Test

Venrayse boodschappen

Geplaatst op: 30 maart 21

Wie deed de boodschappen voor Het Laatste Avondmaal? Maria? Zou ze ook een boodschappenbriefje hebben gemaakt?

Odapark Venray organiseert van 3 april tot en met 1 juni de kunstmanifestatie Het Laatste Avondmaal. Die bestaat uit een aantal ‘kijkvensters’ op diverse locaties in het centrum van Venray. Een van de deelnemers is Horstenaar Wim Moorman. Zijn bijdrage in de etalage van Schoolstraat 26 (voormalig pand Primera) gaat over boodschappenbriefjes.  

Boodschappenbriefjes zijn van (bijna) alle tijden. Maar gaan ze ook het digitale tijdperk overleven? Dat is de vraag. Daarom brengt Wim nu alvast een eerbetoon aan het boodschappenbriefje. Meer in het bijzonder aan het Venrayse boodschappenbriefje. In de etalage van Schoolstraat 26 is tot en met 1 juni een wekelijks wisselende keur aan Venrayse boodschappenbriefjes te zien. Onder het motto ‘Toon me uw boodschappenbriefje en ik zeg u wie u bent’ voorziet Wim de briefjes van zijn interpretaties en commentaar. Ook doet hij gedurende de expositie onderzoek naar het Venrayse boodschappenbriefje. Hoe multiculti is dat bijvoorbeeld? En weerspiegelt de vegantrend zich in het Venrayse boodschappenbriefje? Leeft het Venrayse dialect nog op het Venrayse boodschappenbriefje? Klopt de veronderstelling dat bier en wijn de meest voorkomende producten op boodschappenbriefjes zijn? Bestaan er ook boodschappenbriefjes die wél leesbaar zijn? Dit alles zal uiteindelijk eind mei leiden tot een typologie van het Venrayse boodschappenbriefje.

De afgelopen tijd heeft Wim al een behoorlijke collectie Venrayse boodschappenbriefjes opgebouwd. Maar hoe meer briefjes, hoe betrouwbaarder de resultaten van zijn onderzoek en hoe diepgravender zijn typologie zullen zijn. Daarom heeft hij in vier Venrayse supermarkten (Albert Heijn, Jan Linders, Jumbo Brukske en Jumbo De Bleek) een ‘Boodschappenbriefjesbrievenbus’ geplaatst. Venraynaren worden van harte uitgenodigd daarin anoniem hun boodschappenbriefjes te deponeren. Dat kunnen ze eveneens in de tot boodschappenbriefjesbrievenbus omgetoverde brievenbus van Schoolstraat 26.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet