Test

Venrays Museum

Wat als je thuis alles kwijt raakt en moet vluchten?

Beste leerkrachten van de basisscholen in Venray.

 

In oktober van dit jaar is het tachtig geleden dat Venray werd bevrijd. Het was een periode waarin de verwoestingen in deze omgeving enorm waren. Veel inwoners van Venray werden geëvacueerd. De situatie was zeer ernstig, omdat veel huizen werden vernield, het openbaar leven onmogelijk was en je zelfs voor je leven moest vrezen door verdwaalde bommen en mortiergranaten.

De beelden uit Oekraïne en Gaza laten bijna dagelijks zien dat vreselijke leed dat bij een oorlog hoort, nog steeds wordt geleden.

Sinds 1944 is er geen oorlog meer geweest in onze omgeving. Vrijheid is een groot goed en stilstaan bij vrijheid is een zeer belangrijk element van onze cultuur.

 

In het Venrays Museum wordt in oktober ruimte gemaakt voor aandacht rondom de situatie die nu 80 jaar geleden Venray heeft getroffen.

Op de eerste plaats worden objecten en bijbehorende verhalen van inwoners van Venray uitgelicht. Daarnaast is een uitgebreid programma ontwikkeld, dat via de pers en social media wordt uitgerold.

 

Ook voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen is in het museum en het centrum van Venray een informatief en interactief programma ontwikkeld in een passend decor. In het kort bestaat dat (keuze)programma uit de volgende onderdelen:

 

  • BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLING “VENRAY 80 JAAR VRIJ”
  • BEKLIMMING VAN DE TOREN VAN DE GROTE KERK
  • HISTORISCHE WANDELING IN HET CENTRUM VAN VENRAY
  • EEN VERHAAL OVER DE BEVRIJDING VAN VENRAY DOOR DE ENGELSEN
  • HET VERHAAL VAN EEN VLUCHTELING

 

Binnenkort ontvangt elke school een uitgebreid overzicht van het programma en de mogelijkheid en procedure om zich aan te melden vanaf 1 september aanstaande.

 

Laten we dit besef van vrijheid doorgeven aan onze jonge generatie!  

 

Namens de werkgroep educatie van het Venrays Museum

Peter Jacobs en Eugène Clermonts

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet