Test

Open Monumentendag in Venray

Geplaatst op: 31 augustus 21

Mijn monument is jouw monument’ is het motto van de Open Monumentendag die in Venray op zaterdag 11 september door de Stichting Venray Monumentaal (SVM) georganiseerd wordt in het Annapark,  destijds het terrein van de psychiatrische instelling voor de verpleging van vrouwen.   

De kapel van het Annapark wordt ingericht als ontvangstruimte en vanaf 10:45 uur bent u van harte welkom en staat de koffie klaar. Alleen al om de muurschilderingen te bekijken is het de moeite waard om naar binnen te lopen. De toegang is gratis. Om 11:00 uur begint eerste lezing van de heer Harry Frencken. Hij vertelt over de ontwikkelingen van de psychiatrie en hoe het dagelijks leven zich de afgelopen honderd jaar op Sint Anna heeft afgespeeld.

Aansluitend zal de projectleider restauratie, de heer Geoffrey van den Berg van Aannemersbedrijf de Bonth van Hulten b.v., laten zien en vertellen over de restauraties van het hoofdgebouw en paviljoen Sint Eugène. Met de bouw werd gestart in 1908 en op 19 juni 1911 werd de eerste fase van het Sint Annagesticht officieel geopend. Behalve het hoofdgebouw met kapel, klooster en keukens waren elf paviljoens gereed. Ook het lijkenhuis, een gebouw voor patiënten met besmettelijke ziekten, een machinegebouw, washuis, pomphuis en werkhuis evenals de modelboerderij, twee doktersvilla’s en twee werkmanswoningen waren klaar.

Vervolgens wordt de open monumentendag officieel voor geopend verklaard en kunnen de rondleidingen van start gaan.

Tijdens de open monumentendag worden de bouwtechnische werkzaamheden van het hoofdgebouw en paviljoen Sint Eugène uitgelegd. Afhankelijk van de voortgang van de bouw, kunnen deze panden in kleine groepjes onder leiding van een gids van het aannemersbedrijf, op locatie bekeken worden.

Niet alleen voor de gebouwen, maar ook voor de flora en fauna van het Annapark zijn gekwalificeerde gidsen aanwezig die boeiend vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het park met de stuifduinen, de monumentale lanen en de verder nog aanwezige monumenten.

De rondleidingen door het park duren ongeveer een uur en gaan van start na de openingshandeling. Dit zal rond 12:15 – 12:30 uur zijn. Vertrek vanaf de uitgang van de kapel, waar ook op een bord  zal worden aangegeven hoe laat de volgende rondleiding begint.

Foto: De Bonth van Hulten 

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet