Test

Kunstnaarcafe 4: Gert Biesta

Geplaatst op: 26 juni 19

Kunstnaarcafé 4: Gert Biesta over 'Door kunst onderwezen willen worden'

Het Kunstnaarcafé is een reeks aan lezingen, georganiseerd door Cultura Venray en Odapark, waarbij het publiek kan kennismaken met de inhoudelijkheid van kunst en het belang ervan voor de samenleving in het algemeen en de mens zelf in het bijzonder.

Onderwijspedagoog Gert Biesta studeerde na een carrière als docent natuurkunde in het gezondheidszorgonderwijs pedagogiek en filosofie en was vervolgens werkzaam aan universiteiten in Nederland, Engeland, Schotland en Luxemburg. Hij publiceert over de theorie van opvoeding en onderwijs, de methodologie van sociaalwetenschappelijk onderzoek, democratie en burgerschap, curriculumtheorie en -beleid, en de opleiding van leraren.
De avond in het Odapark stond in het teken staan van het boek 'Door kunst onderwezen willen worden'. Gert Biesta presenteert in dit boek een nieuwe benadering van hedendaagse kunsteducatie door te laten zien welke unieke mogelijkheden de kunsten bieden om in dialoog te zijn met de omringende wereld. Deze benadering van kunsteducatie gaat uit van onderwijzen als een proces van tonen, waarbij de docent aan de leerling laat zien wat er in de wereld goed, belangrijk of betekenisvol kan zijn om aandacht aan te besteden. Aan de hand van de ‘Aktion’ uit 1965 van Joseph Beuys, Hoe men afbeeldingen uitlegt aan een dode haas, waarvan veel afbeeldingen in dit boek zijn opgenomen, maakt Biesta duidelijk hoe dit proces werkt.
Terug naar overzicht
© 2025
Created by LR Internet