Ik cancel de cancelcultuur

“Gister heb ik me uitgesproken, maar ik heb me bedacht. Dus mag ik daar even op terugkomen?”

Nee, dat mag dus blijkbaar niet. Je mag alles vinden en zeggen, zolang je het maar met "ons" eens bent. Op je eigen houtje een afwijkende mening over iets hebben, dat doe je maar ergens anders. Als je niet in de grote stroom mee loopt, dan wordt je gecanceld. Vooral op sociale media, maar zeker ook op radio en tv,  worden regelmatig mensen 'gecanceld', wat betekent dat ze worden geboycot en aan de publieke schandpaal worden genageld. En begrijp me niet verkeerd..... Natuurlijk mag je iemand op een fout wijzen of vertellen dat je het er niet mee eens bent, maar het cancelen gaat me in de meeste gevallen veel te ver.

Daarnaast maakt cancelen de wereld heel zwart-wit. En dat terwijl we juist proberen zoveel mogelijk kleur de wereld in te helpen. Er is geen grijs gebied, geen debat en ook vaak geen tweede kans meer mogelijk. Cancelen en blokkeren zorgt ervoor dat alléén bepaalde mensen recht van spreken hebben. Je hebt niks te zeggen als gecanceld persoon, want jij begrijpt er per definitie niks van.

Door dergelijke structuren te handhaven, leren we dus nooit de toekomstige Picasso’s kennen. Blijven we in een eenzijdige stroming muziek hangen en is er geen diversiteit meer op tv of cabaret en satire in het theater.

Eerlijk gezegd word ik er vaak wat moe van, al die meningen, al die oordelen, zonder kennis, onderzoek of ervaring.

Dus mijn advies: probeer het ‘niet-hebben-van-een-mening’ eens uit. Het geeft rust, ruimte, verdieping en hele leuke gesprekken. Ik denk namelijk dat als je werkelijk wat aan de maatschappelijke ongelijkheid wil veranderen, en diversiteit en inclusiviteit wilt bevorderen, het geen zin heeft om binnen je eigen bubbel boos te blijven over die ongelijkheid. Dan kan je net zo goed tegen je spiegel in je kamer aan gaan praten. En met je spiegelbeeld naar de biënnale in Venetië of een leuke musical is écht minder gezellig. 

 

Ik cancel de cancelcultuur

Geplaatst door: Peggy Keijsers
Geplaatst op: 29 april 2022

Terug naar nieuws

Nieuws & updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en meer...

Created by