Test

Landelijk inluiden Open Monumentendag op 11 september 2021

Geplaatst op: 02 september 21

Dit jaar heeft de Nederlandse Stichting Open Monumentendag in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en Vlaamse Beiaardiers Vereniging het initiatief genomen om te komen tot een landelijke ‘inluidactie van Open Monumentendag’.  De vaste beiaardier van de Grote Kerk, Rosemarie Seuntiëns  zal zaterdag 11 september van 15:15 tot 16:15 uur het carillon van de Sint Petrusbandenkerk bespelen. Zoek een plaatsje in het stadspark en kom luisteren. Het carillon, bestaande uit vijftig klokken, geldt als een van de mooist klinkende carillons in Europa. Het beklimmen van toren is wegens de bouwwerkzaamheden helaas nog niet mogelijk. De Sint Petrus Bandenkerk is open voor bezichtiging van 14:00 – 16:00 uur.

In Nederland wordt in het tweede weekend van september de Open Monumentendag (OMD) voor de 35ste keer gehouden. Frankrijk sloot voor de eerste keer aan in 1984. Het comité voor Cultureel Erfgoed van de Raad van Europa organiseerde in 1989 een internationale bijeenkomst die uiteindelijk leidde tot de eerste ‘European Heritage Days’  (Europese erfgoeddagen) in 1991. Hieraan namen elf landen deel. Inmiddels hebben vijftig landen de Europese Culturele Conventie ondertekend en zijn aangesloten bij de ‘Europese erfgoeddagen’. De Nederlandse Stichting Open Monumentendag heeft bij oprichting van de deze Europese erfgoed organisatie een belangrijke rol gespeeld.

Tijdens de BankGiro Loterij - Open Monumentendag 2021 staat ‘inclusie’ centraal. Samen  verantwoordelijk zijn voor het behoud van ons cultureel erfgoed. De vertaling van dit thema naar de open monumentendag slogan is Mijn monument is jouw monument’.  Met dit thema  sluiten we aan bij de Europese erfgoeddagen. We hopen hiermee een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek aan de Open Monumentendag te promoten.

Foto: Bonth van Hulten 

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet