Test

Afscheid van Martin...

Geplaatst op: 01 juli 24

Pensionado?

Daar zit ik dan, met de eer de allereerste pensionado van Cultura Venray te zijn!

Hoe voelt dat? Dubbel.

 

Mooi dat ik tot vandaag actief heb mee mogen werken aan een stabiele organisatie die afgelopen 8 jaar alweer haar bestaansrecht duidelijk waar heeft weten te maken.

 

Vanaf de allereerste dag mocht ik betrokken zijn bij deze club. Eerst als bestuurder en vanaf de oprichting, samen met 4 andere collega’s om een heel nieuw initiatief op poten zetten; uitdagend!

De zoektocht samen met een team dat de ambitie ging waarmaken zoals die samen met 80 inwoners van Venray was neergezet. Op enig moment mocht ik het stokje als directeur overnemen, vanuit commercieel verantwoordelijk binnen een internationaal bedrijf maakte ik de stap naar een heel andere wereld; cultuur. Een van de mooiste leerscholen van mijn leven. Allemaal mensen die handelen en werken vanuit passie, heerlijk!

 

De wens was een netwerk organisatie op poten zetten dat de brug vormde tussen enerzijds de ‘aanbieders’ en anderzijds de gebruikers en leerlingen van cultuur en muziekonderwijs.

“Aanbieders” is in dit geval een eufemisme voor oud-docenten die aan de slag mochten als zzp-er. De sluiting van het voormalig kunstencentrum deed en doet soms nog pijn bij een aantal mensen. Begrijpelijk en daar hebben en houden we nog steeds begrip voor.

 

Het allereerste feit was de concrete opzet en uitvoering van een leerplan en leerschool voor leerlingen in de HaFa wereld. Dat onderwijs moest meteen door, na de sluiting van het kunstencentrum, anders ben je een hele “jaargang” muziekleerlingen kwijt. Dat is gelukt!

Naar de wens van gemeente en een deel van de gemeenschap, met alléén maar zzp-ers. Ook dát fenomeen was nog betrekkelijk nieuw, alleen Myoutic uit Thorn deed iets wat hier op leek.

 

Kennismaken met cultureel Venray was een kwestie van een lange adem, en veel koffie.

De formule bleek uniek in Limburg, en we hebben veel ervaringen over en weer uitgewisseld met de andere Cultuur en Kunstencentra in Limburg, en dat gebeurt nog steeds.

In een aantal stappen is Cultura gegroeid tot wat het nu is. Dit dankzij het niet aflatend enthousiasme van de oude én nieuwe teamleden. Want in afgelopen 8 jaren is Cultura wel veranderd, in mensen, in uitingen en in werkzaamheden. Mooi om de oorspronkelijke ambitie werkelijkheid te laten worden. En door de inzet van bestuur en team volwassen te zien worden.

 

Ook nu staan we weer voor nieuwe uitdagingen en veranderingen; de wereld, en met name het politieke speelveld verandert, en daarin moet je meegaan. Sterker nog, proberen richting te geven en te begeleiden waar nodig of gewenst.

 

Als ik zie wat er de afgelopen jaren, en maanden gebeurd is zijn dat best grote stappen. Waar ik met waardering op terug, én met vertrouwen op vooruit kijk.

 

De verhalen in de media schetsen een wat somber verhaal in relatie tot cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat cultuur alleen maar aan belang en waarde wint de komende jaren. Muziek maken doet zoveel voor de ontwikkeling van een (kinder)brein. Kunst is dé manier om buiten de kaders te denken, de hokjes uit te stappen en hele nieuwe richtingen op te kunnen gaan. Kunst is dé manier om bruggen te bouwen tussen etniciteiten en leeftijden. Kunst is dé manier om mensen uit een isolement te halen, zichzelf te leren ontdekken, te uiten en te ontplooien.

Dat inzicht heb ik afgelopen tijd mogen verwerven en ook weer kunnen uitdragen.

 

Een hartelijk dankjewel aan alle mensen, organisaties en scholen die dat mogelijk maakten.

Ook een dankjewel naar onze gemeente die ondanks de sluiting van een belangrijk instituut toch een groot hart heeft getoond voor cultuur. Ik ga iedereen zeker nog zien, want eenmaal besmet met cultuur laat je dat nooit meer los!

 

Fijn dat ik deze tocht samen met jullie mocht afleggen!

 

Martin

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet