SMT Oostrum

Geschiedenis

Foto

De Oostrumse muziekvereniging Sub Matris Tutela, werd in januari 1918 op initiatief van Edmond Vandevenne als fanfare opgericht en in 1927 omgezet in een harmonie.
De naam Sub Matris Tutela betekent Onder Moeders Bescherming en refereert daarmee aan het feit dat Oostrum al meer dan 650 jaar een Maria bedevaartsoord is.

Bij de oprichting telde de vereniging 24 leden. Nu, 100 jaar later, bestaat de vereniging uit zo'n 70 leden. De muziekvereniging bestaat uit een harmonieorkest (40 muzikanten), slagwerkers die optreden samen met slagwerkers van Concordia Wanssum, leerling-muzikanten die deelnemen aan het gemeentelijke leerlingenorkest No Limit en leerling-tamboers die samen met leerling-tamboers van Concordia Wanssum de slagwerkgroep Beat-It vormen. Daarnaast heeft de vereniging nog diverse buitengewone leden.

Het orkest staat onder leiding van dirigent Hub Nickel. Daarnaast heeft onze muziekvereniging ook een actieve slagwerkgroep in samenwerking met de slagwerkgroep van Concordia Wanssum. Deze groep staat onder leiding van instructeur Harrie van Otterdijk. 

​Het harmonieorkest heeft in 2003 in de 3e divisie deelgenomen aan het bondsconcours van de KNFM in de Maaspoort in Venlo. De concoursdeelname werd beloond met een score van 91,92 punten en dat betekende een 1e prijs met promotie naar de 2e divisie en lof der jury. Vier jaar daarna, op 4 november 2007, werd opnieuw deelgenomen aan een concours en beoordeelde de jury tijdens het concours in Noordwijkerhout het optreden van de harmonie met 85,67 punten, een 1e prijs met promotie naar de hoogste divisie in de Nederlandse blaasmuziek, de 1e divisie.
In 2010 werd deelgenomen aan het Tema Entertainment Toernooi (Tielen-Toernooi) gevolgd door een optreden bij Kunstfactor Life! in de Brakke Grond in Amsterdam. In 2014 kwam het harmonieorkest op het concours in Veldhoven uit in de 2e divisie.

In samenwerking met zusterverenigingen in de gemeente Venray is werd in 2017 het gezamenlijk opleidingsorkest No Limit opgericht. Leden in opleiding (jong en oud) van de deelnemende verenigingen kunnen hier de eerste ervaringen opdoen met het samenspel. No Limit treedt regelmatig op oa bij Kiendermök, eigen concerten en tal van gelegenheden in het Venrayse.
In 2018 vierde SMT haar 100-jarig jubileum. Na tal van activiteiten voor jong en oud werd het jubileumjaar afgesloten met een schitterend evenement Magnifique dat met 800 bezoekers een fantastisch succes werd. Vanwege Covid lagen de optredens daar een tijdje stil. In 2022 kon er voor het eerst weer worden gemusiceerd in het openbaar.
Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet