Test

Schijt aan de Grens

Als je er op let, valt het eigenlijk pas op. De culturele evenementen in Limburg blijven in Limburg en de culturele evenementen in Brabant blijven in Brabant. Vrijwel nooit steekt een evenement, zowel qua deelnemers, publiek en PR de grens over.
Vreemd eigenlijk, want waarom zou de provinciale grens ook een grens moeten zijn in het organiseren van kunst en cultuur? Het lijkt alsof de grens tussen het Limburgse Venray en het Brabantse Boxmeer een obstakel is. Er wordt niet of nauwelijks samengewerkt op cultureel of recreatief niveau. We staan met de ruggen tegen elkaar gekeerd.
Wat ook opvalt, is dat veel culturele evenementen traditioneel van insteek zijn, het karakter van een volksfeest krijgen en sterk op elkaar lijken. Artiesten, kunstenaars en publiek worden te weinig uitgedaagd, blijven binnen hun comfortzone en verleggen hiermee niet hun grenzen.
Wat verder opvalt, is de afwezigheid van jongeren, zowel als publiek of als deelnemer/kunstenaar.

Dat gegeven was voor een aantal `grensbewoners’ uit Brabant (Overloon, Holthees) en Limburg (Venray, Geijsteren) reden om aan de slag te gaan met het organiseren van een bijzonder cultureel festival in onze ‘grensregio’.

Eind oktober 2014 is daarvoor een stichting opgericht met de enigszins provocerende naam ‘Schijt aan de Grens’, want dat is in wezen wat we op cultureel gebied in onze regio willen waarmaken:

  • Kruisbestuiving laten plaatsvinden tussen Brabantse en Limburgse creatievelingen waardoor ook nieuwe samenwerkingsverbanden en verbindingen ontstaan
  • Het Limburgse publiek laten kennismaken met het culturele aanbod van Brabant en omgekeerd
  • Publiek, artiesten en kunstenaars, zowel professionals als amateurs, uitdagen hun grenzen te verleggen om zo tot een bijzonder en vernieuwend programma van hoge kwaliteit te komen
  • Zowel jongeren als ouderen te betrekken bij kunst en cultuur en te verbinden

We zijn als festivalorganisatie altijd op zoek naar interessante en vernieuwende muzikanten, dansers, theatermakers en beeldende kunstenaars voor ons tweejaarlijks festival op locaties in Venray en Overloon.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet