Op zondag 6 maart verwelkomt stichting Theehuisconcerten James Oesi. Hij speelt op zijn contrabas werken van Luciano Berio, Pieter Smithuijsen, Sofia Gubaidulina en Tom Johnson.

James Oesi:
“Als ik de vraag krijg om een solo concert te spelen moet er wat mij betreft altijd ook hedendaags repertoire op het programma. Sinds ongeveer 150 jaar hebben componisten het aangedurfd alle facetten van de bas te exploiteren. Het is dan ook met veel enthousiasme dat ik dit programma heb samengesteld.

Luciano Berio bewerkte zijn Sequenza xiv, oorspronkelijk geschreven voor cellist Roham da Saram, voor de beroemde contrabassist Stefano Scodanibbio.
Sofia Gubaidulina was nieuwsgierig hoe haar 8 Etuden, een werk in eerste instantie geschreven voor het kleine broertje van de contrabas, de cello, zouden klinken op een instrument met nog lagere tonen, een grotere klankkast en een donkerdere klank. De twee andere werken op het programma zijn allebei oorspronkelijk voor de contrabas geschreven en ook allebei door contrabassisten.

De oudere van de twee, ‘Failing, a very difficult piece for solo string bas’, dateert uit 1975 en de Four Temperaments for Double Bass van Pieter Smithuijsen werden in 2017 speciaal voor mij gecomponeerd. Een fantastisch en avontuurlijk geschenk van de voormalige bassist van het Asko ensemble voor zijn opvolger!”

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht op de Nederlandse muziekpodia. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia en festivals.

James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival en vaste bassist van Asko|Schönberg.
Samen met neurowetenschapper en voormalig topschaatser Beorn Nijenhuis rondde Oesi zomer 2020 een case study af waarin is onderzocht wat de meest effectieve manier is voor professionele musici om te studeren. Dit als voorbereiding op het opnemen van alle cellosuites van Bach op contrabas.

Stichting Theehuisconcerten: James Oesi

Wanneer: 06 maart 2022
Waar: Theehuis Odapark, Venray
Tijd: 15:30u
Entree: 18 jaar en ouder: €20,- | Conservatoriumstudenten + onder 18 jaar: €10,-
Tickets bestellen
Voeg toe aan agenda 22-03-06 15:30 70-01-01 Europe/Amsterdam Stichting Theehuisconcerten: James Oesi http://www.culturavenray.nl Theehuis Odapark, Venray Cultura Venray info@culturavenray.nl

Terug naar agenda

Aankomende evenementen

Nieuws & updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en meer...

Created by