Test

Literair Caf Venray ontvangt de Vlaamse schrijver Koen Peeters

Geplaatst op: 06 mei 19

De laatste gast van Literair Café Venray in het seizoen 2018-2019 in het Theehuis van het Oda-park   is de Vlaamse schrijver Koen Peeters. Deze schrijversbijeenkomst vindt, niet zoals normaliter op zondagmorgen plaats, maar op donderdagavond 16 mei om 20.00 uur.

Koen Peeters in 1959 in het Belgische Turnhout geboren is een van de vijf zonen van de Belgische volksvertegenwoordiger Renaat Peeters. Hij studeert Communicatiewetenschappen aan de K.U. te Leuven, aangevuld met een postgraduaat, Sociale en Culturele Antropologie. Hij debuteert in 1988 met ‘Conversaties met K.‘, maar blijft gewoon werken. In 1995 treedt hij in dienst bij de CERA-Bank en bekleedt daar diverse functies. In januari 2018 besluit Koen Peeters voltijdsschrijver te worden.
Hij schrijft naast zijn baan liefst elf romans, een poëziebundel, verhalen en teksten. Zijn stijl wordt omschreven als ‘zakelijk en eenvoudig, maar met spitsvondige humor en ironie’. Hij schrijft over alledaagse onderwerpen en gebeurtenissen. Zijn boeken lezen vlot en bevatten een intelligente gelaagdheid en symboliek. Koen Peeters is een verteller met een goed verhaal en laat ook ruimte  aan de lezer voor eigen reflecties. Boeken hoeven niet uitgelegd te worden: “De lezer is ook een kunstenaar, hij maakt samen met de schrijver een boek.”

Peeters’ antropologische studie over en interesses en fascinatie voor vreemde culturen vormen de rode draad in zijn werk. Elk boek is een studie van de mens in al zijn aspecten. “Als je ver van huis gaat, in een andere omgeving, en je kijkt vanuit een ander perspectief naar jezelf, dan kan  je hierdoor jezelf beter gaan begrijpen.” Dit kan een boek óók voor een lezer doen: In een nieuwe wereld stappen, met een ander paar ogen gaan kijken, en hierdoor dan ook weer meer van jezelf ontdekken. Literatuur als antropologie.”
In zijn debuut, ‘Conversaties met K.’ (1988), introduceert Peeters de schrijver Robert Marchand en de “hooggeplaatste K.” door middel van  een aantal anekdotes over bijzondere ontmoetingen en bezoeken in België. In nog twee boeken is Marchand de hoofdrolspeler. In ‘Bezoek onze kelders’ (1991) gebruikt hij zijn eigen verzamelwoede, van het koningshuis, filatelie, Belgisch-Congo en Expo ‘58, als uitgangspunt. In 1995 krijgt hij de AT&T Literatuurprijs voor ‘De postbode’. Een boek vol humor, waarin Peeters tegelijk de eventuele zinloosheid van het bestaan aanstipt.

Grote Europese Roman’ (2007) met de 36 Europese hoofdsteden als decor, is een “wonderlijke en grillige Europese legpuzzel, een literair Monopoly. Met ‘De bloemen’, een Kempische familiegeschiedenis blijft Peeters dichter bij huis en wint hij de F. Bordewijk-prijs in 2010. De jury: “Een boek, dat zorgvuldig balanceert tussen ingehouden weemoed en scherpe observaties.”. De roman ‘Duizend heuvels’ (2012) gaat over de betoveringen van Rwanda en wint de E. Du Perron-prijs.
Voor de ‘De mensengenezer’ ontvangt Koen Peeters in 2017 de ECI-Literatuurprijs. De jury oordeelt: “Een helder geschreven boek, dat het anekdotische overstijgt, raakt aan het onzegbare en ons leert, dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.”  Het boek gaat over de jonge Remi, die zich al in zijn jeugd ‘mensengenezer’ voelt. Om mensen te genezen als ze somber, eenzaam of verward zijn, als ze zichzelf vernielen met verkeerde, neerslachtige gedachten. Hij treedt in bij de Jezuïeten en hoort daar verhalen over Congo, de voormalige Belgische kolonie. Als antropoloog gaat hij de Congolese rouwrituelen bestuderen. Dit boek raakt de vraag of de mens een zinloze dood sterft of een faustisch wezen is, dat iets aan zijn leven kan maken. Peeters geeft geen eenduidig  antwoord op: Is de mens vrij of gebonden? Deze existentiële vraag, die grote schrijvers als Dostojewski en Sartre eerder stelden, is zo groot, dat latere generaties schrijvers zich daar niet meer aan waagden. Tot Koen Peeters, die durft  de vraag weer eens aan de orde te stellen ……… Peeters zal tijdens deze bijeenkomst hoofdzakelijk vertellen over en uw aandacht vragen voor zijn nieuwste roman ‘De mensengenezer’. Hij zal met een ‘diamontage’ foto’s tonen, die hij maakte tijdens en voor zijn literair onderzoek voor ‘De mensengenezer’ in de Westhoek en Congo.

Voor een passende muzikale omlijsting zorgen deze avond Dana & Free, Danielle de Kleijn (zang) en Freek Althuizen (gitarist en zang). Zij vormen een duo in de stijl van “akoestische top 40 muziek “. Met hun tweestemmige zang en begeleiden gitaarspel brengen ze de mooiste liedjes ten gehore en bereiken daarmee een gezellige sfeer en een luisterend publiek. (www.danaenfreek.nl)

Deze bijeenkomst met Koen Peeters in het Theehuis van het Odapark, Merseloseweg 117 in Venray  vindt dus plaats op donderdagavond 16 mei 2019 en begint om 20.00 uur. De entree is voor seizoenpashouders van Literair Café Venray gratis en voor andere literatuurliefhebbers € 12,50. (www.literaircafevenray.nl)

Jan Pieter Thijssen

Terug naar overzicht
© 2025
Created by LR Internet