Test

Filmkring: Ragazza Del Futuro

Geplaatst op: 24 oktober 23

In Ragazza Del Futuro dwingt een koppige Siciliaanse boerendochter de toekomst af!

 Dit esthetische drama laat zien hoe moed en doorzettingsvermorgen van individuen kunnen leiden tot ingrijpende veranderingen voor een grote groep.

Het aarts religieuze en conservatieve Sicilië van de jaren zestig was voor voor veel mensen geen fijne plek om te leven: vooral vrouwen, dienden zich aan te passen aan het geldend gezag en hun rol te accepteren in de samenleving. Het drama, met oogstrelende opnames in het landelijk gelegen Galati Mamertino in Sicilië, vertelt het verhaal van het tienermeisje Lia, op de grens van vrouw zijn, die samen met haar liefhebbende ouders en jongere broer in een plattelandsdorpje woont.

 In de eerste scènes wordt duidelijk dat Lia geen onderdanig meisje is: ze houdt ervan met haar broertje te stoeien en helpt haar vader op het land. Ook flirt ze met Lorenzo, de zoon van de burgemeester, een aantrekkelijke flierefluiter die zijn oog op haar heeft laten vallen. Maar Lorenzo blijkt een bezitterige machtwellusteling. Voor Lia is dan de kous af, maar voor mannen was het in die tijd makkelijk om toch hun bruid te krijgen: zogenaamde herstel-huwelijken dwongen meisjes te trouwen met degenen die hun eerbaarheid had geschonden. Met andere woorden: ze moesten met hun verkrachter naar het altaar. Lia accepteert dit niet en voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis, trotseert een vrouw de sociale verwachtingen en gaat ze de strijd aan voor zelfbeschikking. Ze doet aangifte en sleept hem voor de rechtbank. Lia en haar familie moeten stevig in hun schoenen staan om alle hypocrisie, intimidaties, bedreigingen, uitsluiting en sabotage te weerstaan. Ze worden bijgestaan door een bevriende advocaat, die als homoseksueel ook al het nodige te verstouwen heeft gehad, en een sekswerker, die genoeg heeft van deze vrouwontvriendelijke samenleving. De gevoelens van Lia, die heen en weer wordt geslingerd tussen haar rechtvaardigheidsgevoel en angst voor de confrontatie met haar verkrachter en de machthebbers in de rechtbank, zijn te lezen in haar ogen, ook en vooral als ze ze niet utitspreekt.

De film is gebasseerd op het waargebeurde verhaal van de inmiddels zesenzeventig jarige Franca Viola uit Alcamo. die werd verkracht door Filipio Melodia, de neef van de lokale maffiabaas. Dankzij haar kracht en onverzettelijkheid trouwde ze uiteindelijk met Giuseppe Ruisi, op wie ze wél verliefd was, en werd er in 1981 een wetswijziging doorgevoerd die het 'herstellende huwelijk' strafbaar stelde.

 

 

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet