No Limit

Een aantal orkesten uit gemeente Venray heeft sinds de zomer de handen ineen geslagen om een regionaal jeugdorkest te formeren. Zondag 2 september vond in Oirlo de allereerste repetitie plaats van jeugdorkest No Limit. Kinderen uit Oirlo, Leunen, Oostrum en Castenray zijn hier samengebracht om muziek te spelen en van elkaar te leren.
“Vandaag gaan we beginnen op nul”, opent Gerard Alofs, de dirigent van het jeugdorkest, de eerste repetitie. “Het is spannend, omdat we met allemaal nieuwe mensen zijn en met nieuwe stukken. No Limit doet me denken aan ‘unlimited’en dat is ook wat dit jeugdorkest is. Er zijn geen grenzen, misschien ga je wel een keer een andere partij spelen dan je gewend bent of een ander instrument. Dat gaan we samen uitzoeken. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen.”
Eén van de projectleden is Pieter Kwaspen. Hij legt uit waarom er een jeugdorkest voor verschillende dorpen is opgezet. “Het aantal leerlingen dat een blaasinstrument of fluit wil bespelen, loopt de laatste jaren terug. Hierdoor zijn de jeugdorkesten klein en werd het steeds lastiger voor ze om te bestaan”, vertelt hij.
“Leunen en Oostrum hadden vorig jaar al een gezamenlijk jeugd­orkest, maar merkten ook dat er steeds ­minder animo voor was. Zo ontstond het plan om No Limit uit te breiden. Het doel is uiteindelijk om de jeugd te stimuleren om naar het grote orkest te gaan, maar voor nu richten we ons op het samen spelen en van elkaar leren. We hopen dan ook dat we in november ons eerste concert kunnen spelen.”
Het orkest wordt ondersteund door Cultura Venray. “Toen wij het probleem van de jeugdorkesten te horen ­kregen hebben we een gesprek georganiseerd tussen enkele initiatiefnemers uit de orkesten van Oirlo, Leunen, Venray, Castenray en Oostrum”, vertelt Marloes Kempkens van Cultura Venray. “Zij hebben het idee om een regionaal jeugdorkest te organiseren opgepakt­ en zijn verder gegaan, maar wij ­hebben geholpen waar kon. Nu zijn er ongeveer 35 kinderen die meedoen. We hebben een mix van fanfare- en harmonieinstrumenten, wat het geluid zo mooi maakt. Vorige week hebben we al een kennismaking gehad met Crazy 55 in het centrum van Venray. Daar moesten de kinderen in vijf groepen opdrachten uitvoeren en konden ze kennis maken met de anderen en met de dirigent.”
De jonge orkestleden zijn enthousiast over de eerste repetitie. Zo vertelt Jean uit Leunen: “Voor een eerste repetitie ging het goed. Zelf speel ik ook in de grote harmonie dus dit is wennen, maar wel leuk.” Isa uit Leunen speelde ook mee. “Het was tijdens de repetitie nog een beetje rumoerig omdat het allemaal nieuw is. Maar als we wat meer kunnen oefenen en meer samen hebben gespeeld denk ik wel dat dat goed gaat komen.”
Ook dirigent Gerard was tevreden. “Het is nog een beetje aftasten en met het spelen van nieuwe muziek is het altijd een beetje rommelig. Maar ik heb hoge verwachtingen van deze groep. Uiteindelijk gaan we zo breed mogelijk muziek spelen en mogen de kinderen ook zelf kiezen. Door alle klankkleuren samen kan het uniek gaan werken en daar ben ik wel benieuwd naar. Ik hoop dat we een groep van ongeveer veertig tot vijftig personen kunnen samen krijgen en dat we niveau op kunnen bouwen. Dat we de kans krijgen om mensen solo’s laten spelen en dat iedereen veel ervaring op doet.”
Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet