Test

Franca Treur te gast in Odapark

Geplaatst op: 03 maart 20

Onze volgende gast in het Theehuis is Franca Treur. Op zondagmorgen 15 maart a.s. om 11.00 komt de schrijfster vertellen over wat de rol van haar eigen leven in haar roman Hoor nu mijn stem zou kunnen zijn.

Over Franca Treur
Franca Treur is op 23 juni 1979 geboren in Meliskerke en woont momenteel in Amsterdam. Treur groeit op in een boerderij op het Walcherse platteland in een bevindelijk gereformeerd gezin. Na haar middelbare schooltijd verhuist ze naar de Randstad, waar ze aan de Universiteit Leiden Nederlands en  Literatuur Wetenschap studeert. In Leiden wordt ze lid van de reformatorische studentenvereniging Panoplia. Tijdens haar studie komt ze in aanraking met verhalen uit de Griekse en Romeinse mythologie en de veronderstelde overeenkomsten tussen deze verhalen en de verhalen uit de Bijbel. Ook neemt zij kennis van de Schriftkritiek. Hierdoor neemt ze uiteindelijk afstand van haar geloof.

Over haar werk
Verhalen vormen de leidraad in het leven van Treur. Alles draait volgens haar om verhalen: de Bijbelverhalen uit de cultuur waarin ze opgroeide, maar ook verhalen over familieleden of mensen in het dorp. Ze zegt zelf:  "Ik ben bijna geneigd om te zeggen dat het een soort kern vormt van wat een familie is, wat een familie met elkaar deelt, ook omdat je die verhalen vertelt als je met elkaar bent, aan tafel, bij de koffie. Ik vind dat zoiets moois." De kracht van verhalen is dan ook een belangrijk thema in haar debuutroman Dorsvloer vol confetti (2009). Met dit boek wint Franca Treur in 2010 de Selexyz-debuutprijs.

Haar zeer sterke debuut doet veel stof opwaaien, het Reformatorisch Dagblad meldt in november 2009 “Daarmee houdt ”Dorsvloer vol confetti” reformatorische lezers in het voorbijgaan een spiegel voor: zie je alleen de buitenkant van het geloofsleven of heb je ook een vermoeden van het wezen? Weet je wat het is om in God te geloven, om Jezus Christus lief te hebben? Of bestaat je houvast, net als voor Katelijne, alleen uit verhalen en tradities om de angst te bezweren?” Stof tot nadenken voor degenen die haar boek lezen.

Hoor nu mijn stem
Na het lezen van Hoor nu mijn stem kunnen bovenstaande vragen weer gesteld worden. De hoofdpersoon is nu niet Katelijne van 12, maar de volwassen Gina. Gina, toen nog Ina, verliest als peuter haar ouders en wordt door haar strenggelovige opa en zijn zussen opgevoed. Ze gaat studeren in Leiden en wordt een succesvol radio-interviewster Gina, met de radio als een medium om haar stem in heel Nederland te laten horen. Dan wordt ze teruggeroepen naar haar ernstig zieke tante. Hoe gaat Gina hiermee om ? Kan ze nog Gina blijven of wordt ze weer Ina ? Op 15 maart zal Franca wellicht deze en andere vragen voor ons beantwoorden.

Deze roman, die in oktober 2017 uitkwam, waarin het geloof en emancipatie een grote rol spelen, werd door  NRC Handelsblad  genomineerd als het beste boek van 2017 en won ook de Zeeuwse boekenprijs.

Inleiding
De inleiding van Franca Treur wordt door Stan Verhaag verzorgd.

Muzikale omlijsting
Omdat we de muziek bij onze vorige bijeenkomsten wel gemist hebben, komt Het Rossini Trio dat gemis teniet doen. Het trio bestaat uit Ria van Gessel – fluit, Jan Brans – klarinet, en Cees Jacobs – fagot. Zij spelen naast originele werken voor deze bezetting ook eigen arrangementen. Zo werd in Waalre op een benefietavond voor asielkinderen met veel succes een eigen bewerking uitgevoerd van ‘Vijf korte stukken’ van Dmitri Sjostakovitsj.  

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Franca Treur haar boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om die op deze morgen te laten signeren.

 

Zondag 15 maart 2020, Theehuis, Odapark, Merseloseweg 117 aanvang 11.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet