Op zondag 16 februari organiseert Stichting Theehuisconcerten een theehuisconcert met 'der prallende Doppelschlag'. Menno van Delft (clavichord) en Siebe Henstra (clavichord) brengen deze middag mooie muzikale klanken. Benieuwd? Kom & geniet!

De geschiedenis van het clavichord loopt parallel met die van het clavecimbel. Van ca. 1400 tot 1800 waren het de twee belangrijkste besnaarde toetsinstrumenten. Het luidere clavecimbel werd gebruikt voor kamer-, orkest- en kerkmuziek, voor opera en theater, voor het musiceren in grotere ruimten en bij belangrijke gelegenheden. Het clavichord – het zachtste muziekinstrument überhaupt – was de bescheiden tegenhanger en werd vooral als studie-instrument gebruikt. Het was het instructie- en leerinstrument bij uitstek. Zeker werd het ook gebruikt voor muzikaal vermaak in zeer kleine kring, maar het was toch vooral een instrument waarop men speelde voor zichzelf, waarbij er een muzikale dialogue intérieur ontstond tussen speler en instrument.

Met zijn dynamische mogelijkheden en buigzame touché kwam het clavichord in de 18de eeuw tot grote bloei als solo-instrument par excellence voor de zeer expressieve muziek van de Duitse Empfindsamkeit. Zonen en leerlingen van Johann Sebastian Bach en vele van hun tijdgenoten ontwikkelden een stijl die de specifieke mogelijkheden van het “fluisterklavier”, zoals bijv. de Bebung (vibrato), volledig benutte.

Ook is er een klein aantal werken ontstaan waarbij twee clavichorden worden  ingezet, waarbij de intieme kwaliteiten van het instrument worden gepaard aan een ruimer akoestisch effect. Van Johann Sebastian Bachs allerlaatste leerling, Johann Gottlieb Müthel, hoort u een grandioos en flamboyant Duetto waarin de fenomenale mogelijkheden van twee grote vijf-oktaafs, ongebonden clavichorden worden ontwikkeld en benut in een weergaloos muzikaal betoog.

Wanneer? Zondag 16 februari 2020
Waar? Theehuis Odapark
Tijd? 15.30u
Entree? Tot 18 jaar en conservatoriumstudenten: €10,- | 18 jaar en ouder: €20,-

Klik hier voor meer informatie. 

Theehuisconcert: Der prallende Doppelschlag

Wanneer: 16 februari 2020
Waar: Venray - Odapark
Tijd: 15:30 uur
Voeg toe aan agenda 20-02-16 20-02-16 Europe/Amsterdam Theehuisconcert: Der prallende Doppelschlag http://www.culturavenray.nl Venray - Odapark Cultura Venray info@culturavenray.nl

Terug naar agenda

Aankomende evenementen

Nieuws & updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en meer...

Created by