Op zondag 20 januari vindt de 26e uitreiking van de prijzen van de Raadselige Roos plaats. Jan Thijssen (Literair Café Venray & Raadselige Roos) vertelt: 

De juryberaden zijn achter de rug. De genomineerden van de zesentwintigste schrijfwedstrijd voor amateurs, de Raadselige Roos, uitgeschreven door Literair Café Venray, zijn bekend. Alle deelnemers en genomineerden in de categorie poëzie- en proza zullen begin 2019 uitgenodigd worden om bij de feestelijke bekendmaking van de  winnaars van de Raadselige Roos schrijfwedstrijd op 20 januari 2019 in Venrayse Schouwburg aanwezig te zijn. Door de vakjury’s zijn drie winnaars in de categorie poëzie en drie winnaars in  de categorie proza vastgesteld. Een publieksjury van vijftien leden heeft de winnaar van de Rooje Roos-prijs voor poëzie gekozen.

Alle winnaars ontvangen een beeldje, voorstellende een roos, het juryrapport, de bundel Raadselige Roos 2018 en een roos uit Venrayse teelt. De overige genomineerden, die niet in de prijzen vallen, maar wier bijdrage, gedicht of proza-verhaal vanwege zijn literaire kwaliteit het verdient in de bundel opgenomen te worden, ontvangen naast het juryrapport, de bundel en een Venrayse Roos.

In 2018 heeft de Raadselige Roos 33 gedichten en 27 prozaverhalen toegezonden gekregen en dat door 29 mannen en 27 vrouwen. Allemaal afkomstig of woonachtig in zuidelijk Nederland of  Nederlandstalig België. De literaire kwaliteit van de inzendingen van 2018 zijn ook dit jaar weer van uitzonderlijke kwaliteit. Het verplichte thema ‘speelruimte’, werd op creatieve, speelse, serieuze en soms zelfs indrukwekkende wijze benaderd en uitgewerkt. Prachtig voor de Raadselige Roos, maar moeilijk voor de diverse jury’s om uiteindelijke eensgezind tot een breed gedragen voordracht van prijswinnaars en genomineerden te komen, wier bijdrages alle in de bundel de Raadselige Roos    2018 opgenomen gaan worden.

Ook in 2018 hebben cursisten van Marlies van Zeben op grond van hetzelfde thema ‘speelruimte’ schilderijen gemaakt. Aan elk winnend gedicht en prozaverhaal dat in de bundel is opgenomen, is een van deze beeldende kunstwerken gekoppeld. Heel bijzonder is, dat ook nu weer een beeldend werk, een schilderij, perfect gelinkt kan worden aan en gemaakt lijkt voor een literair werk. Deze schilderijen zullen natuurlijk bij het gedicht of prozaverhaal in de bundel, met de naam van de maker, afgedrukt worden. Bijzonder is verder, dat deze beeldende werken met het bijbehorende gedicht of prozaverhaal van 20 januari, na de prijsuitreiking, tot 23 februari 2019 in het Venrays Museum, De Borggraaf, het Huis van Venray, aan het mgr. Goumansplein", vrij te bezichtigen zijn.

De bekendmaking van de winnaars in de diverse categorieën en van de gepubliceerde werken van 2018 zal dus plaatsvinden op 20 januari 2019, om 11.00 uur in de foyer van de Venrayse Schouwburg,  Schouwburgplein 1. Ook dit jaar zal burgemeester Hans Gilissen van Venray weer het belang van lezen en zeker ook van het schrijven onder de aandacht van de literatuurliefhebbers brengen. Gedeputeerde Ger Koopmans zal bij de prijsuitreiking van de Raadselige Roos aanwezig namens de Provincie Limburg aanwezig zijn.

Iedereen, die met een gedicht of prozaverhaal aan de Raadselige Roos schrijfwedstrijd heeft deelgenomen, heeft deze morgen gratis toegang. Ook de seizoenpashouders van Literair Café Venray zijn vrij van entreegeld. De overige bezoekers en belangstellenden, en wij hopen dat velen op 20 januari a.s. de weg naar de Venrayse schouwburg zullen gaan, betalen € 12,50 voor het bijwonen van deze  bijzondere literaire morgen. Na afloop is de nieuwe bundel ‘Raadselige Roos 2018’ voor € 10,- ter plaatse te koop.

Literair Café Venray maakt zich op voor 26e editie Raadselige Roos

Geplaatst op: 14 januari 2019

Terug naar nieuws

Nieuws & updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en meer...

Created by