Test

Het laatste avondmaal

Geplaatst op: 24 maart 21

Iets alledaags als ‘samen eten’ blijkt plots niet meer vanzelfsprekend. Wanneer zaten wij voor het laatst samen met familie of vrienden aan tafel? Wie van ons vermoedde toen dat het voor lange tijd de laatste keer zou zijn?

Het bekendste laatste diner uit de afgelopen tweeduizend jaar is ongetwijfeld ‘Het Laatste Avondmaal’. Een vriendenclub die samen aan tafel zit, de meesten van hen hebben geen idee van het onheil dat wacht. Jezus kondigt niet alleen zijn dood aan, maar ook dat een van de tafelgenoten hem zal verraden. De maaltijd werd een symbool voor verraad en lijden, maar ook voor vriendschap en het nieuwe begin.

Het Laatste Avondmaal behoort tot een van de belangrijkste religieuze voorstellingen in de westerse kunst. Wereldberoemd is de versie van Leonardo da Vinci (1452-1519) in een klooster te Milaan. De oudst gekende afbeeldingen dateren al uit de zesde eeuw. Door de ontkerkelijking zoeken kunstenaars naar nieuwe interpretaties, waarbij ze het oude verhaal verbinden aan een persoonlijke gebeurtenis of een eigen stijl. De monumentale beeldengroep van kunstenaar Linda Verkaaik, die sinds 2003 in de zandverstuiving van het Odapark staat, is hier een voorbeeld van.

Gast-curator Ben van Kollenburg verzamelde een aantal hedendaagse interpretaties van het Laatste Avondmaal: een tafel met alleen maar Judassen of een stel gieren die een feestdis komen verstoren. Maar ook het laatste ontbijt van de dochter voordat ze definitief het ouderlijk huis verlaat of een verzameling keukenapparaten die tevergeefs in de kast staat, wachtend op de eerstvolgende keer dat onze vrienden weer komen eten. Odapark nodigt u aan tafel voor een wandeling langs twaalf kijkvensters in Venray, die laat zien hoe een etentje van een groep vrienden eeuwen later nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Meer weten? Joep Vossebeld: 0648696111, of joep.vossebeld@odapark.nl

 

Kunstenaars:
Bert Staal & Matty Christensen, Birgitta Sundström Jansdotter, De Vrienden van Job (Rinke Nijburg & Wout Herfkens), Greta Alfaro, Har van der Put, Ignace Schretlen, Linda Verkaaik, Maria Kapteijns, Matijs van de Kerkhof, Meg Mercx, Stijn Peeters, Vincent Bijleveld, Wim Moorman

Organisatie:
Ben van Kollenburg & Joep Vossebeld

Partners:                                            
Cultura Venray, De Beejekurf, Venrays Museum, Rabobank Noord-Limburg, Zebra Fotostudio’s

Mede mogelijk gemaakt door:  
Gemeente Venray, Provincie Limburg, Kickstart Cultuurfonds en de vrienden & sponsoren van Odapark

Met dank aan:                                 
Boek & Offermans Makelaars, Suyderland Venrode BV, Camps Events, Martin Manders, Sanne Aben, Wim Moorman, Ignace Schretlen en alle vrijwilligers van Odapark

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet