf zijn ‘magnum opus’ noemt. Hiervoor ontvangt hij de F. Bordewijk-prijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs en de Gouden Uil 2013.

In 2019 verschijnt Zwarte Schuur. Dit is het verhaal van een leven, dat door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. Een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen, die de hoofdpersoon Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde.

De entree voor deze lezing is voor onze seizoenpashouders gratis en voor niet-pashouders € 12,50. (pinnen is helaas niet mogelijk). De organisatie hoopt op zondag 10 oktober om 11.00 uur weer heel veel literatuurliefhebbers in het Theehuis van het Odapark te mogen begroeten, en nogmaals, vergeet vooral niet jouw vaccinatiebewijs, corona-herstelbewijs  of recente negatieve coronatest mee te nemen.     

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet