Museum Psychiatrie Venray

Het Museum van de Psychiatrie in Venray is, sinds de opening in 1977 door de toenmalige staatssecretaris Hendriks, een museum dat een overzicht biedt over de geschiedenis van de psychiatrie in Venray. Deze geschiedenis gaat terug tot 1905 toen de Broeders van Liefde uit Gent in België de toestemming kregen tot het bouwen van een gesticht voor rooms katholieke mannelijke krankzinnigen en zenuwlijders. Twee jaar later kregen de Zusters van Liefde de toestemming tot het bouwen van een krankzinnigengesticht voor vrouwen. Nu, meer dan honderd jaar later, kijkt de organisatie terug op wat er in deze periode aan zorg voor mensen met een psychiatrische ziekte is gebeurd.

Hoe doen zij dat?
Zij verzorgen, op aanvraag, lezingen over de geschiedenis van de psychiatrie en begeleiden rondleidingen door het museum. Om dit alles zo actueel mogelijk te houden, werkt de organisatie met een 30-tal vrijwilligers ( allen werkzaam geweest in de psychiatrische hulpverlening ) aan de collectie die, naast museale stukken, bestaat uit een uitgebreid historisch archief met duizenden foto's, films en documenten. Daarnaast beheren ze een omvangrijke collectie boeken over de psychiatrie en aanverwante thema’s.

Benieuwd?
De organisatie hoopt je met jouw familie, vrienden, collega’s of klasgenoten te mogen begroeten in het bijzonder indrukwekkend museum voor een lezing en/of rondleiding. Het museum is rolstoel toegankelijk, beschikt over een invalidentoilet en er zijn voldoende invalidenparkeerplaatsen.

De deuren van het museum zijn geopend op donderdagavond van 19.00u tot 22.00u | en op zaterdagmiddag van 14.00u tot 17.00u. Aanmelden vooraf is verplicht en kan met max. 4 personen. 


Terug naar overzicht

Nieuws & updates

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en meer...

Created by