Test

Voor cultuur is geld nodig: drietal successen

Geplaatst op: 28 november 16

Het geld is er wel, maar waar en hoe vind je het? In onze kennismaking met het culturele veld is wel duidelijk geworden dat veel activiteiten afhangen van de beschikbaarheid van financiële middelen. Natuurlijk zijn subsidie en contributies belangrijke bronnen voor verenigingen maar soms is er meer nodig. De vraag is dan: waar en hoe vind je de gevraagde middelen.

Als Cultura Venray denken we samen met deskundige partners een rol van betekenis te kunnen vervullen voor het culturele veld in Venray. Het doel is om beschikbare kennis op het vlak van onder andere subsidie, sponsoring en crowdfunding meer toegankelijk te maken. We zijn bezig om dit nader uit te werken, zodat iedereen er uiteindelijk een voordeel uit haalt.

We kunnen al een drietal successen melden:

  • Advies over crowdfunding voor theaterproductie Beestenboel
  • Advies financiering voor dansschool Soul Community
  • Programma-ondersteuning Jongerencentrum The B

1. Advies over Crowdfunding voor theaterproductie Beestenboel

Ars Musica uit Venray is een ambitieuze groep zangers en zangeressen die onder leiding van Jos Ardts haar eigen muzikale grenzen verlegt. Op zaterdag 13 mei 2017 presenteert Ars Musica de voorstelling Beestenboel in de schouwburg van Venray. In Beestenboel gaat Snorrepoes op een avond op stap en raakt zo verzeild in een muzikaal avontuurlijke reis. Ars Musica brengt deze sprankelende show samen met zang en dans door kinderen van Kunstencentrum Jerusalem, solisten, slagwerk, popmusici en andere creatieve cultuurliefhebbers.

Om de voorstelling te laten slagen is Ars Musica op zoek naar zowel zangers als financiële middelen. Cultura Venray gaat Ars Musica de komende maanden concreet ondersteunen met het opzetten en uitvoeren van een crowdfundactie. Deze actie gaat een belangrijk aandeel vormen in de begroting voor Beestenboel.

2. Advies financiering voor dansschool Soul Community

Wil jij leuke en leerzame danslessen? Kom dan dansen bij dansschool Soul Community!
Soul Community is gespecialiseerd in African dance, Dancehall, High Heels en diverse Street Dance Stijlen zoals Robot, Locking, Popping, Hiphop, House, Breakdance en Waacking.

De dansschool staat onder leiding van Ricardo Hendriks uit Venray en zijn verloofde Izelina Sousa uit Rotterdam. Samen hebben zij 20 jaar professionele danservaring achter de rug. Ricardo is afgestudeerd als Urban dans artiest en Izelina als All Round dans artiest. Soul Community is in september 2015 gestart en heeft inmiddels meer dan 50 leerlingen.
Om door te groeien om te kunnen voldoen aan de vraag is het belangrijk dat Soul Community over een eigen locatie beschikt. Dit betekent dat er geïnvesteerd moet worden en dat een lening noodzakelijk is. In oktober 2016 vonden de eerste contacten plaats tussen Soul Community en Cultura Venray. Door goed mee te denken en te schakelen naar de juiste contacten wordt begin december de aanvraag van de crowdfundlening van Soul Community gepubliceerd bij 'Geld voor Elkaar', een van de grootste crowdfundplatformen van Nederland.


3. Programma-ondersteuning Jongerencentrum The B

Jongerencentrum The B opende ruim 2 jaar geleden haar deuren. Het doel was dat Venrayse jongeren weer een eigen dak boven hun hoofd kregen. Het motto wat het jongerencentrum nastreeft is 'voor en door jongeren' talenten ontplooien en Venrayse jongeren de mogelijkheid bieden om zelf grote en kleine activiteiten organiseren. Zo kunnen jongeren in Venray en omstreken op stap.
De afgelopen 2,5 jaar is gebleken dat het zelfstandig en succesvol laten functioneren van The B meer moeite kost dan in eerste instantie verwacht. Het goede nieuws is dat het afgelopen half jaar een sterke ontwikkeling doormaakt naar een breed en zelfstandig jongerencentrum. Er is een breder en diverser programma-aanbod voor de tweede helft van 2016 ontwikkeld. Hiervoor zijn vooral vrijwilligers maar ook enkele professionals nodig die het bestuur van The B gaan ondersteunen.

De afgelopen maanden is meerdere keren gesproken met zowel de gemeente Venray als het bestuur van The B over wat er mogelijk is op het vlak van programma-ondersteuning en hoe dit concreet gemaakt zou kunnen worden. Als Cultura Venray hebben we intensief meegedacht hierover wat geleid heeft tot de volgende oplossing. Met ingang van 21 november zijn Millanie Reynders en Chiel Schutte voor twee dagen per week in dienst bij Jongerencentrum The B.  Doelen zijn onder andere de wekelijkse programmering te versterken, vrijwilligers en stagiairs te begeleiden, de evenementen beter te promoten en de relaties met bijvoorbeeld het Raayland College te versterken. Ook gaan Millanie en Chiel een rol spelen in het opstellen van een meerjarig beleidsplan vanaf 2018. Voorlopig kan The B verder op een ingeslagen goede weg!

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet