Test

Mexicaanse beelden in de etalage van de Wereldwinkel

Geplaatst op: 19 november 19

Vanaf dit moment zijn er Mexicaanse beelden te zien in de etalage van de Wereldwinkel. In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie expressieve beelden te maken. Etta is  een Italiaanse ontwerpster en Roberto, Mexicaan en specialist in het werken met klei. Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een werkplaats waar 10 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Het is een rustige werkplek met veel licht, ruimte, goede ventilatie.

De werknemers zijn veelal vrouwen die weinig kansen op de arbeidsmarkt hebben en intern opgeleid worden. Zij verdienen met dit werk een leefbaar loon. De grondstof voor de beelden is lokale klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.

Alex en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren ze het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het prototype worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moet de klei minimaal een  halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld wordt een beeld uit twee of meerdere mallen gemaakt. Niet iedere werknemer is in staat op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar één modelleur beschikbaar.

Voordat het beeld in de oven kan moet het beeld gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden de beelden gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde het bakken in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het bakproces milieuvriendelijker.

Na het bakken wordt er een dunne laag pasta aangebracht om de poriën te sluiten en gladgeschuurd om de oppervlakte egaal te maken. Hierover komt een grondlaag van olieverf die 3 dagen moet drogen voordat men verder kan werken. De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling en karakter.

Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen. Alles Fair Trade en dus bij uitstek geschikt om via de Wereldwinkel, de Fair Trade Cadeauwinkel verkocht te worden. Deze unieke beelden worden bij voorkeur niet buiten geplaatst en zijn niet vorstbestendig.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet