Test

Kunstnaarcafe 6: (Un)fair practice in de creatieve sector

Geplaatst op: 05 februari 20

Kunstnaarcafé 6: (Un)fair practice in de creatieve sector 

Het Kunstnaarcafé is een reeks aan lezingen, georganiseerd door Cultura Venray en Odapark, waarbij het publiek kan kennismaken met de inhoudelijkheid van kunst en het belang ervan voor de samenleving in het algemeen en de mens zelf in het bijzonder.

Hoe blijf je als beeldend kunstenaar, fotograaf, filmer, muzikant of dichter overeind in deze wereld die van concurrentie aan elkaar hangt? Hoe bepaal je wat je product waard is? Waarom wordt vaak beknibbeld op de kosten van kunstuitingen? Kan en moet autonoom werk worden betaald? Als er sprake is van onderbetaling van beeldend kunstenaars, fotografen, filmers, muzikanten, dichters en noem maar op, wat is dan de oorzaak? En hoe los je het op?
Zomaar wat vragen die op woensdagavond 5 februari ter sprake kwamen tijdens het minisymposium (Un)fair practice in de creatieve sector in OJC Niks.
Beeldend kunstenaar Natascha Waeyen opende de avond met een korte presentatie van haar project ‘Voor een visitekaartje op de eerste rij’. Hiermee vroeg ze op een creatieve manier aandacht voor onderbetaling van cultuurmakers. Vervolgens was het woord aan Erik van Maarschalkerwaard, beeldend kunstenaar en bestuurslid van de vakgroep Beeldend van de Kunstenbond. Eerder dit jaar publiceerde de Kunstenbond een brochure over structurele onderwaardering in de culturele en creatieve sector.
Na deze inleidingen volgde een paneldiscussie over (onder)betaling in de creatieve sector. De discussie stond onder leiding van Ans Gielen-van Bommel. Het panel bestond uit Tony Knoop (docent iArts Maastricht) Leon Litjens (voormalig wethouder gemeente Horst aan de Maas), Roel Sanders (projectleider educatie Odapark Venray), Merel Theloesen (beleidsadviseur cultuur bij Provincie Limburg) en Joery Wilbers (directeur ECI Cultuurfabriek Roermond). Ook het aanwezige publiek werd nadrukkelijk uitgenodigd deel te nemen aan de discussie.
Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet