Test

Bijzonder concert in Grote Kerk Venray

Geplaatst op: 28 juli 20

In een wereld waar tegenstellingen lijken te groeien vindt er een bijzonder concert plaats in de Grote Kerk te Venray op donderdag 30 juli, waarin culturen uit Oost en West elkaar muzikaal ontmoeten.

Anass Habib (1980) groeide op in Fez, de op een na grootste stad van Marokko. Op elfjarige leeftijd ontdekte hij een cassettebandje van zijn favoriete zangeres, de Libanese Fairuz, met daarop traditionele liederen voor Goede Vrijdag, Pasen en Kerstmis, gezongen in het Aramees. "Het klonk heel puur en diep", vertelt hij, "en opende mijn verbeelding voor een droomwereld waarin niets anders dan schoonheid, liefde en vrede bestaat. Ik had geen idee wat er gezongen werd of wat voor taal het was, maar ik werd verliefd op de diepte en spiritualiteit van de klanken." Als jongeman verdiepte Habib zich in Syrië en Libanon in dit bijzondere vroegchristelijke repertoire. "Het is een fantastisch onderdeel van het menselijk erfgoed, en verdient het om te worden bewaard en herontdekt door een groot publiek." Hij dompelt mensen graag onder in de vroegchristelijke gezangen uit het Midden-Oosten. Habib zingt liturgische gezangen uit o.a. het Arabisch, Aramees en Oudgrieks.

"Sommige Byzantijnse melodieën zijn geschreven in de notatie van vóór het gregoriaans, dus ik vermoed dat ze - net als het gregoriaans - verwant zijn aan hoe de vroegste christenen zongen. De rest is allemaal mondeling overgeleverd, en dus geleidelijk veranderd en beïnvloed door andere culturen en manieren van zingen. Het is een levende traditie, met melodieën die nog steeds in talloze kerken worden gezongen. Een verschil met de westerse muziek is de afschaffing van micro-intervallen (kleinere afstanden tussen de tonen) in de gregoriaanse zang. Misschien omdat polyfonie zo belangrijk is in het Westen: het is heel moeilijk om polyfone melodieën te componeren met micro-intervallen. Een ander verschil is dat in de westerse katholieke kerkmuziek, vooral in het gregoriaans, geen ruimte bestaat voor improvisatie. Een belangrijke overeenkomst is de melismatische manier van zingen (het zingen van meerdere noten op één lettergreep), en de sterke relatie tussen melodie en tekst: het idee dat wanneer je een gebed opzegt, je één keer bidt, maar wanneer je een gebed zingt, je tweemaal bidt. Ik probeer mijn gaven in te zetten om de wereld tot een betere plek te maken. Ik houd van spiritualiteit en puurheid, en praktiseer de dingen die ik in de meeste religies waardeer, zoals de werken van barmhartigheid. Alle mensen en dieren zouden waardig behandeld moeten worden, en we zouden goed moeten zorgen voor de schepping".

Het concert van Anass Habib, samen met organist Jo Louppen en de gregoriaanszangers Hans Heykers en Ed Smeets vindt aanstaande donderdag plaats in de Grote Kerk te Venray om 19 uur. Toegang is enkel mogelijk na aanmelding concert@petrusbandenkerkvenray.nl.

 

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet