Fanfare St. Oda Merselo is al 100 jaar erg verweven met het dorp Merselo. Ze is nog steeds present bij diverse festiviteiten en activiteiten in het dorp, zoals de 1e communie, Koningsdag, dodenherdenking, kermis, Sinterklaas, serenades bij gouden huwelijksfeesten en de uitreiking van Koninklijke of pauselijke onderscheidingen. Begin van deze eeuw dreigde er, net als bij veel verenigingen in het dorp, een tekort aan jeugdleden en kwam hiermee het voortbestaan van de fanfare in gevaar. Besloten werd om het roer om te gooien.
In de praktijk betekende dit het volgende:
- Om de doorstroom van het jeugdorkest naar de fanfare beter te laten verlopen werd bij het jeugdorkest en de fanfare dezelfde dirigent aangesteld.
- Tevens werd besloten om niet meer aan concoursen en wedstrijden deel te nemen, maar vooral het plezier voor de leden en publiek prioriteit te geven waarbij de kwaliteit zeker niet uit het oog wordt verloren.
- Ook werd er een actief wervingsbeleid opgezet ten aanzien van de jeugd in samenwerking met de basisschool, dat zijn vruchten heeft afgeworpen. Zowel basisschool de Lier als fanfare St.Oda vinden de muzikale ontwikkeling van kinderen zeer belangrijk. Op basisschool de Lier wordt al jaren gebruik gemaakt van MIK (Muziek In de Klas). Hierdoor komen alle kinderen in aanraking met de basis van het muziek maken en beleven. Muziek in de Klas is uitgebreid tot een vierjarige cursus voor de basisschool. De lessen worden tweewekelijks gegeven door een muziekdocent. De groepsleerkracht is betrokken bij de cursus en verzorgt de muzikale invulling van de tussenweek op basis van het leerplan van de cursus.
- Voor de groepen, groep 4, 5, 6 (7) wordt er elk voorjaar een workshop slagwerkinstrumenten en blaasinstrumenten aangeboden. Na het volgen van de workshops zijn de meeste kinderen erg enthousiast en willen thuis wel enkele instrumenten uit proberen. St, Oda biedt de kinderen de gelegenheid 4 keer, na instructie, iedere 2 weken een ander instrument mee naar huis te nemen. Iedere tweede week wordt er kort geëvalueerd hoe de ervaringen zijn. Dit proeftuintje van 4 momenten is gratis.
- Introlessen: Het kind heeft de smaak te pakken en wil echt verder met het maken van muziek op een instrument. Het kiest het instrument wat het beste bij hem/haar past en krijgt 5 muzieklessen op het gekozen instrument aangeboden. Deze lessen worden gegeven door een muziekdocent. Voor deze lessen wordt een kleine vergoeding van de ouders gevraagd. Na afloop van deze 5 lessen kiest het kind of het al dan niet verder wil gaan op het gekozen instrument.
- Verder kunnen de muzieklessen van onze jeugdleden altijd plaats vinden op basisschool de Lier. Gemakkelijk om aansluitend aan de schooltijden ook muziekles te krijgen.
- Ook worden al verschillende jaren kinderen van de basisschool betrokken bij optredens van het jeugdorkest of de fanfare. In juni 2016 was musical de Vuilnisboot hier een mooi voorbeeld van. Het jeugdorkest verzorgde de muziek en de basisschoolleerlingen namen de zang en het toneel voor hun rekening.
Thans is St. Oda een bloeiende vereniging die bestaat uit:
- een fanfare van 47 leden
- een jeugdorkest van 27 leden
- een drumband van 12 leden
- een jeugddrumband van 11 leden
Hiervan zijn 42! Leden jonger dan 18 jaar. Het actieve jeugdbeleid werpt haar vruchten af en St. Oda wacht een bloeiende toekomst.
Op dit moment staat de drumband onder leiding van instructeur Jop Janssen, de jeugddrumband wordt begeleid door Wouter Janssen onder supervisie van Jop Janssen en het orkest staat onder de professionele leiding van dirigent Maarten Rijs. Alle orkesten repeteren wekelijks. Om de doorstroming van het jeugdorkest en de jeugddrumband naar de ‘grote’ orkesten te bevorderen lopen deze repetities in elkaar over.