Vanaf vrijdag 3 juli t/m zondag 27 september is de nieuwe tentoonstelling van het Odapark te bewonderen. De tentoonstelling heet: 'Je Loopt Door Mijn Hoofd'. Benieuwd? Kom & bewonder, conform alle RIVM-richtlijnen!

“Veel hotels hebben geen kamer 13, omdat ze die niet verhuurd krijgen. Gasten zijn bang voor mogelijk ongeluk. Het is een probleem dat praktisch wordt opgelost, na kamer 12 volgt gewoon kamer 14. We passen de telling aan en daarmee bestaat het niet. Simpel. Toch gebeurt er dan iets geks: Je loopt door de gang, op zoek naar je kamer, met de sleutel in je hand. Links kamer 9, dan 10, 11, de hoek om,12…..14, 15. Door afwezig te zijn wordt kamer 13 juist de enige kamer die in ieders hoofd zit. Een niet-bestaande kamer waarin niets gebeurt en waar de tijd stilstaat. Maar die toch vol gevaar lijkt te zitten en daardoor de hele tijd om aandacht vraagt.  Kijk om je heen en zie dat kamer 13 overal zijn intrek heeft genomen: Café’s die geen café kunnen zijn, OV dat niet langer openbaar lijkt, scholieren zonder school en steden zonder stadsgeluiden. En dit alles veroorzaakt door iets dat er wel is, maar onzichtbaar blijft en juist daarom voortdurend door ons hoofd spookt. Misschien wordt 2020 wel het jaar om over te slaan in onze telling? 2017, 2018, 2019….2021, 2022. Een coma dat een gat in ons toekomstig collectief geheugen slaat: De afwezigheid van iets, dat duidelijk aanwezig is. In het Odapark tonen we deze zomer een tentoonstelling waarin deze tegenstrijdigheid in alle kunstwerken opborrelt. Aanwezig worden door afwezig te zijn. De persoon die er niet meer is, maar wiens aanwezigheid voelbaar wordt door wat hij achterliet. Intieme liefdesberichten in een anonieme code.”

Over de kunstenaars:
MARIA STAMS & JOSÉ FIJNAUT
In de afgelopen 10 jaar interviewden Maria en José 160 Limburgers voor hun project Koppig Limburg. Tijdens deze sessies boetseerden ze gelijktijdig dezelfde persoon, waardoor iedere geïnterviewde werd vastgelegd in 2 portretten in 2 verschillende stijlen. Voor deze tentoonstelling komen alle 320 hoofden (3500 kg klei) naar Odapark, waar ze worden getoond in een doolhof van metalen kasten. In eerste instantie zal de hoeveelheid van al deze stille koppen imponeren, de associatie met doodsmaskers ligt voor de hand. Maar uiteindelijk zit ieder portret vol details en komt daarmee tot leven: liefdevol is ieders specifieke mond, neus, oog, oor en rimpel in de klei geboetseerd. Een gebaar van intimiteit en nabijheid dat juist in deze tijd opeens weer actueel is geworden. Een soundtrack van de jonge kunstenaar Floor Martens zal al deze stenen hoofden een stem geven.

FLOOR MARTENS
Floor studeerde in 2019 af aan de Kunstacademie Maastricht. Deze zomer verblijft ze aan de Van Eyck Academie, als winnaar van het Limburgs Beeldende Kunststipendium, om zich voor te bereiden op een eerste solo-tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum dit najaar. Bij Odapark toont Floor een wand met afgeknipte vlechten, pré-corona in intieme sessies ingevlochten bij vrouwen die ze ontmoette en daarna afgeknipt en bewaard. Daarnaast maakte ze een geluidswerk, waarvoor ze álle personen waarmee ze contact had (familie, vrienden, collega’s, maar ook de tandarts, winkelpersoneel etc.) een dichtregel toestuurde met de vraag deze in te spreken en terug te sturen. De opeenvolging van aarzelende, liefdevolle en agressieve stemmen die voortdurend de regel “Je Loopt Door Mijn Hoofd” herhalen, vormt een hypnotiserende soundtrack voor de keramieken portretten van Maria Stams en José Fijnaut. 

MIKE MOONEN
De oma van Mike overleed afgelopen maart. In de weken die volgden wilde geen enkel inboedelbedrijf langskomen om het huis leeg te halen, uit angst voor mogelijke besmetting. Ook de familie wist zich geen raad met de situatie. Mike ontfermde zich over het donkerbruine zware houten interieur van zijn oma, om er in het Odapark een nieuwe installatie mee te maken. Verlaten meubels als een herinnering aan iemand die er niet meer is, maar tegelijkertijd genereren deze spullen alweer nieuwe ideeën in de speeltuin van Mikes kunstenaarschap. Misschien is het beste eerbetoon ook gewoon doorgaan met je leven en zoeken naar nieuwe wegen? 

ROBIN WAART Hoe iets anoniem en intiem kan zijn op hetzelfde moment, dat is een vraag waar we in een tijd van mondkapjes en verplichte afstand mee worstelen. Alles moet veilig zijn, maar toch ook menselijk blijven. Koud en warm tegelijk. Volgens Robin Waart hebben we dergelijke voorbeelden al jarenlang in onze boekenkast staan. Op de eerste pagina van een boek staat vaak een persoonlijke boodschap van de schrijver aan een geliefde, partner, of kind. Vaak is de naam vervangen door initialen, die deze liefdesverklaringen maken tot een mysterieuze anonieme code: To J.L. Für K.G. Lieve H. Robin verzamelde dergelijke persoonlijke liefdesverklaringen. Ze zijn een intieme code die alleen de schrijver en de geadresseerde snappen, maar tegelijkertijd worden ze vaak in honderdduizenden exemplaren en herdrukken over de hele wereld verspreid, soms nog eeuwen later als de twee liefdespartners al lang verdwenen zijn.

Expositie: Je Loopt Door Mijn Hoofd

Wanneer: 03 juli 2020
Waar: Odapark, Venray
Entree: Geen
Meer informatie
Tickets bestellen
Voeg toe aan agenda Europe/Amsterdam Expositie: Je Loopt Door Mijn Hoofd http://www.culturavenray.nl Odapark, Venray Cultura Venray info@culturavenray.nl

Terug naar agenda

Aankomende evenementen

Nieuws & updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en meer...

Created by